subota, 3. prosinca 2016.

Mesni kroketi iz Pise

Mesni kroketi u mojoj verziji sa kiselim kupusom /ma tako se kod nas jede/malo mi je previše servirati rižu ili pastu uz to kako bi vam to tamo servirali uz umak od rajčice.Vi napravite po ukusu uz umak od rajčice ili joguta/ja uz sve mogu jogurt/ i neku finu salatu .

Sastojci:

300g miješanog mesa/trebalo bi biti malo masnije ,možete čak koristili mješavinu sa svježom kobasicom koju ste ogulili od kore /

2 krumpira/oguljena ,narezana ,zgnječena/

2žlice parmezana

1 češanja češnjaka /naribana/

1 jaje

1žličica koncentrata rajčice

sol,papar

1žličica mrvica 

1žličica timijana/origano

sol,papar


Ostalo:

2 žlice maslinovog ulja 

1žlica sojinog ulja

3-4 žlice mrvica

Priprema:

Stavite u zdjelu sve sastojke za meso pa dobro promiješate rukom ako je meso dovoljno čvrsto ne treba dodavati mrvice ako nije dodate dovoljno mrvica da ga možete zamijesiti i formirati .Malo mesa ispecite na suhoj tavi čisto da provjerite slanost.
Formirate od mesa tri kobasice /oko 30cm dužine/narežite na komade /veličine po želji pa radim od svaki 4 kom/.Krokete lagano provucite kroz mrvice pa složite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .
Zagrijete obje vrste ulja u lončiću pa prelijete preko krokete.Pecite krokete nekih  na 180C/20 min pa ih okrenete i nastavite peći još deset minuta .

petak, 2. prosinca 2016.

Slatka pita od bugura

Možda je malo čudna kombinacija ali je vrlo fina i sočna ,idealan čajni kolač koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.Uživate u ovoj neobičnoj deliciji!!!

Sastojci:/kalup20-22cm/

150g bulgura

1 naranča sok/oko 100ml

1/2limuna sok/oko 30 ml

prstohvat soli

1 limun korica

1 naranča korica

80g šećera

5žlca ulja/obično

Ostalo/krema:

3 jaja

1 vanilija šećer

2žlice brašna

350ml mlijeka

2 žlice šećera


Priprema:

Zagrijete sok od limuna ,naranče i šećer u posudi sa malo soli ,kad prokuha dodati cijeli bulgur ,promiješate pustite da još jednom prokuha pa maknite sa vatre ,poklopite tanjurićem ili poklopcem pa ostavite stajati dok bulgur ne upije sav sok i omekša /10 min/ nakon toga dodate ulje i polovicu korice limuna i naranče pa promiješate vilicom/da se zrna lagano razdvoje/pustite da se ohladi do kraja .
Napravite kremu :U zdjeli izmiješate mikserom jaja ,brašno .U mlijeko stavite šećer ,vanilija šećer pa pustite da prokuha kad prokuha stavite  dio mlijeka u jaja sve dobro promiješate pa vratite u ostatak mlijeka ,miješate kuhajući na laganoj vatri dok se smjesa zgusne.Maknete sa vatre pokrijete prozirnom folijom i ostavite da se ohladi .U ohlađenu kremu dodate bulgur i ostatak korice od limuna i naranče pa dobro promiješate.
Okrugli kalup20-22cm/može i za kuglof namažete maslacem i pospete brašnom ili stavite papir za pečenje.Prelite cijelu smjesu u kalup,zagladite .Pustite da se peče nekih 40min na 175C.dok ne dobije finu zlatnu boju.
Izvadite iz kalupa servirate narezano i bogato posutom sa šećerom u prahu uz kavicu ili čaj!!!


srijeda, 30. studenoga 2016.

Tepsi Böreği

Turski pide burek ,kruhasti burek nadjeven sirom .Uživajte u ovom divnom jelu iz Karaman regije.

Sastojci:

Tijesto:

550g glatkog brašna

1 paket instant kvasca

1 bjelanjak

1 puna žličica soli

1 žličica šećera

1 žlica mekanog maslaca

40ml ulja

300ml mlakog mlijeka

Nadjev:

300g skute/feta sira isl.

1 žlica nasjeckanog peršina

soli papar po potrebi

Premaz:

1 žumanjak

 sezam


Priprema:

Na dno velike posude za miješanje  stavite  bjelanjak na njega  prosijete brašno  zajedno sa solju .U sredini napravite rupicu stavite šećer ,kvasac ,mekani maslac ,ulje pa sve miješate uz dodavanje toplog mlijeka .Dobiveno tijesto stavite na stol za miješanje pa miješate tijesto dok postane glatko po potrebi dodate još malo brašno .Tijesto vratite u posudu za miješanje poklopite prozirnom folijom i krpom ostavite da se diže nekih pola sata .Pripremite sir ,razmrvite ga i pomiješate sa nasjeckanim peršinom ,ako koristite skutu/ricottu onda ga dodatno posolite i popaprite ako koristite slani sir iz salamure ili fetu nemojte dodatno soliti već samo popaprite.
Podijelite nadošlo tijesto na dva dijela .Na okrugli protvan/30cm veliki/ za pečenje stavite papir za pečenje ,raširite masnim rukama prvi dio tijesta stavite ga na dno ,prospite ga cijelim sirom pa ravnomjerno rasporedite .Prekrijete sir ostatkom tijesta ,lagano pritisnite krajeve da se spoje.Premažete dobro lagano razmućem žutanjkom pa obilato prospite sezamom.
Burek narežite na 8 dijelova .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C prvo vodilicu odozdo nekih  30-40 min ili dok se burek ne počne micati i dobije finu boju.
Servirate uz čašu jogurta ili kao dodatak mezama  i sl.





utorak, 29. studenoga 2016.

Brokoli salatasi


Zimska salata koja će vas oduševiti ,brokula i mrkva sa preljevom od jogurta ,cista milina .Uživajte u turskoj kuhinji / i ovoj doista posebnoj salati .

Sastojci:


1 srednja brokula

3 mrkve

Umak:

200g gustog grčko jogurta

2 češanja češnjaka

sol,papar

Preljev:

4 žlice maslinovog ulja

1/2žličice pul biber/tucane ljute paprike

Priprema:

Očistite brokulu od lišća ,debeli korijen ogulite i narežite na manje trake .Cvjetiće odvojite ,sve operite .Mrkvu ogulite i narežite na štapiće .Zagrijete u loncu slanu vodu pa dodate mrkvu i korjenaste dijelove brokule nakon par minuta dodate cvjetove brokule /ako želite možete staviti i lišće brokule nije problem ja ga nikad ne bacam/Pustite da sve kuha dok  ne omekša ali nemojte prekuhati da se raspada .Izvadite na tanjura za serviranje rupičastom žlicom ili procijedite kroz sito ,pustite da se lagano ohladi..
Zamiješajte jogurt sa solju paprom i protisnutim češnjakom ,isprobate slanost pa prelijete po povrću.
U lončiću stavite maslinovo ulje pa dodate papriku ,kratko zagrijete pa prelijte preko povrća.
Servirate lagano rashladeno/sobne temperature kao prilog ili mezu.


Comments system

Disqus Shortname