utorak, 27. prosinca 2016.

Božićni kruh

Mekani kruh ,hrskave korice.Vrlo jednostavan .Recept je inače od Marthe Stewart,ja sam ga samo malo prilagodila namirnicama koji su kod mene dostupniji i začinima koje mi volimo ,vi slobodno se zaigrajte i napravite vlastitu inačicu.

Sastojci:/kalup 22cn

300g glatkog brašna

1/2žličice soli

1,5žlica maslinovog ulja

1žlica šećera/ravna

1žlica suhog kvasca/puna

150-180ml mlake vode


Nadjev:

150g mini mozzarelle

1-2žlice maslinovog ulja ,malo soli

1 grančica ružmarina /samo latice

2-3grančice timijana

2-3 žlice parmezana/ribano

oko 80 g maslaca +mlaz ulja


Priprema:

Navečer na badnjak zamijesite tijesto U zdjelu stavite brašno ,sol,šećer i kvasac pa sve zajedno promiješate .U drugu zdjelicu stavite mlaku vodu i ulje .Ulijete mokre sastojke u suhe miješate dok se tijesto ne poveže ,izvucite na radnu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko/tijesto bi moralo biti mekano,po potrebi dodate malo brašna.Uzmete veću kesu za zamrzavanje pa je sa unutarnje strane lagano premažete uljem u nju stavite tijesto ,zatvorite /lagano samo da se tijesto ne susi a da ima prostara kasnije za dizati se .Stavite kesu u frižider preko noći.

Ujutro izvadite tijesto lagano ga premijesite pa odvojite 18 kuglica ,možete i da ih bude vise ili manje,ja sam u svaki red stavite 9 kom.Pripremite zdjelice ,u prvu stavite mozzarellu nauljite je i posolite ,u drugu zdjelicu stavite ribani parmezan ,u treću zdjelicu nasjeckano začinsko bilje  u Četvrtu zdjelicu otopljeni maslac sa mlazom ulja..
Uzimajte komad po komad u jednu kuglicu stavite mozzarellu ,uvaljajte u maslac pa stavite u kalup/ja koristim samo obruč od kalupa za torte/ u koji ste prije toga stavili papir za pečenje ,dugu kuglicu stavite u maslac pa zarolate u parmezan ,trecu kuglicu u maslac pa u začinske bilje i tako redom dok ne zatvorite krug od 9 kuglica potom ostalih devet istom shemom nadjevajte a slažete na donje.U sredinu možete staviti zgužvani papir za pečenje ili lagano nauljenu alu-foliju .
Poklopite cistom kuhinjskom krpom postavite na toplom mjestu 1h ili dok ne udvostruči veličinu.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 165C/lagano nekih 35-40 min /isprobate štapićem od ražnjića .Gotovi kruh lagano izvadite iz kalupa ,pustite ohladiti ,izvadite sredinu pa stavite u sredinu svijeću.
Gotovi kruh možete uresiti grančicama božikovina ili jelke to ostavljam vama .Servirate uz božićnu trpezu.





2 komentara:

  1. draga moja tvoja umješnost u predstavljanju recepata i sami recepti izazivaju svačije divljenje .daleko si ispred svih drugih ,mogla bi rame uz rame sa J.Oliverom i da znaš upravo ti ukradoh ovaj recept za slane zvjezdice

    OdgovoriIzbriši
  2. Samo ti ukradi mila ,neka je uslast !!!Hvala ti na lijepim rijecima ,bas mi je neugodno :kiss:.Hbvala ti sto si mi konetirala na blogu ,veliki ti ljubac saljem.-)))))

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname