subota, 25. lipnja 2016.

Urfa pide/pjenaste pide




Fine lagane i pjenaste  pide koje se tope ustima by Mehtap Ablamizdan.

Sastojci:

100ml mlijeka/toplo

125 ml mineralne vode /obična voda+na vrh noža sode bikarbone

100ml ulja

2 jaja

1/2žličice soli

oko 480g brašna

1 žlica kvasca

Nadjev:

250g ribanog sira/dobro topljiv

2 jaja

prstohvat soli i papra

malo ljute paprike/opcionalno

Priprema:

U zagrijanom mlijeko dodamo kvasac ii mineralnu vodu/sobne temperature ,promiješamo.U zdjelu stavimo prosijano brašno ,dodamo sol ,promiješamo .Izmiješamo jaja i ulje pa sve dodamo u brašno zajedno sa mlijekom i mineralnom vodom.Miješamo dodajavajuci brašna po želji da dobijemo glatko i mekano tijesto .Pustimo da fermentira na sobnoj temperaturi /meni su najbolje kad ostavim tijesto preko noći u frižideru/nemojte ga stavljati na toplo/ove pide zahtjevaju vrijeme.
Nadjev:pomiješamo sve sastojke vilico u zdjelici posolimo i popaprimo po želji te dodamo malo ljute papričice/opcionalno.
Razvaljamo tijesto tanko .Narežemo na jednake pravokutike u svaki stavimo dio nadjeva od ribanog sira i jaja.Prebacimo tijesto preko krajeva.Prebacimo na lim na koji smo stavili papir za pečenje ,premažemo vrhove pidi..Pečemo u zagrijanoj pećnici na 200C/dok pide ne porumene.





Pizza Rossini



Danas je utakmica ,hm ,znam da nije portugalski recept ali možda nekom posluži jer ipak je ovo bijelo-crvena pizza .Ova pizza je gotovo zaštitni znak grada Pesara i dobila je ime po poznatom kompozitoru Giacomu Rossiniju /ma ,znate sigurno.čuli ste za operu "Seviljski brijač"/koji je rođen u Pesari.Pizza je fina ,neobična u sastojcima ali sve je vrlo harmonično .Obavezno isprobajte ne morate za današnju tekmu,ostavite za finale !!Navijamooo!!!

Sastojci:

Tijesto:

200 g brašna 

1/2 žlice instant kvasca

1žlica maslinovog ulja

prstohvat šećera

1/2žličice soli

50-70ml tople vode

Nadjev:

200g pire od rajčice/passata

2žlice maslinovog ulja

1žličica origana

125g mozzarelle/ribana

3/4 tvrdo kuhana jaja

3 -4 žlice majoneze

4-5 listova svježeg bosiljka/opcionalno

Priprema:

Stavite toplu vodu u zdjelicu dodate šećer i kvasac ostavite 1-2 min da se kvasac aktivira.
U drugu posudu stavite sve ostale suhe sastojke i ulje ,dodate vodu sa kvascem ,miješate prvo drvenom žlicom ,po potrebi dodate još tople vode ili brašna da dobijete glatko tijesto koje se lijepi.Tijesto pokrijete /najbolje da ga omotate prijanjajućom prozirnom folijom ili običnom kesom.Pustite da se diže otprilike 30min/dok ne udubla volumen/kratka napomena ,po pravilu tijesto bi trebalo mirovati 2h ,ali ja sam imala iskustva da se tijesto prekvasa ,ovaj je recept iz pizzerije i to se vjerovatno odnosi na velike količine tijesta koji oni izrađuju/pola sata je sasvim dovoljno ako pat nije pustite još malo .
Lim za pečenje/30cm promjer/ zamastite i prospite krupicom .Tijesto odmah stavite lim i lagano ga rukama raširite.
Umak od rajčice pomiješate sa origanom  ,maslinovim uljem,malo posolite ,možete dodati i prstohvat šećera ,pomiješate da se poveže.
Tijesto premažete umakom ,pospete ribanom mozzarellom.
Pecite u dobro  zagrijanoj pećnici na 220C/10min.
Jaja prepolovite i premažete majonezom.Posložite ih po pizzi.Sve prospite nasjeckanom svježim bosiljkom.






petak, 24. lipnja 2016.

Pesto caprese salata

Ako doista volite mediteransku kuhinju pobrinite se da uvijek imate teglicu pesta kod kuće ,naravno varijacije su beskrajne ali osnova je ista :svježe začinsko bilje ,češnjak ,peršin,parmezan i orašastia nota po vašem okusu .Pesto može biti i od povrća .:odličan od kuhane ili sirove mrkve ,tikvice mahuna ,rikule,matovilca i sl.Uskoro recepti za varijacije pesta.Za ovo jelo najbolji je genovese ,napravite ga sami ili kupite gotovi danas doista ima jako finih za kupiti.

Sastojci:

100g matovilca

100g ricule/ricole/rige

100g iceberg ili salate po ukusu

150g mini rajčice/raznobojne

150g mozzarelle

1 avocado

Preljev:

2 žlice pesta/genovese

4žlice maslinovog ulja

sol,papar/po potrebi

1žlica soka od limuna/više manje po ukusu

Priprema:

U zdjelicu stavite pesto ,maslinovo ulje,sok od limuna ,sve izradite metlicom u divan dresing/preljev po potrebi možete dodati žlicu tople vode to samo u slučaju da je preljev jako gust.
Svu salatu i rajčice operite ,narežite na komade po želji ,Stavite u duboku zdjelu za salatu .Dodate narezanu mozzarellu i oguljeni i na kockice narezani avocado.
Prije serviranja sve dobro promiješate .
Servirate uz preprženi kruh kao glavno jelo ili kao prilog nekom finom mesu.




Vrtlarski doručak

Za moje goste vegetarijance i sve ostale pobornike fine i zdrave klopice, jedan divan vege doručak.Posloženo svježe povrće /tikvice ,paprika i rajčica ,preliveno jogurtom ,mlijekom i jajem.Ovaj fini složenac možete servirati na preprženom kruhu/tipa ciabatta.Uživajte u zdravom početku dana punom energije.

Sastojci:

1 tikvica/fina svježa/oko 200g

2 rajčice

1 velika rog paprika

4-5 žlica grčkog jogurta 

1 češanj češnjaka

1/2žličice sušenog timijana /origano

3 jaja

3 žlice mlijeka

30 g ribanog parmezana 

sol i papar po ukusu

Priprema:

Operite i narežite povrće na šnite .Nauljite protvana za pečenje/srednje veličine.Zagrijete pećnicu na 180C.
Slažete tikvica/rajčica /paprika i tako redom dok ne potrošite sve sastojke.
Pomiješate jogurt sa sitno naribani češnjakom ,lagano posolite i poparite .Složeno povrće posolite ,poparite i prospite po njemu timijan/origano .Prelite sve jogurtom,premažite po povrću.U drugoj zdjelici razbijete jaja pomiješate ih sa ribanim parmezanom i mlijekom smjesu isto malo posolite i po paprite.Prelijete preko jogurta.


Stavite peči u zagrijanu pećnicu nekih 30min.Servirate na kruhu kao doručak ,kao prilog ili uz salatu kao laganu večeru.


utorak, 21. lipnja 2016.

Patlıcanlı Tavuklu Salata

Divna salata od kuhane piletine na posteljici odpatlidana i jogurta.Malo prerađeni turski klasik by Zehra Seyma.

Sastojci:

1 veći patlidžan

200g jogurta/grčki

3 srednja kuhana krumpira

300g kuhane piletine/prsa

1/2žličice pull biber/tucana ljuta paprika

1 češanj češnjaka

1žličica maslaca+mlaz maslinovog ulja

1/2žličice origana

sol,papar

Postupak:

Patlidžan nabodete vilicom zamotate ga u foliju i stavite posla sata na 180C/u pećnicu da omekša.Izvadite ga i pustite da se ohladi ,najbolje je da ga prepolovite po pola ,brze će se ohladiti.

Izvadite sredinu patlidžana/koru bacite ,sitno ga nasjeckajte ,pomiješate sa jogurtom ,solju ,paprom i sitno nasjeckanim češnjakom.
Piletinu nasjeckajte na kockice  isto napravite i sa krumpirom,zajedno ih promiješajte .Otopite maslac sa mlazom maslinovog ulja dodate tucanu ljutu papriku/pull biber,lagano zagrijete  pa prelijete preko krumpira i piletine pažljivo promiješajte.Isprobate slanost.
Mješavinu piletine stavite pažljivo  preko patlidžana i jogurta .Prospite listićima peršina i prospite po želji sa još malo ljute paprike i origanom.
Servirate hladno.

Ljetni kuglof sa marelicama

Kuglof od polukuhanog tijesta ,vrlo sočan i aromatičan ,za prvi dan ljeta.

Sastojci/detaljne mjere u receptu :

300g brašna/glatko

1 vanilija puding

260g svježeg sira/20% mm

120g maslaca

2 žličice sode bikarbone /pecivni prašak

2 paketa vanilija šećera 

150g + 4 žlice šećera

300ml +100ml mlijeka

2 žlice finog đema od marelice

par komada marelica

Postupak:

Napravite nadjev od svježeg sira.:zagrijete mlijeko/100ml da bude mlako ,prelite u zdjelu za miješanje dodate svježi sir ,vanilija puding ,1 vanilija šećer,4 žlice šećera ,pomiješate da se dobro poveže./odložite do korištenja.
Napravite tijesto:u lonac stavite ostatak mlijeka/300ml dodate maslac ,šećer/150g i vanilija šećer ,pustite da se sve dobro zagrije i da se maslac skroz rastopi ,mlijeko će biti skoro ključavo.U drugu zdjelu pomiješate brašno sa sodom bikarbonom ,podlijete sve kuhanim mlijekom s maslacem.miješate par minuta mikserom do ne dobijete finu povezanu smjesu.

Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamutite kakaa u prahu .Odložite.
Dobro zamastite kalup za kuglof i pospete ga brašnom.Ogulite i očistite marelice/možete koristili  i konzervirane/prepolovite ih ,pustite da se kratko ocijede.

Slažite kuglof:Na dno kuglofa stavite polovinu tijesta /bijelog ,na njega stavite cijelo kakao tijesto ,poslažete polovice marelica ,prelijete sirnim umakom i ostatkom bijelog tijesta.
Zagrijete pećnicu na 180C /pecite kuglof 1 h

Da bi isprobali dali je kuglof pečen koristi dugi štapić od ražnjića.Ako je kuglof gotov pustite da se ohladi .okrenete ga .Zagrijete u lončiću đem od marelice dok ne postane relativno tekući.Premažete cijeli kuglof bogatom đermom prospite listićima svježe mente .Pustite da se ohladi đem.

Comments system

Disqus Shortname