četvrtak, 26. siječnja 2017.

Karnevalske frite sa Sardinije

Predivne frite /krafne sa Sardinije .Recept sa mojih stranica na coolinarici napisan lani pa evo malo da se podsjetimo i da recepte prebacim ovdje.

Sastojci:

500g brašna/glatko

150ml mlijeka

20g šećera

1kesica kvasca

3 žumanjka

120g svježe riccotte

25g maslaca

sol/prstohvat

korica limuna/opcionalno

ulje za prženje

šećer u prahu


Priprema:

Sat vremena prije izvadite sve sastojke na sobnu temperaturu da budu bar 1h.
U dublju zdjelu stavite šećer .kvasac i mlako mlijeko ,miješate rukom da se sve poveže ostavite kratko stajati .Dodate žumanjca ,riccottu /koju ste razmrvili/prosijano brašno sa solju .Sve izmiješate mikserom da se poveže /ja to tako /a potom sve izručite na radni stol koji ste lagano po brašnili pa nastavite miješati . da se sve poveže u fino tijesto.Poklopite kesom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplom mjestu da se diže/ja stavim posudu  na malu zdjelicu sa toplom vodom/. neki 30-45 min.
Nadošlo tijesto stavite na radnu plohu  NEMOJTE NIŠTA MIJESITI ,samo odvajate komade veličine pedlja .Formirate frite smapajuci dvije po dvije.
Odložite frite dok sve  ne dovršite  na lagano pobrašnjenu plohu.
Zagrijete ulje u loncu kad se zagrije ,drvenim štapićem/tipa ražnjić ili čačkalica/ako se pojave mjehurići oko štapića ulje je zagrijano/smanjite vatru na pola pa pažljivo stavljate frite ,nemojte pretrpavati najbolje dvije po dvije.Pecite povremeno okrećući na obje strane dok dobiju finu zlatnu boju.
Ocijedite na  kuhinjskom papiru.Prospite šećerom u prahu možete i običnim šećerom i naribanom koricom limuna po želji .Uživajte uz čaj.

srijeda, 25. siječnja 2017.

Mesne pogačice/grickalice


Fine grickalice punjene mljevenim mesom .Ako ne volite sa mljevenim mesom možete koristi sir ,feta sir ,špinat i sl.


Sastojci:

500-550g brašna

250ml mlakog mlijeka 

1žlica instant kvasca/1/3 svježeg

200ml mineralne vode

2ličice šećera u prahu

170ml ulja

1žlica soli/manje više po ukusu

Nadjev:

200g mljevene junetine

1žlica maslinovog ulja

1/4žličice soli

mljeveni svježi papar

1 naribani češanj češnjaka

 na vrh noža mljevenog kumina ,ljute paprike

ili

250g sira 

1žlica nasjeckanog peršina

sol ,papar


Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate toplo mlijeko ,mineralnu vodu šećer i kvasac/mlijeko možete malo više zagrijati tako kad dodate mineralnu da temperatura bude optimalna/miješate rukom da se sve otopi ostavite stajati minutu -dvije .Dodate ulje ,promiješate pa postepeno dodate brašno i sol .
izmiješate sve u fino tijesto,stavite na lagano pobrašnjeni radni stol pa nastavite miješati da tijesto bude fino mekano i da se ne lijep,dodate toliko brašna koliko je potrebno. ,pokrijte običnom kesom ili ako ima posuda poklopac pa ostavite stajati 45 min. na toplom mjestu.Pripremite meso tako da sve sastojke zamiješale zajedno ,isprobate slanost i začinjenost tako da komadić mesa ispečete na suhoj tavi ako ste zadovoljni ostavite stajati dok se tijesto ne digne.
Razvaljate tijesto na tanko pa vadite krugove/ja sam ovo radila kalupom za krafne jer sam htjela manje a vi možete po želji manje ili veće komade.Zarežete krug na sredini na par mjesta .Stavite u sredinu komadić fino oblikovanog mesa .
Krajeve tijesta spojite.Na lim stavite tijesto sa spojem prema dolje .Lagano raširite rupe da se odvoje .Premažete peciva razmucenim žumanjkom ,pospite sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici 200C/25 min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se odvajati od papira.
Servirate toplo ili hladno .



ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Gnijezdo torta ili hrskava fritaja

Fina fritaja u korama za pitu u ovoj verziji sa dimljenim lososom /mi ga jako volimo/ako ne volite losos možete koristiti dimljenu tunu ,skušu čak i soma  ako pak je vaš problem riba i nikako je nevolite naravno da u tom slučaju uzmite bilo koje dimljeno meso.

Sastojci:/24 cm kalup za tortu

7-8 kom kora za pitu

1žličica maslaca +1 žlica ulja

Nadjev:

6 jaja

200ml vrhnja za kuhanje

50ml mlijeka 

200g sirnog namaza/može i light

1žlica nasjeckanog mladog luka

1/2žličice kopra

sol,papar

1žlica naribanog parmezana

200g dimljenog lososa ili onog što već odaberete

Priprema:

Pripremite kalup lagano ga premažete maslacem ili  stavite papir za pečenje .Kore svaku premažete otopljenim maslacem sa uljem ,slažite ga u harmoniku i u krug stavljate u kalup formirajući gnijezdo.Sastojke za nadjev ,jaja ,vrhnje ,mlijeko ,sirni namaz ,parmezan ,kopar i nasjeckani mladi luk dobro izradite metlicom .Na dno gnijezda možete staviti nasjeckani losos ili možete losos dodati u smjesu to ostavljam vama .Prelijete na kore.
Na vrh stavite raširene listove peršina .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok se fritaja ne ispeče a kore postanu hrskave i dobiju finu boju.

Pustite da se malo ohladi narezati na šnite.Servirate sa finom sezonskom salatom ,kupus salatom i sl.





Comments system

Disqus Shortname