utorak, 5. srpnja 2016.

Marokanski krumpir pečen u umaku od rajčice




Divan i aromatičan ljetni mladi krumpir pečen u umaku od rajčice serviran uz žutu rižu .Vrlo jednostavan recept i u sastojcima i u pripremi a veoma ukusan.Samo mala napomena ako ipak želite malo mesa uz ovo jelo skuhate žutu rižu sa piletinom.Uživajte u ovom divnom vegetarijanskom jelu svim čulima.


Sastojci:

5 kom mladog krumpira

5 kom rajčica/konzerva nasjeckane/500g

200ml /temeljca/povrtni /pileći

1žličica

 kumina

1/2žličice šećera

sol,papar

5 češanja češnjaka

2žlice maslinovog ulja

4-5žlica grčkog/gustog jogurta

peršin

10-tak nasjeckanih crnim maslina

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Zarežite krumpir na fetice pazeći da ga ne zarežete do kraja/da dobijete harmoniku.Lagano zamastite zdjelu za pečenje/bilo bi dobro da je keramička/pa složite krumpir.Posolite ga i popaprite te prospite lagano kuminom.
U drugu zdjelu stavite oguljene i nasjeckane rajčice /konzerva ,dodate,žlicu maslinovog ulja sol,šećer,papar,temeljac  ,kumin i sitno nasjeckana tri  češnja češnjaka .Sve dobro promiješate.Pripremljeun smjesu ulijete oko krumpira.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.
Jogurt pomiješate sa solju,paprom i narisanim češnakom.Krumpir izvadite iz pećnice premažete bogato smjesom od jogurta pa vratite na još 10-15min.
Servirate posuto listovima peršina uz žutu rižu.

Za rižu:na maslinovom ulju izdinstajte luk/1 manju glavicu sitno nasjeckanu/dodate na kockice narezane pileće filete /najbolje fileti buta/nastavite pržiti dok fileti ne dobiju finu boju ,dodate sitno nasjeckani češnjak/2 češnja/timijan/1/2žličice/posolite i poparite .Dodate rižu/arborio/ promiješate da se riža lagano zamasti ,pa polijete sa malo pilećeg temeljca ,dodate kurkumu/1žličicu/pa podlijevajući temeljcem na laganoj vatri skuhate rižoto .Posolite i popaprite po ukusu.Za vegetarijansko jelo izbacite piletinu.



Servirate toplo uz rižoto i divan umak.

3 komentara:

Comments system

Disqus Shortname