subota, 2. srpnja 2016.

Ciparski otvoreni burek

Ciparski ručak ,kao početak jedan fini otvoreni burek/pita ,nadjeven feta sirom ,tikvicama.Jako hrskvo jelo koje se jede u ruci ili uz grčki sir ,jogurt i masline kao predjelo.Odličan i topao i hladan,Osim tikvica za ovo jelo možete koristiti i pečene paprike i patlidžane  ili kombinaciju istih ,jako je fino koju god kombinaciju izaberete.

Sastojci:


7 tankih kora za pite

4 žlice maslinovog ulja/obično po želji

100g feta sira

100g sirnog namaza

1 češanj češnjaka/vrlo sitno nasjeckan

2 manje tikvice/pečene na grill tavi

3 jaja

sol,papar

1žlica maslinovog ulja za nadjev

1/2žličice nasjeckanog bosiljka

1/4 žličice suhe mente

Priprema:

Pripremite tijesto:Kore za pitu svaku posebno premažete uljem slažite jednu na drugu .Prerežete po pola okomito i uzdužno da dobijete 4 kocke/otprilike.Svaku kocku opet prerežete na pola kao i velike koru da dobijete 4 male kocke .Složite kocke jednu do druge u nauljenu posudu za pečenje,tako da lagano podignete stjenke svake kocke .
Napravite nadjev.Tikvice narežete na fete/posolite ,poparite i lagano nauljite/ pa ih ispečete na grill tavi da malo smekšaju.Ponavljajte postupak dok ne ispečete sve tikvice /isti je postupak i sa patlidžan ima i paprikama,dakle prije ih morate ispeći/.Nasjeckajte tikvice na sitnije .Pomiješate sve sastojke za nadjev ,pazite na slanost jer je feta sir zna biti jako slan.

U svaku kockicu stavite otprilike žlicu nadjeva .Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 30min ili dok pita ne dobije finu boju a nadjev je napuhne .Prije pečenja premažete krajeve pite maslinovim ulje.





petak, 1. srpnja 2016.

Mesna rolada "Ruski rulet"

Divna ruska rolada od sitno nasjeckanih pilećih prsa nadjeva palačinkama .Jako fina i lagana rolada jednostavna u pripremi i interesantna izgledom ,možete služiti kao glavno jelo/toplo/uz salatu i umak od pečenja ili  narezano na tanko  kao narezak /ohlađeno/uz fine hladne salatice.

Sastojci:

700g pilećih prsa sa kožom

Palačinke:


1 jaje

3 ravne žlice brašna

3 žlice mlijeka

sol,papar

Nadjev:

200g gljiva/šampinjon

1 manji luk

1 češanj češnjaka

sol,papar

1žličica maslac

1žličica nasjeckanog peršina

1/2žličice timijana/majčina dušica

Ostalo:

Ulje za pečenje palačinki/opcionalno/

1 žličica maslaca +mlaz ulja za prepeći roladu

1žlica suncokretovog ulja/obično

Priprema:

Pripremite meso:operite i osušite pileća prsa.Ogulite im kožu /pažljivo/kožu ostavite sa strane.Meso odvojite na dasku ,narežite na komade pa onda nastavite rezati oštrim nožem sve dok se meso ne usitni gotovo sitno .Meso posolite ,poparite .Kožu rašite pa po njoj rasporedite meso.



Napravite nadjev: operite i sitno nasjeckajte gljive ,češnjak i luk.Zagrijete žličicu maslaca u tavi pa na njemu izdinstate luk nakon par minuta dodate češnjak nastavite pržiti dok luk ne uvene do kraja ,dodate gljive pustite da se gljive dinstaju dok ne ispuste svu vode,maknete sa strane ,dodate sitno nasjeckan peršin i timijan.Ispasirate sve štapnim mikserom u paštetu .Provjerite slanost po potrebi dodatno posolite i poparite.Odložite da se malo ohladi .
Napravite smjesu za palačinke ona naravno mora biti malo gušća a palačinke malo deblje.Ispecite ih u tavi.Palačinke bogato nadjenete nadjevom,zarolajte ih.Na jedan kraj složite palačinke na meso.
Zarolajte roladu ,stisnite je dobro .Zavežite roladu kuhinjskim koncem.U tavi zagrijete maslac +mlaz ulja pa prepecite roladu sa svake strane da uhvati boju .Odložite je u zdjelu za pečenje ,prelijete masnoćom od pečenja i običnim uljem.Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.

Rimski kotlet


Jedno divno vjenčanje u Rimu ,krasna večerica i ovaj predivni nadjeveni kotlet.Fino mekano meso pečeno u pećnici sa maslacem .

Sastojci:

4 kotleta sa kosti/svinjetina ili teletina/deblje rezani

125 g fine mozzarelle

1 veća rajčica 

10-tak listova svježeg bosiljka

sol,papar

3 žlice krušnih mrvica 

2 jaja

2 žlice brašna

sol,papar

1žlica maslaca

1žlica maslinovog ulja

grančica ružmarina

2 češnja češnjaka u kori

Priprema:

Očistite kotlete od viška masnoće i od hrskave/ako je nađete na krajevima ,najčešće je to kod teletine/formirate kotlet.
Zarežite ga po pola ,na krajevima lagano prerežete opnu da vam se ne bi deformirali tokom pečenja .Batićem za meso lagano rastanjite svaki dio kotleta ,pazit da ne razbijete strukturu mesa jer će u tom slučaju iscuriti sir iz mesa.
Meso posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.Nadjenete šnitom mozzarelle,rajčicom i par listova bosiljka.Preklopite ,te ispanirajte šnicle.

Stavite šnicle na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje /zagrijete pećnicu na 190C.
Između šnicli stavite 1žlicu maslinovog ulja,češnjak/samo ga pritisnite nožem netrebate ga gulitit/ ,ružmarin i kockicu maslaca .
Pecite nekih 40min/povremeno okrečite šnicle da uhvate lijepu boju i da se ispeku .

Servirate toplo uz salatu i krumpir.



četvrtak, 30. lipnja 2016.

Zeytinli Tavuk/turska peka sa piletinom


Fina aromatična turska piletina .Servirate te uz divan umak ,kuhani bulgur ili cous -cous,naravno vi možete uz tjesteninu ili rižu .

Sastojci:

800g piletine/dijelovi po želji

4 češanja češnjaka

400ml pilećeg temeljca

2 luka/poriluk

2 mlada luka

3 lista lovora

1žlica jabučnog octa

5-6 žlica maslinovog ulja

10-tak zelenih maslina

sol,papar

1/2žličice ljute mljevene papričice

1žluičica sitno nasjeckanog peršina

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 190C.Operite i osušite piletinu ,posolite je i poparite.
U tavi zagrijete dvije žlice ulja pa na njemu prepžite piletinu s jedne i druge strane da uhvati lijepu boju .Izvadite piletinu u keramičku zdjelu sa poklopcem u koju ćete peći piletinu/ako nemate poklopac poklopite alu-folijom/
Na sitno nasjeckajte luk ili poriluk ,u tavi u kojoj se pekla piletina dodate još dvije žlice ulja pa izdinstajte luk i sitno nasjekcani mladi luk sa zelenim dijelom,par minuta da uvene pa dodate sitno nasjeckani češnjak,nastavite dinstati još par minuta ,podlijete sve jabučnim octom,pilećim temeljcem,dodate listove lovora i masline ,nastavite kuhati na niskoj vatri jos par minuta.
Prelite piletinu  ,poklopite ,nastavite peći u pećnici 1h.
Servirate uz bulgur ,cous-cous,rižu ,tjesteninu i sl.
Prije serviranja pospete sve sitno nasjeckanim peršinom.




srijeda, 29. lipnja 2016.

Bruschetta pasta sa piletinom

Brushetta  tjestenina je poznata talijanska pasta ,tradicionalno se radi sa oguljenom talijanskom kobasicom salsiccia/svježa kobasica sa okusima anisa ,timijana i češnjaka/oguljena se razmrvi i prodinsta .Ovo je light verzija sa piletinom/Weight watchers/ukusom doista puno ne odstupa samo su namirnice malo laganije.Nemojte nikako preskočiti redukciju aceta balsamica jer to daje ekstra okus ovoj pasti.Uživajte u ovoj divnoj pasti punoj okusa i mirisa mediterana/jelo je fino pikantno i uz njega paše fino rashlađeno bijelo vino.

Sastojci:

400g piletina/fileti/svježa kkobasica

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

1/2žličice timijana

vrh noža sjemenki anisa/mljevenih/

400g pelate/oguljene rajčice iz konzerve/5 svježih -zrelih rajčica

1/2žličice šećera

2žlice maslinovog ulja 

1/2žličice timijana

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

4 češanja češnjaka

1žličica koncentrata rajčice

Redukcija:

100ml aceta balsamica

1/2žlice šećera


Priprema:

Narežite piletinu na kockice/ili razmrvite kobasicu .Pokapate meso sa maslinovim uljem ,posolite ,poparite ,prospite timijan om i mljevenim anisom ,promiješate da se sve prožme.
Štapnim mikserom izradite rajčicu sa šećerom,peršinom,timijanom ,dva češanja češnjaka ,dvije žlice maslinovog  ulja .
Zagrijete jednu žlicu maslinovog ulja u tavi debljeg dna ili woku dodate sitno nasjekcna dva češanja češnjaka pa pustite da kratko zamiriše/pazite da ne zagori inače će te morati ispočetka/Dodate piletinu pržite na srednjoj vatri dok piletina ne bude gotovo ali ne predugo ,dodate pripremljen umak od rajčice pa nastavite kuhati desetak minuta .
Skuhate pastu po upustvu na pakovanju ,Za to vrijeme napravite redukciju ,stavite u lončić na vatru aceto balsamico i šećer pustite da kuha dok se malo ne reducira /zgusne /a šećer otopi.
Dodate žličicu u umak ,promiješate .Ostatak pokapate po jelu nakon što ste servirali pastu koju ste posuli ribanim parmezanom.

utorak, 28. lipnja 2016.

Ruske kobasice

Iako ovo nisu klasične kobasice jer se rade od svijenih mariniranih šnicli ,oduševiti će vas autentičnim okusom i mirisom ,još pečene na roštilju ,čista uživancija.Ove kobasice se inače rade od svih vrsta mesa ,ja sam isprobala sa piletinom ,puretinom//tamno meso tipa odkošteni batak/ ,teletinom i svinjetinom radila sam varijacije sa začinima i sve su mi bile fine .

Sastojci:/1 zvrk


25o g fileta po želji/svinjetina,teletina ,piletina/rastanjeni

sol,papar

1/2žličice mažurana

1/2žličice timijana

1žličica octa/jabučni

1žličica maslaca/sobne temperature ili otopljeni

Priprema:


Stanjite šnicle batićem za meso.Odložite dok sve ne završite.Povežite šnicle međusobno na krajevima opet udarajući batićem.Premažete šnicle octom i maslacem ,pospete solju ,paprom i začinima.
Zarolajte šnicle u puža.Premažete ga ostatkom maslaca ili uljem ,možete još dodatno posoliti.Nabodete puža na ražnjić pazeći da obuhvatite početak i kraj .
Zagrijete roštilj ili grill tavu/na grill tavu stavite malo ulja/Pecite puža sa svake strane otprilike 10-tak minuta ,okrećući često.Najbolje ćete pratiti dali je meso pečeno da pratite sastane bijeli trag na mesu kad se spoji meso je pečeno..
Uživajte uz salatu i kuhano povrće.




ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

BÖRÜLCE SALATASI



Borluce je ustvari crnooki grah /bijeli grah sa crnim okom u sredini/vrlo uspješno ga možete zamijeniti canellini grahom/mali sitni talijanski bijeli grah/.


Sastojci:


200 g kuhanog canellini graha

200g kuhanog slanutka

2 velike pečene rog paprike

2 mlada luka /sitno nasjeckana

1 žlica peršina 

1 žličica/više manje/nasjeckane metvice

3-4 jaja/tvdo kuhana

Preljev:

2 žlice octa

2 žlice soka od limuna

prstohvat šećera

sol,papar

ljute mljevene paprike

maslinovog ulja po potrebi

Priprema:

Stavite u zdjelu ohlađene grahorice ,oguljenu nasjeckanu papriku ,nasjeckani mladi luk ,peršin i mentu ,dobro promiješate ,
Sve sastojke za preljev izradite metlicomPrelijete preko salate ,promiješate .Odložite na hladnom.







Kabak tavuk tava/antakiya regija


Odličan kebab od mljevene piletine pečen na posteljici od tikvica ili patlidžana ,ovaj kebab se još zove capia kebab/kilis tava jer se u njemu nalazi narezana crvena rog paprika . Možete raditi od mljevene janjetine ili junetine ili kombinacije .Servira se na pita kruha uz dodatak jogurta pomješanog sa pastom od češnjaka /dobit ćete je ako u mužaru izradite svježi češnjak i malo krupne soli/.

Sastojci:

500g mljevenog mesa/piletina

 4češnja češnjaka

1 velika ili 2 manje rog crvene paprike

1 žlica ajvara /paste od paprike

sol,papar

prstohvat ljute paprike

prstohvat cimeta

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica nasjeckanog peršina

Ostalo:

1 žuta paprika

1 rajčica

2 žice maslinovog ulja

2 manje tikvice /patlidžan

sol,papar 

par listova/bosiljak/metvica


Priprema:

U zdjelu stavite meso ,dodate sitno nasjeckaju papriku ,peršin,na sitno nasjeckan češnjak ,sol,papar,ajvar ,ljutu papriku ,maslinovo ulje  i cimet/pazite na cimet stavite jako malo dok se ne naučite na taj okus ,južne turske pokrajine jako puno koriste cimet u slanim jelima/Izmiješate sve dobro da se poveže ,po želji možete malo mesa prepeći na tavi da vidite dali ste zadovoljni okusom.Ako ste zadovoljni meso ostavite stajati pola sata da se okusi prožmu.
Narežite tikvice na fete jednake debljine ,posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.
Glinenu posudu nauljite maslinovim uljem pa na dno stavite narezanu tikvicu ili patlidžan/patlidžan ogulite nožićem za krumpir od kore/.Poviše tikvica rasporedite meso rastanjite ga da bude jednako .
Na vrh stavite narezanu rajčicu i papriku /dakako da bude fino ukrašeno/.
Stavite u peći u zagrijanu pećnicu na 200C/20-tak minuta.

Pečeno izvadite na pita kruh sa strane stavite jogurt /odaberite grčki /gusti jogurt koji ste posolili ,poparili i dodali češnjak/.

Comments system

Disqus Shortname