četvrtak, 28. travnja 2016.

Dvobojne rolice

4 osobe


Sastojci:

500g purećeg fileta/može i pileći ili svinjski

1 mrkva/veća

200g smeđih šampinjona

1-2 žlice sušenih vrganja

100g ribanog sira/chedar i sl.

sol,papar

1žličice timijana 

1 češanj češnjaka

1žlica  maslinovog ulja

1/2žličice maslaca

Premaz:

 Otstatak Naribani sir

2 žlice kiselog vrhnja 

1žličica senfa

sol,papar

Priprema.




Raširite i rastanjite šniclu ,stavite prozirnu foliju pa lagano batićem za meso dodatno raširite šniclu .Posolite i popaprite meso.Očistite i nasjeckajte češnjak na što sitnije.Naribate sir.
Naribate mrkvu na ribežu /neka bude onaj za finije ribanje/posolite je i popaprite ,dodate polovicu nasjeckanog češnjaka i pola timijana ,te jednu puno žlicu sira.Sve fino promiješate.
Na polovicu šnicle dodate naribanu mrkvu ,zarolajte tek toliko da mrkva bude ušuškana u meso .
U zdjelicu sa vrućom vodom namočite sušene vrganje .Pustite da se namacu par minuta da omekšaju.
Operite i nasjeckajte šampinjone/ne trebate ih nasjeći presitno.Zagrijete maslinovo ulje pa dodate maslac prepržite gljive dok malo se ne zapreže i ispuste višak vode ,dodate ocijeđene vrganje ostatak češnjaka  i timijana pa nastavite pirjati dok se sve malo  ne poveže.
Stavite nadjev od šampiinjona na šnicle ,zarolajte do kraja .Premjestite sve na alu-foliju /ako vam je lakše cijeli postupak nadjevanja možete raditi na foliji/.
Zamotate foliju pa sve stavite peci na 180C/40 min.
U zdjelici pomiješate ribani sir ,senf ,sol,papar i kiselo vrhnje.
Otvorite foliju premazite sve pripremljenim premazom ,pustite da se zapeče i uhvati boju.
Servirate toplo uz kuhano povrće i salatu.

srijeda, 27. travnja 2016.

Šarena pletenica

 4 osobe
Ruska kuhinja

Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

100g maslaca/sobne temperature

100g šećera

1 vanilija šećer

1žličice soli

3 žumanjka/sobne temperature

1 limun korica

1 instant kvasac

Nadjev /mak:

200g mljevenog maka

50g šećera/manje više po ukusu

100ml mlijeka/manje više po potrebi


Ostalo:

1 žlica kakaa+1 žlica vode

100g svijetlih grožđica

120g kandiranog voća/šareno

Premaz:

1 žumanjak +1žličica ulja

Priprema:

U posudu za miješanje stavite toplo mlijeko ,kvasac i šećer lagano promiješate .Dodate sve ostale sastojke ,promiješate sve mikserom/nastavkom za tijesto/.Izmiješate tijesto da bude glatko .Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamiješajte kakaa i žlicu vodu da tijesto poprimi smeđu boju.
Jedno i drugo tijesto pokrijte i ostavite stajati na toplom 1h /dok se ne udvostruči.
Podijelite svijetlo tijesto na dva dijela .
Razvaljajte svako tijesto na veličinu 12x30 .Na prvo tijesto stavite  kandirano voće ,pa pređite valjkom za tijesto po njemu da se voće lagano utisne u tijesto ,zarolajte ga.Odložite.
Drugo svijetlo tijesto nadjenete makom/kojeg ste prije toga prelili kipućim mlijekom i dodali šećer/ i njega zarolajte.
Smeđe tijesto nadjenite suhim grožđem ,pritisnite valjkom za tijestom kao i kandirano voće ,isto tako zarolajte.
Zamotate tri roladice u pletenicu.Stavite u pripremljen dugi protvan za kruh .Pustite da se dize na toplom jos pola sata.
Zagrijete pećnicu na 180C/45 min.Prije pečenja premažete žumanjkom kojeg ste promiješali sa uljem.

Comments system

Disqus Shortname