subota, 17. prosinca 2016.

Dolması pide

Velike nadjevene pide od lisnatoga tijesta ,svježeg kupusa i mesa .Vrlo fini odmak od klasičnih sarmi ili mesnih rolada .isprobajte ovo neobično a vrlo fino jelo.

Sastojci:

6 listova svježeg kupusa

350g narezanog kupusa

350-450g mljevenog mesa

450g lisnatoga tijesta

5 jaja

100ml mlijeka

1 srednji luk

1-2žlice ulja

1/2 žličice kumina

1žličica soli/manje više po ukusu/

1/2žličice slatke paprike

malo ljute paprike

1 češanj češnjaka

1/2žličice papra

1žličica nasjeckanog peršina

1/2žličice timijana/majčina dušica


Priprema:

Stavite da se skuhaju u tvrdo tri jaja.Odvojite fine lisnove kupusa pa ih stavite sa strane,blanširajte ih u slanoj vodi 5 min.samo da malo smekšaju ,ocijedite i ostavite da se ohlade.
Zagrijete ulje u tavi pa na njemu ispirjate nasitno nasjeckani luk ,dodate narezani ili naribani kupus pa nastavite pirjati kratko ,dodate polovicu  mlijeka ,posolite ,poklopite ostavite da se kuha pet minuta pa dodate meso ,začine ,češnjak ,sol i papar pa pržite miješajući da se razbiju grudice Isprobate slanost .Ako ste zadovoljni maknete sa strane pa pustite da se meso lagano ohladi ,dodate dva jaja ,promiješate .
Razvaljajte lisnato tijesto/ ja to radim na papiru za pečenje kojeg prije nego cu slagati nadjev prebacim na lim za pečenje/ .,na sredinu stavite listove kupusa /pola.sna kupus stavite pola količine mesa i na pola narezana jaja ,prekrijete drugom polovicom mesa a potom ostacima kupusa.
Ušuškajte meso fino da bude skroz u listovima kupusa.Narežite lisnato sa strane na trake veličine po želji da možete plesti pletenicu /ja sam rezala dva prsta debljine/.Prvo prebacite gornji i donji kraj ,a potom naimjenično prebacite trake jednu preko druge da dobijete pletenicu .
Kad ste složiti cijelu pidu ,vrhove lagano zašiljite/naravno to je samo za ukras ako ne želite i ne morate/Razmutite žumanjak sa ostatkom mlijeka pa premažete pidu.Prospite pidu sezamom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30-35 min dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.
Pustite da se malo ohladi pa servirate narezane uz neku finu salatu.


petak, 16. prosinca 2016.

Cappucinska torta iz Modene

Divna ,starinska torta Franjevaca reda Kapucina ,koja je postala tradicija u Modeni .Isprobajte ovu vrlo sočno i jednostavnu tortu i pronađite joj mjesto na blagdanskoj trpezi.Uživajte!!!

Sastojci:


Tijesto:


75g šećera

75 g maslaca

prstohvat soli

2 žumanjka

200g glatkog brašna

malo hladne vode/opcionalno

Nadjev:

125g maslaca

125g bajama/mljeveni

2 jaja

2 pune žlice brašna

1/2 male epruvete arome gorke bajame

125g šećera

1 paket vanilija šećera/1 mala žličica arome

Šećer u prahu za posuti

2-3žlice marmelade od višnje


Priprema:

Pripremite tijesto tako da sve sastojke stavite u zdjelu izradite u tijesto po potrebi dodate samo malo hladne vode .Tijesto zamotate u prozirnu foliju i stavite u frižider.
Do se tijesto odmara napravite nadjev ali prvo fino sameljete bajame.Pomiješate bajame sa brašnom.
 Maslac stavite  u zdjelu za miješanje dodate šećer ,šećer vaniliju ,aromu bajama pa dobro izradite mikserom da se šećer gotovo rastopi ,dodate jedno po jedno jaje miješajući iza svakoga.Na kraju dodate mješavinu brašna i bajama.Odložite na desetak minuta u frižider ili taman toliko koliko još tijesto mora stajati.

Uzmite kalup 22cm lagano ga zamastite ili stavite papir za pečenje .Stavite na dno svo tijesto  ,pravilno ga rasporedite ,na tijesto stavite marmeladu ,razmažite koliko vam treba u tanko sloju .Stavite nadjev i zagladite.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/oko 40min
Ohlađenu tortu narežite uz čaj ili kavu.






srijeda, 14. prosinca 2016.

Jamiev krumpir iz folije

Fini pečeni krumpir iz folije ,nadjeven slanim inćunima ili dimljenim mesom odličan je prilog ili cjeloviti ručak uz salatu .Uživajte u ovom jelu koji vam čak može poslužiti u dane posta.

Sastojci:/4 osobe


4 srednja krumpira/kuhana u kori

Premaz:

4žlice maslaca

sol,papar

2 češanja češnjaka

1žlica ravna timijana/origana

4slana očišćena inćuna ili dimljeno meso/tanke fete pancete

100g naribanog sira


Kiselo vrhnje/opcionalno

Priprema:

Skuhate krumpir pa ga ogulite od kore.Narežite komade folije na veličinu u koju možete zamotati krumpir .Krumpir stavite u foliju pa oštrim nožem narežite na fete pazite da ne idete do kraja krumpir bi morao biti narezane a ne izrezane na komade.Odložite dok napravite nadjev:
U zdjelu stavite naribani/protisnuli češnjak,timijan malo soli i papra i po želji ili inćune ili narezanu pancetu .povežite sve u smjesu .
Smjesu podijelite na četiri dijela .premažete utor svakog krumpira smjeso .Zatvorite krumpir u foliju .Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/40min .otvorite foliju ,pospsite lagano sirom ,pa pustite da se krumpir još kratko zapeče i sir otopi.


Servirati kao samostalan obrok uz kiselo vrhnje i salatu ili kao prilog.





Comments system

Disqus Shortname