Kuglof od polukuhanog tijesta ,vrlo sočan i aromatičan ,za prvi dan ljeta.
Sastojci/detaljne mjere u receptu :
300g brašna/glatko
1 vanilija puding
260g svježeg sira/20% mm
120g maslaca
2 žličice sode bikarbone /pecivni prašak
2 paketa vanilija šećera
150g + 4 žlice šećera
300ml +100ml mlijeka
2 žlice finog đema od marelice
par komada marelica
Postupak:
Napravite nadjev od svježeg sira.:zagrijete mlijeko/100ml da bude mlako ,prelite u zdjelu za miješanje dodate svježi sir ,vanilija puding ,1 vanilija šećer,4 žlice šećera ,pomiješate da se dobro poveže./odložite do korištenja.
Napravite tijesto:u lonac stavite ostatak mlijeka/300ml dodate maslac ,šećer/150g i vanilija šećer ,pustite da se sve dobro zagrije i da se maslac skroz rastopi ,mlijeko će biti skoro ključavo.U drugu zdjelu pomiješate brašno sa sodom bikarbonom ,podlijete sve kuhanim mlijekom s maslacem.miješate par minuta mikserom do ne dobijete finu povezanu smjesu.
Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamutite kakaa u prahu .Odložite.
Dobro zamastite kalup za kuglof i pospete ga brašnom.Ogulite i očistite marelice/možete koristili i konzervirane/prepolovite ih ,pustite da se kratko ocijede.
Slažite kuglof:Na dno kuglofa stavite polovinu tijesta /bijelog ,na njega stavite cijelo kakao tijesto ,poslažete polovice marelica ,prelijete sirnim umakom i ostatkom bijelog tijesta.
Zagrijete pećnicu na 180C /pecite kuglof 1 h
Da bi isprobali dali je kuglof pečen koristi dugi štapić od ražnjića.Ako je kuglof gotov pustite da se ohladi .okrenete ga .Zagrijete u lončiću đem od marelice dok ne postane relativno tekući.Premažete cijeli kuglof bogatom đermom prospite listićima svježe mente .Pustite da se ohladi đem.
Nema komentara:
Objavi komentar