subota, 25. ožujka 2017.

Garbanzos sa svježim bakalarom

Fina španjolska gusta juha od slanutka i ribe za dane posta .Ova se juha inače radi sa usoljenim bakalarom/ne suhim kojeg inače kupujemo za bianco ili brujet/ kod nas ga ja nisam vidjela tome možete doskočiti tako da bakalar očistite od kosti i kože pa nasolite preko noći .Sutra ga dobro, dobro isperete i nastavite po receptu ,ovakvim sistemom riba gubi tekućinu iz sebe pa samim tim ostaje čvršća kod kuhanja ,vi naravno možete napraviti i bez toga jelo će biti malo blaže ali isto fino .Osim bakalara možete ovo napraviti i sa ribama čvrstog tijela koja inače idu u brujet tipa škarpina ,kokot i sl.,samo morate prije toga odkoštiti ribu od kosti skuhate temeljac.Uživajte!!!

Sastojci:

450 g fileta ribe/bakalar

2 luka

4 češanja češnjaka

2 crvene paprike

3 žlice nasjeckane rajčice

1žličica slatke mljevene paprike

na vrh noža ljute

1/2žličice mljevenog kumina

400g suhog slanutka/namočenog sa malo sode bikarbone u vodi  preko noći

300ml ribljeg temeljca/povrtni

300ml vode

1 lovorov list

1 žlica nasjeckanog peršina

sol,papar/po potrebi

3žlice dobrog maslinovo ulja


Priprema:

Zagrijete ulje u dubljem loncu dubljeg dna.Nasjeckajte povrće na sitne kockice .
Na zagrijano ulje prvo stavite luk ,pržite miješajući na srednjoj vatri dok luk ne omekša i fino se uprži , ako želite ubrzati dinstanje malo posolite luk ,dodate nasjeckanu papriku i češnjak pa pustite još par minuta da malo omekša paparika i da ssve malo zamiriše.Dodate sve začine ,promiješate ,dodate namočene slanutak ,podlijete temeljcem,poklopite kad prokuha smanjite vatru pa nastavite kuhati nekih 45 min dok slanutak ne omekša.
Kad slanutak omekša ,dodate narezanu ribu ,pustite desetak minuta da kuha .Dodate na sjeckani peršin,Lagano protrese lonac ,isprobate slanost.
Prije serviranja u juhu možete dodati još malo maslinovog ulja.

četvrtak, 23. ožujka 2017.

Ossobuco sa pireom od bosiljka

Ossobuco ili šuplja kost je ustvari koljenica /goveđa ,teleća ,pureća /narezana na fete/šnite otprilike  dva prsta debele.Sav čar ovog jela je u gustom ,kompleksnom,aromatičnom umaku i finom mekanom mesu , pravi gurmani na kraju jela posišu moždinu iz sredine kosti barem ono što se nije otopilo u divan umak.Jelo je krepko i zimsko .Pire je fini i daje dobar balans između teškog i jakog umaka i osvježavajućeg bosiljka .Uživajte!!!


Sastojci:/6 osoba

2 kg goveđe koljenice narezane na fete

2 luka

4 češanja češnjaka

2 srednje mrkve

2 crvena paprika/rog

1žličica koncentrata rajčice

3-4 grančice timijana

1žlica nasjeckanog lišća peršina

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja 

300ml bijelog vina

600ml/možda će trebati i više/dobrog goveđeg temeljca

na vrh noža mljevene ljute paprike

sol,svježe mljeveni papar

Pire:

5-6 velikih krumpira

1žlica /ravna/maslaca

sol,papar

5-6listova bosiljka

Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i popaprite .U lonac/koristite veći lonac debljeg dna u kojeg će te kasnije nastaviti kuhati /zagrijete maslinovo ulje/ne morate koristite sve koliko sam napisala ako vam bude kasnije trebalo za povrće.Povrće operite i nasjckajte na kockice.Odložite do korištenja.
Na zagrijanom ulju prepržite sa obje strane meso .Izvadite ostavite na toplom mjestu pokloplljeno dok ostalo ne dovršite .U lonac dodate po potrebi još ulja  ,stavite cijelu količinu luka i češnjaka, dinstate na laganoj vatri dok luk ne omekša i fino se preprži to je vrlo važno i za kasnije za umak /vjeruj te mi nitko ne voli kuhani luk u umaku /ako želite ubrzati dinstanje lagano posolite luk to će omogućiti da vlaga brže izađe iz njega i na taj način se luk brže zdinsta i uvene .Dodate nasjeckanu papriku i mrkvu kad ste ih lagano prepržili dodate koncetrat rajčice ,povećate vatru na najjače pa poslijete sve temeljce,miješate strugajući po dnu lonca da se dignu sve divote i zapečeni dijelovi to će dati ekstra aromu umaku.

Kad je vino prokuha i kad se izgubi intezivni miris alkohola i kiseline dodate, meso, temeljac ,začine/timijan odvojite od grančice listove/.Pustite da prokuha, posolite i poparite,kad je prokuha smanjite vatru ,poklopite i zatvoreno kuhate 1,5h ili do se meso ne počne odvajati od kosti .Pazite da stalno meso bude pokriveno tekućinom pa po potrebi dodate još temeljca ili vode.

Kad meso bude pri kraju skuhate krumpir.Ispasirate ga pasirkom za krumpir/nemojte koristiti mikser jer će te dobiti gumastu masu/uz dodatak maslaca i vrućeg mlijeka /koliko god vam treba da dobijete finu kremastu strukturu/Na kraju dodate sitno nasjeckani bosiljk te soli i papra po ukusu.



utorak, 21. ožujka 2017.

Mini Büzme Börek


Drage moje cure prvo da vam zahvalim na brizi i porukama ,hvala vam do neba na tome , puno mi top znaci ,ljubim vas najviše.Zgužvani burek je fini hrskavi burek neobične priprave ako volite ovakve stvari isprobajte ovu divotu.

 Sastojci:/6kom

6 kom  kora za pite 

oko 300g svježeg sira

sol,/po ukusu


Premaz:

2žlice jogurta

2 žumanjka

4žlice ulja


Priprema:

Pripremite sve sastojke .Prvo izradite premaz u maloj zdjelici da se sve poveže/inače premazi za burek su izuzetno važni ima ih u par varijacija i obično su vezani za nadjev,pečenjem omogućavaju dovoljnu čvrstoću i začinjenost kora da nadjev ostane iznutra/.
Sir izvadite iz zdjelice /posudice/isprobate ga i po potrebi začinite .U ovaj burek naravno osim sira idu i svi ostali nadjevi ,mješavine po vašem ukusu/na mojim stranicama ih možete naći raznih pa izaberite/ako ne želite sir/ono Što volite , samo pripazite da nadjev bude suhlji tako će kore biti hruskavije.
Vadite jednu po jednu koru iz paketa ,namažete je kistom pripremljeim premazom.Stisnite prvo uzdužno a potom poprečno da dobijete cvijet kao na slici .U sredinu stavite dio nadjeva .Preklopite sa dvije latice a stavite u sredinu još malo nadjeva preklopite sa ostale dvije latice ušuškavajući nadjev da bude skroz omotan.
Preokrenete burekčić i stavite ga na lim na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite kore i nadjev.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min /ili dok ne dobiju finu boju i postanu hrskavi.



Comments system

Disqus Shortname