srijeda, 1. veljače 2017.

Baygaleh/Jeruzalemsko pecivo

Ovo slatko-slano pecivo naci cete po ulicama Jeruzalema, to je izvorno pecivo koje domaćini jedu usput uz doručak i čaj a turisti se vrlo brzo navuku uz divan okus ovih peciva.Ovaj kruh jede se posuti zaatarom,komadiće odvajate prstima i  umacete u ovaj divan začin/mješavinu začina/Uživajte uz dašak Izraela.

Sastojci:

550g glatkog brašna

3 1/2žličice suhog kvasca

230ml mlijeka

110ml vode

60ml ulja

3 žlice šećera/ravne

1/2žličice soli

Posip:

1 jaje

100g sezama

2 ravne žlice šećera

6 žlica zaatara/opcionalno


Priprema:

Zagrijete lagano mlijeko i vodu.
Prebacite sve u zdjelu za miješanje pa dodate,kvasac  šećer i ulje sve izmješajte rukom pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati 10min na sobnoj temperaturi.
Nakon deset minuta ponovo promiješate smjesu da se razbiju eventualne grudice kvasca .
Brašno kroz sito dodajete u smjesu sa kvascem miješajući rukom i dodavajući sol,Miješate tijesto rukom /pazite tijesto će biti malo ljepljivo/.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom smjesu pola sata dok ne udvostruči volumen.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu .Podijelite u 6 hrpica/kom.
Svaki komad razvučete u zmijicu od pola metra.Spojite u oval kao na slici.
Zagrijete pećnicu na 180C
Na lim stavite papir za pečenje pa prebacite peciva .Pazite da gornja strana bude odozdo/odnosno okrenete peciva na limu/.
Izmiješate jaje u posudici .U drugoj posudici izmiješate šećer i sezam.
Premažete cijela peciva jajem pa prospite mješavinom sezamom i šećerom/prospite bogato jer to i daje karakterističan okus ovom pecivu/.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10-15 min dok ne dobiju finu boju o odvoje se od papira.
Servirate uz zaatar i čaj.


2 komentara:

  1. Podseča me na djevrek a sastojcima pa i sličnosti u imenu i n abejgel. Zaatar kao prilog je odlična ideja

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala puno ,to su sve slicna peciva u raznim varijacima i sastojcima i bogato posuta sezamam ,ovu su samo malo slada u odnosuna klasicne ali doista im pravi okus daje zaatar ,puno pozz i hvala na komentaru :-)))

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname