subota, 21. siječnja 2017.

Karmelite

Predivna hrskava peciva od lisnatoga tijesta,karameliziranih jabuka i fine riccotte.Dobila sam upite na pp od cure već su se zabrinule da nema više nedjeljenog kolača ,joj,ja sam mislila da ste se zasitili slatkog i da vam neko vrijeme neće napamet padati kolači 😖😖😍,ovo je doista divan kolač kojem treba jako kratko vrijeme pogotovo kad radite sa lisnatim tijestom .Sir bi doista trebala biti riccotta /skuta po domaću/jer to je suhi sir koji neće navlažiti lisnato .Uživajte!!!

Sastojci:/10kom

250 g lisnatoga tijesta/lidl  razvaljano/

Nadjev:

2 jabuke/kisele/

200g riccotte/skuta/+1žličica šećera u prahu

2žlice smeđeg šećera/više manje po ukusu

1 vanilija šećer

1/2žličice mljevenog cimeta

prstohvat soli

1žličica maslaca +mlaz ulja

Premaz:

1žumanjak

malo šećera u prahu


Priprema:

Jabuke operite i narežite na kocke /ako nemate domaće ili neznate porijeklo slobodno ih ogulite od kore/.Zagrijete maslac sa mlazom ulja pa dodate kockice  jabuke ,smeđi šećer,vanilija  šećer ,cimet i malo soli .Pustite da se sve lagano prodinsta i omekša da se jabuke ubaviju divnim karamelom/to će vam trajati minutu dvije/.Izradite skutu vilicom ili mikserom zajedno sa šećerom u prahu.Vruće jabuke ,prebacite u skute pa sve zajedno dobro promješajte .Pustite da se dodatno rashladi.
Lisnato tijesto raširite/ako nemate razvaljano, razvaljajte na pravokutnik/bilo bi dobro da ovo sve radite na papiru za pečenje biti će vam lakše kasnije za okrenuti štrucu.

Vizualno podijelite uzdužno pravokutnik u tri dijela pa na sredini razrežiti cijelom duljinom prst debele trake ,širina neka bude oko četiri prsta.Po sredini stavite ravnomjerno nadjev ,ne trebate krajeve dirati i povijati samo neka bude nadjev do kraja u jednakoj debljini.
Preklopite nadjev prvo gornjom a potom donjom stranom.Okrenete štrucu to će vam pomoći papir za pečenje ,pažljivo okrenete,

Režite /ja to radim rotolom za pizzu/tako da vam za svako pecivo budu tri trake/možete ako volite manje rezati svaku drugu sličica dolje/.Slažite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir.Zagrijete pećnicu na 180/C
Lagano rastvorite trakice .Premažete peciva lagano razmučenim žumanjkom.Lagano sve poprskate hladnom vodom ,možete i u pećnicu na dno stavite posudicu sa malo vode ,to će omogućiti da se lisnato lijepo razlista.
Gotova peciva izvadite ,pustite da se ohlade  prospite šećerom u prahu.




Servirate uz kavicu.


srijeda, 18. siječnja 2017.

Salata od kupusa i tjestenine

Prava krepka zimska salata sa medenim preljevom i orasi .

Sastojci:

300g naribanog svježeg kupusa

150g tjestenine/po želji

1 libanonski krastavac

1 žlica nasejckanih oraha

50g parmezana na trake/tvrdog sira po ukusu

Preljev:

100ml maslinovog ulja

70ml vinskoga octa

1žličica meda

1/2žličice soli

prstohvat šećera

dva mlinica papra

2 žličice senf/dijoni može i cijelog zrna malo je jači

1 češanj češnjaka /protisnuli

Priprema:

U zdjelu naribate kupus  na fine trake .Tjesteninu koju odaberete skuhate po upustvu na pakovanju ,kad je kuhana procijedite ,properi te hladnom vodom i stavite zajedno sa kupusom.
Krastavac ogulite ,izrežite na pola izvadite špice pa narežite na kocke ,stavite u zdjelu sa kupusom.Isto napravite i sa nasjeckanim orasima.
U zdjelici napravite preljev tako da sve sastojke za preljev izradite metlicama da se poveže u finu emulziju.Prelijete preko salate ,sve fino izmješajte pa ostavite stajati pola sata.Pospete trakicama parmezana.
Servirate kao prilog .

utorak, 17. siječnja 2017.

Quiche od svježeg kupusa i kuhanih jaja




Ovo je malo neobična pita sa kruhastim tijestom od zobenih pahuljica ,svježim kupusom i kuhanim jajima .Pita je divna ,lagana ,nema u sebi puno masnoće.Uživajte u zdravim i sezonskim namirnicama.

Sastojci;/46 osoba

Tijesto:

100g zobenih pahuljica

150g brašna

1/2žličice soli

4žlice vruce vode

1/2praška za pecivo

4žlice čvrstog jurta

4žliće vruće vode

2žlice ulja

Nadjev:

4 jaja/tvrdo kuhana

300g naribanog svježeg kupusa

sol,papar

1/2žličice kopra

1 puna žličica maslaca

80g naribanog sira

2 žlice naribanog parmezana

Preljev:

3 žlice čvrstog jogurta

2žlice kiselog vrhnja 

malo soli

1 jaje


Priprema:

U mikseru na sitno sameljite zobene pahuljice ,stavite u zdjelu zajedno sa brašnom,pecivnim praškom i solju .Promiješate dobro pa dodate ostale mokre sastojke .Izmiješate u tijesto  koje se nelijepi.Ostavite pokriveno stajati desetak minuta.
Tijesto stavite u okrugli kalup za pite negdje 26-28 cm /ako trebate kalup lagano nauljite i po brašnite/Tijesto stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C /10min.
Za to vrijeme otopite maslac u tavi /ja pustim da malo potamni da dobije orašasti okus/dodamo naribani kupus ,posolimo ,poprimi i dodamo kopar ,dinstamo par minuta dok kupus malo ne uvene ,uz miješanje.
Napravite preljev tako da miješate sol,kiselo vrhnje ,jaje i jogurt u glatku smjesu.
Izvadite tijesto iz pećnice ,na tijesto staviti cijeli kupus prospite ga sirom i parmezanom/,možete i ne morate malo promiješati/.Prelijete preljevom ,rasporedite ga po cijeloj površini .Na vrh lagano nabodete polovice kuhanih jaja.
Nastavite peći u zagrijanoj pećnici još10-15 min.Pustite da se pita malo ohladi ,režite na fete tako da na svakoj feti bude polovica jaja.
Servirati uz salatu.


Recept je odavno prepisan u bilježnicu sa jednog ruskog bloga ali da me ubijete više neznam koji je bio .



Comments system

Disqus Shortname