četvrtak, 2. veljače 2017.

Pagnottine by Aria/mekana talijanska peciva za sendvice


Sastojci:

250g glatkog brašna

250g oštrog brašna

3 g ili 1/2kesice instant kvasca

1žličica šećera

1žličica meda

35 g otopljenog maslaca

1žličica soli

oko 220ml tople vode

Priprema:

U posudu stavite toplu vodu,med ,šećer i kvasac lagano promiješate rukom da se sve spoji i otopi ostavite stajati 5 min da se kvasac zapjeni.
promiješate obje vrste brašna sa solju.Otopite maslac.
U posudu sa vodom dodate brašno i maslac.Zamijesite tijesto.Tijesto mora biti mekano i podatno ne smije s lijepiti.Pokrijete tijesto prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom mjestu dok ne udubla volumen.
Nadošlo tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu plohu, podijelite na devet dijelova.
Svaki dio razvaljajte tanko/uzdužno.Zarolajte razvaljano tijesto..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Poklopite krpom ostavite stajati jos pola sata/najbolje u pećnici na 50C.
Kad su nadošli zarežite ih oštim nožem kao na slici.
Pecite kruščiće na 180C/20min trebali bi ostati svijetli i mekani.
Servirate uz doručak ili ručak.



srijeda, 1. veljače 2017.

Baygaleh/Jeruzalemsko pecivo

Ovo slatko-slano pecivo naci cete po ulicama Jeruzalema, to je izvorno pecivo koje domaćini jedu usput uz doručak i čaj a turisti se vrlo brzo navuku uz divan okus ovih peciva.Ovaj kruh jede se posuti zaatarom,komadiće odvajate prstima i  umacete u ovaj divan začin/mješavinu začina/Uživajte uz dašak Izraela.

Sastojci:

550g glatkog brašna

3 1/2žličice suhog kvasca

230ml mlijeka

110ml vode

60ml ulja

3 žlice šećera/ravne

1/2žličice soli

Posip:

1 jaje

100g sezama

2 ravne žlice šećera

6 žlica zaatara/opcionalno


Priprema:

Zagrijete lagano mlijeko i vodu.
Prebacite sve u zdjelu za miješanje pa dodate,kvasac  šećer i ulje sve izmješajte rukom pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati 10min na sobnoj temperaturi.
Nakon deset minuta ponovo promiješate smjesu da se razbiju eventualne grudice kvasca .
Brašno kroz sito dodajete u smjesu sa kvascem miješajući rukom i dodavajući sol,Miješate tijesto rukom /pazite tijesto će biti malo ljepljivo/.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom smjesu pola sata dok ne udvostruči volumen.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu .Podijelite u 6 hrpica/kom.
Svaki komad razvučete u zmijicu od pola metra.Spojite u oval kao na slici.
Zagrijete pećnicu na 180C
Na lim stavite papir za pečenje pa prebacite peciva .Pazite da gornja strana bude odozdo/odnosno okrenete peciva na limu/.
Izmiješate jaje u posudici .U drugoj posudici izmiješate šećer i sezam.
Premažete cijela peciva jajem pa prospite mješavinom sezamom i šećerom/prospite bogato jer to i daje karakterističan okus ovom pecivu/.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10-15 min dok ne dobiju finu boju o odvoje se od papira.
Servirate uz zaatar i čaj.


ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

BubbleUp-pizza


Malo drugačija pizza-Kratka napomena za vegetarijance ,ako ne jedu med mogu dodati smeđi šećer ,isto tako jako je fino umjesto salame staviti pečeno povrće sa grilla./naravno prije toga začinjeni,nemojte bljutavo stavljati u pizzu ,povrće možete sitno nasjeckati i dodati u sredinu/Recept je od Marthe Stewart


Sastojci:


500g tijesta za pizzu


Brzi umak od rajčice:

2žlice maslinovog ulja

1žličica meda

400ml pasirane rajčice/pasata

1/2žličice pecivnog praška

1 češanj češnjaka/protisnuti

sol

Ostalo:

1žličica timijana

1žlica maslinovog ulja

300g topljivog sira

4žlice parmezana

30-tak fetica salame/manje više po potrebi i želji

Priprema:

Moji su prijatelji ovaj recept radili sa kečapom i kažu da je fino ,no ja napravim ovaj brzi umak od rajčice /treba vam doslovno 5 min ,pa već ako nije sama po sebi pizza zdrava barem da si malo pomognete.U lončić na vatri stavite sve sastojke pa pustite da kratko prokuhaju .Polovinu gotovog umaka stavite /prelijete/u zdjelu u kojoj će te peći pizzu.
Mali trik je u pecivnom prašku koji smanjuje kiselost rajčice pogotovo zimske konzervirane.

Rastanjite tijesto na pola cm debljine narežite na kocke /ja to otprilike/5x5cm/na svaki komad tijesta stavite salamu i komad sira .

Zarolajte tijesto u okruglice,ponavljate postupak dok sve ne potrošite .Poklopite kuglice cistom krpom nekih 30min da se još malo diži.
Posložite kuglice na umak pazeći da se ne dodiruju ,premažete ih ostatkom umaka.Prospite ostatkom sira i parmezanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C/nekih 40 min ili dok dobiju finu boju i dobro se zapeku.
Gotovu pizzu izvadite iz pećnice pa pustite da odstoji 10min.da pizza upije umak od rajčice .
Po želji možete pizzu pokapati sa malo maslinovog ulja i posuti svježim listovima bosiljka.


Comments system

Disqus Shortname