subota, 22. listopada 2016.

Krafnica kolač

Fini kolač okusom doista vrlo sličan krafnama ali puno manje masan i puno više sočniji .Divna pita koju još zovu i dječja pita oduševite te će vas na prvu.Kalup koji koristite neka bude od 20cm ako će te raditi veće poduplajte količine/kalup 26cm/i produžite vrijeme pečenja za 10-tak minuta.Isprobajte malo drugačije krafne.

Sastojci./20cm kalup:



130g brašna/glatko

120 g šećera

1 vanilija šećer/žličica arome vanilije

100g maslaca

2 jaja

1 pecivni prašak

2 srednje jabuke

2 žlice marmelade od marelice ili po želji

2 žlice mlijeka

prstohvat soli

1 žlica šećera u prahu

Priprema:

U zdjelici pomiješate brašno sa pecivnim praškom i prstohvatom soli.U drugoj zdjeli stavite jaja ,šećer,vanilija šećer ,otopljeni maslac ,izradite sve mikserom pa dodate brašno i mlijeko nastavite miješati dok se ne poveže u finu smjesu.
Ogulite i narežite jabuke na fetice.Na dno kalupa stavite papir za pečenje ili zamastite masnoćom i prospite kalup brašnom.Na dno stavite polovicu tijesta posložite jabuke u krug u sredini stavite/razmažete/cijelu količinu đema/marmelade/.Premažete ostatkom tijesta.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu 180C /45 min.Izvadite pustite da se ohladi/ili kao ja jedite toplo/prospite šećerom u prahu.







srijeda, 19. listopada 2016.

Tonkatsu

Tonkatsu je recimo japanska verzija bečke šniclPostoje podaci da je tonkatsu prvo rađen sa mekanim junećim mesom ali danas je najčešća verzija sa svinjetinom ali novi trendovi dovode u tu ulogu naravno i piletinu .Šnicle /po vašem odabiru/se paniranju klasično ali naravno uz par pravila koje ću vam napisati u pripremi ta pravila vam mogu pomoći kad inače pohate meso da dobijete što hruskaviju koru i što mekše i sočnije meso .Panko su mrvice kruha koje se rade samo od pupe kruha bez kore /vi naravno možete korisit obične mrvice iako ipak moram reći da je sa pankom puno bolje/,panko ćete naći danas već u raznim varijacijama okusa i začina u japanu najčešće miješane sa kombu algom .Po pravilu šnicli bi se trebali dva puta peći prvi put do pola ispeći šnicle izvaditi ocijediti pustiti da se ohlade a potom opet staviti u duboku masnoći pa dopeći do zlatne boje i hrskavosti ,ja to neradim /nejačešće nemam vremena/ali vjerujte jako je fino i hrskavo ako to napravite i samo jednom.Tonkatsui  umak ima puno varijanti ja ću vam napisati pa recimo najdostupniju /ja bi rekla europiziranu/ verziju ako tko želi kompliciraju /recimo originalnu/verziju neka se javi .

Sastojci:/2 osobe


2 fine šnicle veličine dlana/piletina/svinjetina

sol,papar

1 jaje

1 žličica ulja

1žlica brašna

2-3žlice panko/mrvice

ulje za prženje

Tonkatsku umak:

2žlice Worcestershire umaka

2žlice kečapa

1žlica oyster umaka

1žlica šećera 

Priprema:

Pripremite meso .Operite ga i osušite kuhinjskim papirom.Očistite meso od viška masnoće i žilica ,fino ga oblikujte .Meso zarežite na više mjesta oštrim kuhinjskim nožem pazite samo da ne zarežete do kraja /pogledajte sliku/.


Lagano potucite odrezak ravnim batićem za meso/ako ga nemate uzmite nekakavu čašu ravnog dna /lagano rastanjite/.Pososlite i poaprite .U zdjelu izradite jaje sa uljem da se poveže pa lagano pososlite .U drugu zdjelu/ tanjur  stavite panko/mrvite ,lagano ih raširite na tanjuru pa ih lagano navlažite vodom/bilo bi dobro ako imate nekakavu bočicu sa sprejem da možete posprejati/panko bi se trebao lagano smoćiti ne previše .Panirajte meso klasično prvo u brašno pa u jaje i na kraju u mrvice.Zagrijte masnoću pa u njoj s obje strane ispržite meso.
Za umak zamiješajte sve sastojke da se povežu u smjesu i šećer otopi ako vam je jako gusto možete dodati sasvim malo vode.












SErvirate narezano meso na trake uz Tsukemono salatu od kupusa.

Tsukemono

Ovo je brza verzija ukiseljenog kupusa /kupus salate .Divna salata začinjena đumbirom i sezamom odličan je prilog svim jelima a ne samo jelima japanske kuhinje.Naravno da ću vam ja za sve japanske namirnice napisati zamjenu ali ipak ako želite baš pravi autentični okus uložite malo novca u začine i umake pa uronite u skroz novu dimenziju okusa/već sam vam pisala da u Kauflanda možete dosta povoljno naći azijske začine/gotovo su svi ispod 10kn/pa ako vam se i ne svidi a vjerujte da hoće /ako ste gurmanski avanturist/neće biti velike štete.

Sastojci:

1 mala glavica svježeg kupusa/pola većeg

2 kom mladog luka

Preljev:/umak/dresing:


3žlice ulja/sezamovo po pravilu/maslinovo

3žlice rižinog octa/jabučni ocat

1ravna žlica bijelog šećera

1ravna žličica soli

1 nokat naribanog svježeg đumbira

1 naribani češanj češnjaka

1/2 žličice mljeveni papar

2žlice tostiranog sezama


Priprema:

U zdjelicu stavite sve sastojke za preljev osim sezama ,izradite dobro metlicama da dobijete finu emulziju i da se se sljubi šećer u umaku ,isprobate okus pa dosolite i paparite po ukusu/zapamtite da ta količina začina ipak ide na veću količinu kupusa tako da nije greška ako je malo slanije/.Kupus naribate na mandolini /ribežu za kupus/da budu fine trakice ,dodate mu nasjeckani mladi luk ,promiješate dobro .Tostirajte sezam i lagano ohladite.
Pomiješate naribani kupus i umak sve dobro dobro promiješate /nemojte kupus stiskat rukama /ostavite 10-tak minuta u frižideru /može i duže stajati nije problem/.Prije serviranja prospite malo ljutom paprikom i tostiranim sezamom.




Servirate uz Tonkatsu /recept ide odma iza ovog/.






utorak, 18. listopada 2016.

"Krpica" pita

Brza ,jednostavna i nadasve ekonomična  pita ,nadjevena mesom po ukusu/piletina ,svinjetina/.Za ovo jelo možete koristiti i ostatke mesa ako ga pak nema dovoljno slobodno skuhate jedan krumpir u kori pa ga naribate u smjesu.


Sastojci:

400g piletine/svinjetine

500g lisnatoga tijesta

1žličica curriya

1 luk

1 češanj češnjaka

1 jaje

2 žlice kečapa /pasirane rajčice

1/2žličice kopra

100g sira/gauda

sol,papar


Priprema:

Narežite meso na kockice ,možete čak koristiti i ostatke kuhanog ili pečenog mesa .U tavi zagrijete ulje pa na njemu preprzite meso/sirovo/ da uhvati finu boju ,dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak pa nastavite pirjati jos par minuta da luk i češnjak uvenu.Pospete sve curryjem,posolite i poparite ,  pa nastavite miješati .Maknete meso sa tave stavite ga u manju posudu pa stavite da se ohladi .U ohlađeno dodate rajčicu ,jaje i nasjeckani kopar.Sve dobro izmiješate .Odložite dok ne razvaljate tijesto.
Lisnato tijesto razvaljajte ne predebele ali ne ni pretanko otprilike 0,5cm.Napravite veliki krug/možete se koristi velikim tanjurom/stavite krug na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Ostatak tijesta izrežete na kocke.Premažete tijesto  sa nadjevom ,pospete sa malo ribanog sira slažete sa kockicama pa pospete prvi sloj opet sa malo sira.Lijepe kockice ostavite za vrh posložite ih ravnomjerno/njih nemojte posipati sirom/ premažete ih razmućenim jajem.
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min,dok dobije finu boju i počne se micati po limu.
Izvadite pitu pustite da se par minuta lagano ohladi ,prospite peršinom ili koprom.Servirate pitu narezanu na trokute uz kiselo vrhnje.







ponedjeljak, 17. listopada 2016.

Karıştırma

Hrskavi omlet ili mješavina je specijalitet Kastamonu regije.Obično se jede za Sahurluk ili ramazansku večeru / vrijeme posta ,/ u ostale dane možete ih raditi za doručak ili laganu večeru na malo maslaca .Omlet se jede sa prstima i tada je je najslađi .Uživajte uz finu salatu ili kakvu osvježavajuću mezu od jogurta.
Za vise osoba poduplajte omjere i uzmite veću tavu.

Sastojci:/1 osobu


2 jufke 

2 jaja/L

sol

1žličica maslaca + mlaz ulja/samo ulje


Priprema:

U tavu rastopite maslac sa žličicom ulja,pustite da se zagrije .Jufku narežete na komadiće ,možete ih natrgati  ili narezati nožem.Prepržiite jufku u zagrijanoj tavi sa masnoćom dok ne dobije finu boju i postane hrskava ,sve to radite naravno uz miješanje.U posudu razbijete dva jaja ,posolite ih i izradite metlicama da se povežu.Prelijete preko hrskavih jufki /rasporedite preko jufki da se one fino povežu.Pecite po minutu sa svake strane ili dok se jaja ne ispeku .Prebacite na tanjur za serviranje .
Servirate toplo uz narezano povrće ,masline ,sir i sl.


Comments system

Disqus Shortname