srijeda, 18. svibnja 2016.

Šarena pita od piletine i tikvica



4 osobe


Sastojci:

500g piletine/fileti karabatka i prsa/

1srednja tikvica

1 veća mrkva

1 rajčica

80g sira na fete/šnite

200g kiselog vrhnja/20%/za premaz i preljev

1 žlica senfa

1 manji luk

2 jaja/L/

sol,papar

1žličica timijana 

1 naribani češanj češnjaka

1/2žličice đumbira

prstohvat ljute papričice

Priprema:


Narežete tikvicu i mrkvu na tanke trakice/to će te najbolje i najbrže napraviti spravicom za guljenje krumpira/.Piletinu narežite i rastanjite da bude otprilike iste debljine ,rastanjite je dodatno preko prozirne folije batićem za meso .Posolite je i poparite te prerežete na trakice ,pazite da su vam trakice piletine  debele otprilike kao i trakice tikvice/estetike radi/.Premažete filete kiselim vrhnje/otprilike 2 žlice/.Sir narežite na trakice/po pola/.
Počnite slagati:
U okruglu zdjelu/koju ste prije sasvim malo nauljili/ za pite /oko 26cm promjera/slažite pileće trakice zajedno sa trakicama tikvica,sira  i mrkve ,radite to naizmjenicno tako da dobijete fine boje,nemojte previše zbijati.Namazana piletina će se lako lijepiti za povrće i sir ,tako da doista nije nekakav problem.Narežite luk i rajčicu na tanke fete pa ih mjestimično nabodete u pitu .


Za preljev:povežite zajedno kiselo vrhnje ,sol,papar,đumbir,češnjak ,ljute papričice  ,senf i jaja .Prelijete preko pite malo zagladite žlicom da se ravnomjerno rasporedi.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40-50 min.

utorak, 17. svibnja 2016.

Fetaki peciva




4 osobe 

Grčka kuhinja

Sastojci:


Tijesto:

100g feta sira

300g brašna 

1 žlica šećera

5g instant kvasca

1/2žličice soli 

150ml tople vode

2 žlice maslinovog ulja

Premaz:

4 žlice maslinovog ulja


Premaz:

Napravite tijesto .u zdjelu razmrvite na sitno feta sir.U drugu posudu dodate prosijano brašno sa solju pa dobro promiješate .U sredinu napravite udubljenje pa dodate vodu ,kvasac i šećer ,ostavite stajati par minuta da se kvasac aktivira .Dodate maslinovo ulje ,miješate da se poveže sve u glatko tijesto po potrebi dodate još malo brašna/to ovisi o količini vode u feta siru/.Pustite da se tijesto diže pola sata .Nakon toga ga podijelite na dva dijela ,razvaljajte tanko na dimenzije otprilike 50x40cm.Premažete sa dvije žlice maslinovog ulja/rasporedite fino rukom da cijelo tijesto bude premazano.






Zarolajte tijesto po dužoj strani ,usko.Tijesto prvo izrežete na pola ,potom svaki dio poprečno a onda onda opet na pola ,tako da dobijete 8 kom.


Komadiće tijesta prije motanja malo rastegnite a onda omotate kao ružicu ,zadnji kraj možete podviti ispod.

Ostavite stajati zarolano tijesto 10 min.na protvanu .Pecite u zagrijanoj pećnici na 190C/30min

ponedjeljak, 16. svibnja 2016.

"CHEESECAKE" kofte


4 Osobe

Sastojci:

Meso:


500g mljevenog mesa

1 naribani manji luk

2 češnja češnjaka/pritisnuti

2 žlice naribanog tvrdog sira

1 jaje

krušne mrvice/po potrebi

1/2žličice kumina

sol,papar

malo ljute paprike/opcionalno

Nadjev:

150g krem sira

250g ribanog topljivog sira

Priprema:

Pripremite meso :u posudu stavite meso pa dodate sve ostale sastojke .Sve dobro izradite rukom u postojanu smjesu koja se da oblikovati .Po ukusu dodate sol,papar i ljutu papriku Isprobate začinjenost mesa tako da komadić smjese pretečete na suhoj tavi .Po potrebi dodatno posolite i poparite .Ako se meso ne da oblikovati dodate malo krušnih mrvica.
Meso formirate u kugle i stavite na protvan na koji ste stavili papir za pečenje .Svaku kuglice pritisnite žlicom da dobijete udubljenje ,dodatno oblikujte rukom da dobijete fine pitice .
Pomiješate sir sa ribnim sirom ,po potrebi malo posolite .Stavite smjesu u udubljenje koje ste napravili žlicom .
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /40min /to naravno ovisi kolike su vam veličine kofte.
Servirate toplo uz povrće,nemojte ih prepeći kao što se meni dogodilo sa drugom turom.

Patates Ezme

4 osobe

Turska kuhinja


Sastojci:

3-4 srednja krumpira 

4 žlice suhog grožđa/suvice

2 mlada luka

2 žlice nasjeckanog peršina

3-4 žlice maslinovog ulja

sok od limuna

1žličica kopra

sol,papar i malo ljute paprike


Priprema:

Stavite grožđice u vruću vodu na pola sata.Skuhate krumpir u ljusci.Ogulite ga i izradite vilicom na manje komade.Pustite da se sve malo ohladi pa dodate začine,grožđice ,posolite i popaprite .Dobro sve promiješate pa dodate ulje i sok od limuna,doradite sve po svom ukusu dodavajući ulja i soka od limuna. Servirate hladno .

Comments system

Disqus Shortname