petak, 3. lipnja 2016.

Kürdan Kebabı




Turska kuhinja

4 osobe

Sastojci:


4 patlidžana

450g piletine fileti

2žličice nasjeckane rajčice

1žličica koncentrata rajčice/ajvar

1 luk

2 češanj češnjaka

1/2žličice kumina

1žličica nasjeckanog peršina

malo ljute papričice

ulje za pečenje

sol,papar

Preljev:

250ml vode

1žličica koncentrata rajčice/ajvar

sol

Priprema:


Na sitno nasjeckajte luk i češnjak.Narežite piletinu na kockice ,po piletini pospete sol,papar i kumin.Narežite na tanke duge fete oprani patliđan,Posolite ga i odložite.Obrišite ga kuhinjskim papirom stavite peći na zagrijanu grill tavu koju ste samo malo nauljili .Specite sa jedne i druge strane dok fino ne omekša i uhvati boju.Odložite dok sve ne ispečete.
U drugoj tavi zagrijete ulje dodate nasjeckani luk ,češnjak prodinstate da uvene pa dodate narezano meso na kocke ,kratko pržite da meso pobijeli i ispeče se ,dodate nasjeckanu rajčicu ,koncentrat rajčice ili ajvar ,posolite i poparite po ukusu.Maknete sa vatre pustite da se kratko ohladi .
Slažite tako da stavite pečeni patliđan na križ u sredinu stavite nadjev ,nabodete papriku i malu rajčicu na čačkalicu pa sve zajedno nabodete na kebab ,tako da čačkalica pomogne da se kebaba ne otvara.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve patlidžane i nadjev.Posložite kekabe u protvan za pečenje ,podlijete ih preljevom kojeg ste prije toga izmiješali da se sve zajedno poveže.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/15 min.


Servirate sa kuhanom rižom ili krumpirom.

utorak, 31. svibnja 2016.

Izraelski" Krembo"


4 osobe

Izraelska kuhinja


Sastojci:

70g gorki kakaa u prahu

240ml vode

250g šećera

200g maslaca

8 žutanjaka

190g glatkog brašna

1 pecivni prašak


Krema:

8 bjelanjaka 

300g šećera

2 praška za puding

Preljev:

50g kakaa

100g čokolade

50g šećera

80ml vode

100g maslaca

Postupak:

Odvojite žumanjke od bjelanjak.U lončić stavite maslac ,kakaa,vodu ,šećer ,pustite da se sve otopi i poveže.Maknete sa vatre.
Izmiješate lagano žumanjke pa dodate brašno pomiješamo s a pecivnim praškom izmješajte kratko pa dodate otopljenu smjesu.Nastavite miješati dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
Stavimo peći na 160C/25 min u protan koji smo prije toga zamastili i po brašnili ili stavili papir za pečenje veličine otprilike 35x35cm.Pustimo da se biskvit ohladi narežemo na tri dijela.
Za to vrijeme izradimo dobro bjelnajke sa šećerom dok pod prstima ne osjećamo više šećer pa dodamo puding izmiješamo u glatku smjesu.Stavimo dobivenu smjesu u slastičarsku vrećicu .Odkinemo vrh.Radimo trake od bijelnjaka po principu 5/3/2,na dnu 5 traka ,pa tri tri trake u sredini i na vrhu dvije trake.Vratimo u pećnicu na 140C da se sve peče još 15 min.da meringa bude sjajna i glatka da se izvana ispeče/nasmije potamniti.

Kad je gotova izvadite kolač i ostavite ga ohladiti .Napravite preljev tako da sve sastojke osim čokolade stavite u lončić zagrijete i otopite ,maknete sa vatru pa dodate nasjeckanu čokoladu miješate dok se čokolada ne rastopi a onda pustite da se malo ohladi.Lagano ohlađeno prelite preko meringe .Pustite da se sve hladi sat /dva u frižideru.
Servirate ohlađeno i narezano  toplim nožem kojeg ste zagrijali u vrućoj vodi obrisali kuhinjskim papirom.

Comments system

Disqus Shortname