petak, 6. siječnja 2017.

Aromatični srneći gulaš

Srneći gulaš baziran na starom lombardijskom receptu moje none ,jako fin i aromatičan ,pun začina i mirisa .Napisati ću vam u receptu i recept za njoke nema velike mudrolije ali naravno ako vam je to problem možete kupiti i gotove .Jako fino sa ovim umakom pašu knedle bilo od krumpira ili od kruha vi izaberite sto volite najvažniji je ipak umak.

Sastojci:

1kg srnetine za gulaš/neka budu kockice otprilike iste veličine/

5-6žlica aceta balsamica/tamni

2 crvena luka

4 srednje mrkve

4 češanja češnjaka

1žlica borovica/lagano potucite da puknu

1 žlica pimenta/isto malo potucite

2 grančice ružmarina/samo lišće

2 grančice timijana/samo lišće

4lista lovora

1/2 glave srednjeg celera

100g korijen peršina

1žlica/puna brašna

700ml bogatog temeljca od kosti/goveđi

300ml dobrog crnog vina

50g suhih vrganja

250g smeđih šampinjona

1žlica marmelade od šljiva

sol

svježe mljeveni papir

2žlice nasjeckanog peršina

Priprema:

U zdjelu po mogućnosti staklenu stavite narezano meso pa ga prelijete acetom balsamicom ,dodate na kocke narezani luk i češnjak .Narežite na kocke i mrkvu.Pripremite začine ogulite listiće sa ružmarina i timijana ,sve stavite u meso,promiješate dobro pa dodate lagano zgnječene borovice i piment .Zamiješajte sve zajedno po potrebi možete dodati još malo aceta balsamica .Pokrijete prozirnom folijom pa ostavite u frižideru preko noći.
U zdjelicu stavite suhe vrganje podlijte sa 1/2dl vruće vode ,ostavite da se namaću dok ne pripremite ostalo.
Zagrijete u loncu dvije žlice maslinovog ulja pa dodate meso ,pržite sve na najjačoj vatri da se meso preprži i sve malo prodinsta .Izvadite meso šupljikavom žlico ,dodate po potrebi još malo ulja pa pustite da se zagrije pa dodate na kocke narezanu pancetu ,prepeče je kratko ,dodate brašno ,zažutite ,vratite meso u lonac .Podlijete vinom pustite par minuta da vino prokuha /drvenom žlicom stružete po dnu lonca da se digne ono što je zapečeno to će dati ekstra aromu ovom jelu/pa onda dodate temeljac ,poklopite,posolite i poparite  i na laganoj vatri kuhate negdje 1,5h sat ili dok meso ne omekša ,otklopite pa pustite da se reducira ,dodate marmeladu od šljiva.
U tavi zagrijete 1žlicu maslaca pa na njemu ispirjate narezane smeđe šampinjone i vrganje/vrganje izvadite lagano iz vode ,oni vam uglavnom plivaju u vodi,tekućinu procijedite kroz sitno ,zbog sedimenta koji se staloži na dnu zdjelice/procijeđenu tekućinu od vrganja stavite u lonac sa meso ,pa dodate izdinstane gljive.Promijašajte ,pustite da sve zajedno kratko kuha.
Posolite i popaprite po ukusu.
Servirate uz kuhane njoke i kruh ,kod nas je obavezna i miješana zelena salata.
Recept za njoke možete pronaći /OVDJE/







četvrtak, 5. siječnja 2017.

Pastane simiti

Prekrasna okrugla peciva bogato posuta sezamom.Fini turski meza kruhici ,mekani slatko-slani grizini .Ja sam koristila melasu od rogača /hvala mojim curama sto me se uvijek sjete /ako nemate melasu slobodno je zamijenite sa medom .U tijesto sam stavila mahlep/mljevene koštice trešnje /slatko -trkog okusa /netko mahlepi zamjenjuje sa mljevenim kardamon čak i sa mljevenim anisom meni to nisu srodni okusi pa radije izbjegnem., vi naravno ako nemate isto tako možete slobodno izbijeci neće to puno smetati no sa njim doista simiti imaju onaj fini autentični okus. Ako volite ovakva peciva topla preporuka za Baygaleh/jeruzalemsko pecivo /LINK/.Recept je by Cahide.


Sastojci:


200g gustog jogurta

300ml vode/tople

170ml biljnog ulja

1 žlica instant  kvasaca

1žličica šećera

1žličica soli/ravna

650-660g glatkog brašna

1žličica mahlepa /opcionalno

Premaz:


250ml vode

1žlica melase/ja sam koristila od rogača/med

5-6žlica lagano prepečenog sezama


Priprema:

U duboku zdjelu za miješanje dodate jogurt i malo topliju vodu koja će kad se pomiješa sa jogurtom sve malo zagrijati .U promiješanu smjesu  jogurta i vode dodate kvasac,mahlep i šećer ,miješate rukom dok se šećer ne otopi pa dodate sol i ulje ,ponovo promiješate pa dodate brašno dodate toliko brašna da dobijete glatko tijesto koje se nelijepi /sve ovisi o jogurtu ako je jogurt prevodenast naravno da će vam trebati više brašna/.Tijesto pokrijete čistom krpom i ostavite stajati 1h.
Nadošlo tijesto podijelite u 30-tak kuglica veličine oraha /zapamtite treba ih biti parni broj/jer vam trebati dvije kuglice za jedan simit.Uzmite dvije kuglice svaku  razvaljajte na trakicu povežite im krajeve ,zarolate jednu oko druge.Složite na lim na koji ste stavili papir za pečenje ,ponavljate postupak dok sve ne dovršite.


Pripremite premaz.u zdjelici zamutite melasu sa vodom ,u drugu zdjelicu pripremite sezam.Umacite simite prvo u vodu pa potom u sezam vratite ih na lim.Pokrijete i ostavite stajati još 1h na toplom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200C/20min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju .
Servirate uz fine meze ,sir u maslinovom ulju ,masline ,uz neko varivo i sl.



utorak, 3. siječnja 2017.

Slane novogodišnje zvjezdice

Dio našeg novogodisnjeg menija ,mi smo ipak vise od slanog nego od slatkog 😌Uzivajte u ovim neobičnima zvjezicama ispiriranim turskog kuhinjom.Drage moji gurmani na dobro Vam dosla Godina Nova!!!!

Sastojci :

450g tijesta za pizzu ili

200ml mlijeka/toplo

100ml vode/mlake

1 kvasac 

1žličica šećera

1žličica soli

40ml maslinovog ulja

40ml otopljenog maslaca/obično ulje

400-450g glatkog brašna/više po potrebi

Nadjev:


5žlica ajvara

1žličica currija

150g razmrvljene feta sira

2žlice maslinovog ulja

malo papra

po potrebi soli

cijele polovice oraha

Priprema:

Ako ćete sami raditi tijesto .pomiješate toplo mlijeko i vodu pa dodate kvasac i šećer miješate rukom da se šećer gotovo otopi ,dodate sve ostale sastojke pa zamiješate tijesto po potrebi dodate brašna da tijesto bude mekano a da se ne lijepi.Ostavite stajati 35 min na toplom mjestu ili dok se tijesto ne uskisne.
Na pobrašnjenoj plohi stavimo tijesto razvaljamo ga na 0,5 cm debljine .Vadimo zvjezdice kalupom za kolače.Zvjezdice prebacite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
U zdjelu sa strane pomiješate sastojke za nadjev.Stavljate po jednu žličicu  nadjeva na svaki cvjetić u sredinu staviti polovicu oraha.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/nekih 15-20min ili dok ne dobiju lijepu boju i počnu se micati po limu .Servirate hladno kao zagriske ili kao dio meze ,uz salatu ili varivo.







Comments system

Disqus Shortname