petak, 26. siječnja 2018.

Juneća rebra u gustom saftu

Prefino jelo od junećih rebara .. da.. da .. upravo tih koje najčešće kupujete za juhu i svi frkču nosevima jer ne vole kuhano meso, a sutra dan izmišljate toplu vodu kako da se pojede pa tada nastupaju razne salate, jaja i sl.Osim toga juneća rebra su jeftina a ovo jelo možete služiti i za najizbirljivije goste i u najsvečanijim trenucima.

Sastojci:/6 osoba

1,2 kg junećih rebara

3-4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 veliki luk

2 stalka celera

2 mrkve

2 lista lovora

1 češanj češnjaka

3žlice koncentrata rajčice/konšerva

400ml temeljca/goveđi

300ml crnog vina

1 žličica šećera

6-7 listova kadulje

sol,papar

Priprema:

Rebra operite i osušite, posolite ih i poparite/savjet: možete skinuti veće količine masnoće na rebra koje su vidljive naravno nemojte sve skinuti to će dati ekstra aromu umaku kojeg uvijek naknadno možete odmastiti/.Zagrijete lonac/pazite lonac koji može u pećnicu/ u lonac stavite maslinovo ulje, prepržite rebrica sa obje strane da dobiju finu boju.
Povrće nasjeckate na sitne kockice možete ga izraditi u multipraktiku.Prepečena meso izvadite na toplo, dovršiti sve do kraja.
Zagrijati pećnicu na 170C
Ocijediti višak masnoće od pečenja neka ostane oko dvije žlice, staviti svo nasjeckano povrće i lovor, prodinstanti da sve uvene i lagano se zaprži.Dodati koncentrat rajčice, kratko prodinstate, podliti sve vinom,  i temeljcem.Stavite meso uzajedno sa umakom /ako se iscijedio/, dodate kadulju, pustite da sve zakuha, poklopite lonac.Stavite u pećnicu.


Poklopljeno meso peći nekih 2,5-3h vremena.Ne trebate ništa miješati , samo povremeno provjerite da li je potrebno dodatno podliti tekućinom/temeljcem/


Gotovo meso se treba lagano odvajati od kosti.Meso pustite da se malo ohladi, odvoji meso od kosti, maknete i višak masnoće ako ga ima, meso razdvojite na trake..Umak ispasirate štapnim mikserom/izvadite lovor/, vratite u lonac, dodate meso, pustite da sve kuha onoliko koliko želite da vam je umak reduciran.Isprobati umak po potrebi doraditi solju i paprom ili ako netko baš želi ljutom papričico.
Za to vrijeme napravite njokete/mini njoke koji se ne provlače kroz ribež ni vilicu/

Servirati bogati umak sa njokima i mesom.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname