subota, 24. prosinca 2016.

Sretan Božić


Santa Claus



❈❈❈Rijetko  kad čovjek osjeti sreću ,toplinu i potrebu za bližnjima kao na Božić,Neka taj osjećaj prati tebe i tvoje kroz cijelu godinu!!!
Sretan Vam Božić!!!❈❈❈

utorak, 20. prosinca 2016.

Palle di neve/snježne grude

Prefine prhke kuglice kao talijanski klasik.Osim lješnjaka možete koristite i druge orašaste plodove kao na primjer orahe ,bajame ,jako su fini i sa komadičima bijele čokolade.

Sastojci:/20 kom


90g omekšanog maslaca

1limun korica

60g komadića čokolade/suzice

60g narezanih preprženi lješnjaka

1/4 žličice soli

1 jaje/L

1 vanilija šećer

130g brašna/manje više po potrebi

80g šećera


Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
U posudi miješate  maslaca sa obije vrste šećera da se sve fino pretvori u kremu i šećer spoji ,dodate sol i jaje pa nastavite miješati dok se i jaje ne spoji.Potom dodate brašno ,lješnjake i čokoladu promiješajte da se poveže.
Pripremite lim za pečenje na njega stavite papir za pečenje napravite kuglice .pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 min ili dok sasvim malo ne porumene .Ostavite par minuta da se malo ohlade pa ih uvaljajte dobro u šećer u prahu.
Mogu dosta dugo stajati a jako fino izgledaju u paketicima .Uživate!!!




ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Salata Božićna jelka

Predivna salatica od kuhane piletine i palačinki koja će zasjati na blagdanskom stolu .Sastojak koji će vas oduševiti je dimljeno suho voće /možete koristiti grožđice ili suhe šljive/ koje aromatitzirate dimljenom paprikom.

Sastojci:

300g kuhanog pečenog pilećeg mesa

4 jaja

1,5 žlica suhog grožđa

1 veći krastavac

1 žličica dimljene paprike

250g svježeg gljiva

1žličica timijana /majčine dušice

1 žlica maslinovog ulja

sol,papar

30g nasjeckanih oraha

2 žlice mlijeka

2-3 žlice maslinovog ili sojinog ulja

2-3žlice majoneze 

malo soka od limuna ili jabučnog octa


Priprema:

U zdjelicu stavite suhe grožđice prospite ih dimljenom paprikom ,ostavite stajati dok sve sastojke ne pripremite .Već kuhano ili pečeno meso nasjeckajte na komade ili vilicom odvojite na trakice ,stavite u zdjelu i pustite ohladiti/ako je toplo/.U drugu zdjelu stavite jaja ,sol,malo papra i mlijeko pa izradite metlicom u finu smjesu .Zagrijete ulje u tavu pa na njemu ispečete dva omleta od ove smjese.Maknete sa strane pustite ohladiti ohlađeno narežete na trake /ovaj dio možete izbjeći ako vam se ne da peći palačinke slobodno jaja skuhate ,narežete i takva dodate u salatu/ .Nasjeckate oprane šampinjone pa ih nasjeckajte na kockice ispirjajte ih kratko/da puste vode/posolite ,popaprite i začinite timijanom.Ostavite da se ohlade/ako su masni možete ih ohladiti na kuhinjskom papiru/.
Kad su se svi sastojci ohladiti stavimo ih u zdjelu /par komada grožđica odvojimo da možemo kasnije ukrasiti/.dodamo nasjeckane orahe ,majonezu ,malo octa ili soka d limuna ,posolimo i poparimo po ukusu pa sve dobro promiješamo.
Na tanjur za serviranje stavimo salatu pa formiramo u trokut .Prežemo uzdužno krastavac izvadimo špice/koštice iz sredine ,narežemo ukoso .Posložimo po salati . Rasporedimo na par mjesta  suho grožđe a na vrh zvijezdu koju smo izrezali od kore od naranče.
Stavite salatu dobro ohladiti u frižideru barem sat vremena da se povežu okuse .Servirate uz blagdanski stol.


Comments system

Disqus Shortname