subota, 4. ožujka 2017.

Polpetone iz lonca

Savršena mesna štruca pečena /pirjana u loncu cijeli je doživljaj za oko i nepce.Ovako pečena mesna štruca je sočna i fina bilo da je jedete toplu uz umak , hladnu kao hladni narezak  u sendvičima ,serviranu na salati sa dresingom ili gdje vas vaša mašta odvede.Uživajte u ovom finom specjalitetu.


Sastojci:

Nadjev:

2 žlice parmezana/bilo bi dobro svježe ribanog ali može i drugi

300g mljevene junetine /nemasne

200g svježih kobasica/fine iz mesara/oguljene od ovitka

1/2žličice mljevenog anisa

1/2žličice timijana/majčina dušica može i origano

1 naribani /protisnuli češanj češnjaka

1/2žličice mljevenog papra

sol /po potrebi

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

oko 2žlice krušnih mrvica

2 jaja


Ovitak:

450g purećeg ili pilećeg fileta/velike fete

sol,papar

Posip:

1žlica nasjeckanog peršina

1žličica timijana

2grančice ružmarina/samo listići sitno nasjeckani

1češanj češnjaka/protisnuli ili sitno nasjeckan

4-5listova kadulje/nasjeckanih na sitno

sol,papar

Pečenje:

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

1žlica maslaca

250-300ml finog goveđeg temeljca

Priprema:


Pripremite prvo nadjev od mljevenog mesa:u zdjelu stavite sve sastojke za mljeveno meso osim mrvica .Miješajte sve zajedno da se poveze u finu smjesu pa postepeno dodate mrvice koje će omogućiti kompaktnost smjese koja mora biti fina da je se može formirati u štrucu.Moj savjet vam je ka d završite miješanje/ja to miješam kao da miješam kruh , dugo i čvrsto/Otkinete komadić mesa pa prepržite na suhoj tavi da vidite dali ste zadovoljni slanoćom i začinima,ako ste zadovoljni odložite meso /pokrijete ga neka stoji na sobnoj temperaturi/.
Rastanjite ovitak preko prozirne folije /spojeve možete spojite i onda i njih lagano izlupati /batićem za meso ,pazite da ne budete preenergični da se ne razbije struktura mesa.Lagano posolite i poparite .U sredinu stavite pripremljeno mljeveno meso formiranu u štrucu.Omotate oko mljevenog mesa fileta.
Uzmite kuhinjski konac pa čvrsto zavežite štrucu .Pripremite  posip tako da sve sastojke operete ,osušite pa ih nasjeckajte na sitno .Dodate u smjesu sol/ne puno/i svježe mljeveni papir.Štrucu lagano zamastite jednom žlicom maslinovo ulja pa pospete nasjeckanim začinskim bilje ili začinske bilje pospete po drvenoj dasci pa mesom samo prelazite preko njega ,lagano pritiskajući da se začini zalijepe.
Zagrijete ulje u loncu pa sa svih strana popržite štrucu da se fino zapeče.
Polijete temeljcem/sastružite sa dna sve sto se zapeklo ne brinite to će dati ekstra aromu umaku/ pa pirjate poklopljene nekih 1h vremena,okrečite često štrucu. .Izvadite vani i omotate u foliju  dok ne dovršite umak .Po potrebi dodate jos malo temeljca ili vode/ako vam je slaniji umak/kad se sve fino ugrije dodate maslaca miješate da se otopi.Temeljac po želji možete zgusnuti s malo gustina/ako želite gušći/.
Štrucu izrežete na tanke šnite /ja prvo prepolovim sredinu i narežem najljepše dijelove/
Servirate toplo uz vrući umak sa kuhanim povrćem,tjesteninom,pire krumpirom is Ideja je sa bloga Gialo Zaferano

srijeda, 1. ožujka 2017.

Trobojne palačinke


Palačinke pa još sa tri vrste punjenja a uz to fini sladoled od burbon vanilije ,možete li odoljeti??Moram priznati ako moji nisu veliki ljubitelji maka u ovoj situaciji se uopće nisu bunili a ovi šareni ,lijepi proljetni zamotuljci su nestajali sa tanjura.Uživajte , donesite boje i proljeće u svoj dom!!!


Sastojci:12 palačinki/3 tuljka

130g brašna

1 vanilija šećer

na vrh noža sol

450-500ml mlijeka

2 jaja

Nadjev:

Mak:


150 g maka/mljeveni

100ml mlijeka

1/2žličice maslaca

2žlice šećera

Sir:

150g sir/svježi

1 vanilija šećer

2žlice šećera u prahu

Višnje:

150 g višnja  iz kompota bez špica

1žlica šećera u prahu


Priprema:

Zamijesite tijesto za palačinke .Ispecite 12 kom palačinki.Vi naravno možete uzeti neki svoj provjereni recept za palačinke/ako vam uopće treba recept i napraviti dvanaest komada/Višnje ocijedite/provjerite da slučajno nemaju špice pa ih marinirajte sa šećerom u prahu/odložite do korištenja.
Pripremite nadjev od maka tako da zagrijete mlijeko ,šećer i maslac pa dodate mak ,kuhate kratko da se sve poveže i mak skuha i zgusne.Ispasirate mak štapnim mikserom da dobijete kremu.Odložite do korištenja.Sir pomiješate sa šećerom u prahu .
Podijelite nadjeve na tri dijela .
Uzmite palačinku pa u nju stavite višnje ,zarolate  usko ,stavite palačinku sa strane .Uzmite drugu palačinku pa je premažete trećinom nadjeva od sira ,zarolate usko ,odložite .Uzmite i treću palačinku pa nju premažete makom ,zarolate usko ,odložite .Uzmite četvrtu palačinku posložite na tru sve tri palačinke/dakle od sira ,maka i višnje/zarolajte praznu palačinku oko sve tri .Zamotate u veliku palačinku pa u foliju .Pustite da se sve dobro ohladi u frižideru .
Narežite ohlađene palačinke na koso .Posložite na tanjur.
U sredinu tanjura stavite sladoled ili kremu od vanilije ako vam treba na blogu imate brzu verziju od pudinga ili sporiju verziju od jaja /kremu od vanilije isto možete servirati toplu ili hladnu/.
Ako trebate recepte za umak od vanilije javi teee.

recept je sa YouTuba/Link

Grčka salata od bukovača


Fina salata sa pečenim bukovačama i češnjakom.Prizivam proljeće sa finim stvarima sa roštilja.

Sastojci:

500g svježih bukovača

5 češanj češnjaka

5žlica maslinovog ulja

1žličica timijana

1/2žličice origana

sol,svježe mljeveni papir

5 žlica aceta balsamica

4-5 listova svježeg peršina


Priprema:

Bukovače operite i osušite ,otkinite im zadebljani dio /možete ga korisiti za temeljac/,
Stavite u tavu dvije žlice maslinovog ulja zagrijete dodate bukovače i na listiće narezani češnjak .Pirjate /pecite bukovače dok malo ne smekšaju i dobiju finu boju .
Maknute ih sa vatre a na vatru stavite aceto balsamico pustite da kratko kuha da se malo reducira dodate maslinovo ulje ,timijan,origano ,sol,papar ,izmiješate sve skupa /isprobate trebalo bi biti malo slanije/.

Bukovače fino složite na tanjur za serviranje zajedno sa svim sokovima i češnjakom.Prelijete umakom ,ostavite da se lagano ohladio i da se okusu požmu.

Servirate kao salatu ,prilog ,možete složiti na bruskete ,preprženi kruh sa malo feta sira isl.
Uživajte!!

utorak, 28. veljače 2017.

Kotleti u umaku od jogurta i gljiva

Predivnoi grčki kotleti/bilo od svinjetine ili teletine /u finom umaku od jogurta i gljiva pravo je lagano i prozračno meso pečenje .Uživajte uz dašak grčke kuhinje.

Sastojci:/4 osobe

6 komada kotleta/većih 4 komada

400g gljiva/smeđi šampinjoni

200ml bijelog vina

1/2žlice gustina

1žlica senfa/dijon

3žlice/pune/gustog,čvrstog grčkog jogurta

sol,papar

2žlice maslaca + mlaz ulja

Priprema:

Operite i osušite kotlete .Lagano ih potucite batićem za meso ,posolite i popaprite.Zagrijete maslac sa mlazom ulja u tavi /pazite da je dublja jer kasnije će se sve krčati u toj tavi/Prepžite meso sa jedne i druge strane .Izvadite ga na toplo mjesto dok sve ne dovršite.Nasjeckajte gljive pa ih fino prepržite na ulju od pečenja mesa,pokapajte ih odmah sa sokom od pola limuna.
Dodate potom senf,promiješate.U zdjelici sa strane pomiješate bijelo vino i gustin,podlijete gljive ,drvenom žlicom po stružete po dnu tave da se dignu sve divote sa dna to će povećati ukus umaka.
Posolite i popaprite umak pa dodate jogurt/dodate onoliko koliko želite ili dok ne vidite da je umak po vašem guštu/vratite kotlete ,pustite da se sve fino krčka par minuta ili dok ne dobijete finu emulziju i kotleti lagano smekšaju.
Isprobate umak po potrebi dodate malo šećera.
Servirate toplo uz kuhano povrće ,kuhani krumpir,pire krumpir ili samo sa kruhom .

Comments system

Disqus Shortname