subota, 10. prosinca 2016.

Čokokokolice

Divni prhko-kremasti keksići ,okusa čokolade i kokosa ,mekani i prhki danima.


Sastojci:

Smeđi dio:

100g kiselog vrhnja/20%

1 jaje

70g otopljenog maslaca

80g šećera

250g brašna

30g kakaa u prahu

10g pecivnog praška

prstohvat soli

Bijeli dio:

200g  svježeg sira /riccotta/skuta

30g  šećera

1 jaje

10g brašna

20g kokosa /brašno

šećer u prahu za posuti/opcionalno

Priprema:

Smeđe tijesto:

U zdjelu za miješanje stavite kiselo vrhnje,šećer  ,jaje ,otopljeni maslaca ,izmiješate mikserom da se poveže u finu smjesu .U drugu zdjelu stavite brašno ,pecivni prašak ,malo soli ,kakaao pa promiješate .Dodate mješavinu brašna u pripremljen smjesu sa kiselim vrhnjem ,miješajte da se poveže .Tijesto obložite prozirnom folijom ili u kesu za zamrzavanje pa stavite na pola sata u frižider.

Napravite bijeli nadjev:

Odvojite bjelanjak od žumanjak .Žumanjak stavite sa strane ,bjelanjak izradite u snijeg ,kad bude dovoljno čvrst postepeno uz miješanje dodate šećer ,nastavite miješati dok se šećer ne otopi/isprobate između prstiju dali je tekstura bjelanjaka glatka/odložite.Stavite u posudu sir /ako je potrebno prije ga ocijedite/izradite ga vilicom da se razdvoji pa dodate kokos i žumanjak izmiješate da se poveže .Lagano miješajući žlicom dodate tučeni bjelanjak.Odložite.


Izradimo kesice:
Na lagano pobrašnem radnom stolu razvaljamo tamno tijesto na otprilike 0,5cm debljine ,okruglom modlicom vadimo oblike pa na svaki stavimo otprilike jednu žlicu nadjeva ,pazite nadjev ne smije prelazi krug i stavlja se samo na polovicu .Preklopimo drugom polovicom .Slažemo na lim na koji smo prije toga stavili papir za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20min
Servirate ohlađene.






četvrtak, 8. prosinca 2016.

Kruchenyky puretina

Kad je nešto tako fino i tako jednostavno naprosto vas mora osvojiti .Ne trebaju za ručak biti ni skupe namirnice ili komplicirani začini da jelo bude ugodno oku i okusu.Isprobajte ovo jednostavno zimsko rusko jelo a lagano  .Pureći odresci/naravno da mogu i pileći a mislim da bi bilo fino i sa svinjskim/nadjeveni kiselim krastavcem u laganom umaku .Uživajte uz prilog po želji i naravno salatu po ukusu.

Sastojci:

500g fileta/pileća /pureća

3 žlice brašna

10-tak manjih kiselih krastavaca/narezani veći

sol,papar

1 žličica maslaca

2žlice ulja

1 srednji luk

250ml passate/umak od rajčice

1/2žličice šećera

3 žlice kiselog vrhnja


Priprema:

Ocijedite i narežite /po potrebi veće/kisele krastavce.Narežite i stanjite šnicle tako da otprilike budu velike koliki su i krastavci odnosno da krastavce jednostavno možete zarolati u meso.Posolite ih i poparite .U svaku šniclu stavite kiseli krastavac pa zarolate ,odložite dok sve rolice ne budu gotove,
Na sitno nasjeckajte luk .
Brašno stavite u zdjelicu pa svaku rolicu lagano pobrašnite višak maknite .Zagrijete maslac sa uljem/1 žlica/ u tavi pa ,prepržite rolice sa svih strana da uhvate boju ,izvadite ih na toplo dok ne dovršite umak.
U tavu stavite ostatak ulja pa dodate luk ,pirjate dok luk ne uvene ,dodate šećer i passatu,pustite da prokuha posolite i poparite po ukusu.Pustite da se kuha kratko dok malo ishlapi tekućina bilo bi dobro da drvom žlicom digne sve divote koje su se primili za dno posude ,vjerujte to će dati ekstra šmek ovom divnom umaku .Vratite rolice,poklopite ,smanjite vatru pa nastavite kuhati 20min .pazite da vam za to vrijeme umak ne ostane bez tekućinu  tu i tamo provjerite.
Servirate sa prilogom po želji.

ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Meşhur Salatasi

Čudesna kremasta salata sa jajima ,predivna za slavlja .

Sastojci:

Podloga:

1 avokado

1 žličica soka od limuna

1 libanonski krastavac/dva obična

2 češanja češnjaka/protisnuti/

300g jogurta

1žlica maslinovog ulja

1žlica jabučnog octa 

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

prstohvat mente/opcionalno

1 žličica sitno nasjeckanih oraha

Ostalo:

4 jaja

1 nasjeckani mladi luk

prstohvat ljute paprike/manje više po ukusu


Priprema:

U zdjelu stavite oguljeni avokado izradite ga vilicom pokapate sa malo soka od limuna.Odvojite 2/3 krastavca ogulite ga i očistite od špica pa naribate na ribežu .Ostatak krastavca izdubite narežite na krugove/za dekoraciju/.Pomiješate krastavac sa avokadamom dodate ostale sastojke za pastu promiješate ,posospite i poparite po ukusu.
Jaja skuhate utvrdo ,ohladite ,pa narežite na krugove .Kremastu smjesu prvo stavite na tanjur za serviranje ,okolo stavite krugove jaja pa po sredini narezani krastavac.Posolite i popaprite po ukusu na vrh prospite sitno nasjeckanim mladim lukom ,pa prospite ljutom paprikom.
Servirate kao mezu ,prilog ,salatu.

Bükme Çörek

Bukme peciva su fina peciva koja se jedu uz čaj ,predivna su hrskava i lisnata Tradicionalo se rade sa tahini pastom /Link/ kako je možete napraviti sami /naravno možete je zamijeniti kikiriki maslacem ,jednakom količinom mljevenim oraha ,lješnjaka i sl.obarenih sa malo mlijeka

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 jaje

2žličice šećera

1 ravna žličice soli

90ml maslinovog ulja

110g jogurta

200ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

Nadjev:

150g tahini paste

200g šećera/manje više po ukusu/

150g mljevenih oraha/možete pola samljeti a pola nasjeckati/

Premaz:

1žlica maslaca 

2 žlice sezama

Priprema:

Stavite prosijano brašno ,dodate šećer,kvasac i sol,promiješate .U sredini napravite rupicu pa stavite jaje /lagano ga razmutite vilicom/maslinovo ulje i mlijeko .Zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi .Pokrijte prozirnom folijom i kuhinjskom krpom,pustite da se na toplom diže nekih 20min.
Pripremite smjesu za nadjevanje :pomiješate tahini pastu/ili istu količinu mljevenih oraha i malo vrućeg mlijeka ili koristiti kikiriki maslac/dodate šećer i mljevene orahe ,pomiješate sve zajedno u smjesu.
Razdvojite tijesto na dva dijela .Svaki dio tanko razvaljate /malo deblje nego za jufke/premažete nadjevom/polovicom.U sredinu tijesta napravite rupu zavrnete /sučete/tijesto na  sve strane počevši od rupe dok ne dođete do kraja .Odvojite na dva ili tri dijela veliku traku .Uzmite svaku trakicu pa dodatno rastanjite rukama
Zarolate jednu rolicu u puža.Stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Trebali bi dobiti 6 kom/vi naravno možete raditi i manje pa ćete ih dobiti više.Pokrijete rolice krpom ostavite stajati na toplom 1h.
Premažete otopljenim maslacem i prospite sezamom.Pecite na 180C/30min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Pustite da se malo ohlade pa servirate uz čaj.




Comments system

Disqus Shortname