petak, 10. ožujka 2017.

Karamel torta ruža od palačnki




Vrlo jednostavan desert koji je ostavio sve bez rijeci ,divni karamel namaz u palačinkama zarolanim u ružicu ,divota kojoj nitko ne može odoljeti pod uslovom da volite karamel naravno ,Uživajte mile moje uz ovaj jednostavan desert za vikend!!!


Sastojci:

Palačinke:

400ml mlijeka

200-220g glatkoga brašna

1žlica ulja

na vrh noža pecivni prašak

prstohvat soli

1 vanilija šećer

Premaz od karamela:

250g mascapone sira

20 kom mekanih karamela bombona/ja sam koristila iz lidla sa vrhnjem/

50ml mlijeka

prstohvat soli

Preljev:

200ml mliječnog vrhnja za šlag nezaslađenog

10-15 karamela bombona

Ostalo:

Malo ulja za tavu za pečenje/opcionalno

preprženi bademi/opcionalno


Priprema:

U lončić stavite karamele bombone sa mlijeko na laganoj vatri uz miješanje ih otopite .Kad dobijete kompaktnu gustu smjesu maknete sa vatre pa pustite da se ohladi.
Zagrijete mlijeko u lončiću da bude mlako pa dodate sve ostale sastojke za palačinke .Izmiješate glatko da ne bude grudica .Ispecite tanke palačinke /12 kom.
Zagrijete pećnicu na 180C .
Prvu palačinku koju ispečete stavite u kalup za torte tako da joj malo podignete stijenke na krajevima.Palačinku stavite u zagrijanu pećnicu na na pet minuta da se ispeče i skruti izvadite vani pustite da se ohladi ,odvojite od podloge stavite na podlogu za serviranje na koju ćete složiti tortu.
Ohlađenu kremu od otopljenih karamela poveži sa sirom mascapone .
Premazujte palačinke jednu po jednu složite ih u harmoniku .Slažite u krug na ispečenoj podlozi od palačinke.


Za preljev otopite karamele u vrhnju za šlag/nemojte koristiti biljno jer će vam biti preslatko/Pustite da se malo ohladi pa polovicu prelijete preko torte.Prospite tostiranim bademima.Pustite da se sve malo ohladi .
Servirate tortu narezanu na šnite sa sladoledom od vanilije i toplim preljevom od karamela.

srijeda, 8. ožujka 2017.

Beyti Kebap

Predivan Istanbulski kebab od govedine i piletine serviran uz turshu salatu i jogurt ,potpuni užitak!!!

Sastojci:

5 listova jufki

300g mljevene piletine

300g mljevene masnije govedine

na vrh noža ljute paprike

1žličica timijana

1žličica kumina

1luk

2 žlice maslinovog ulja

4 češanja češnjaka

sol,papar

1žlica nasjeckanih pistacia/nasjeckanih preprženih bajama

Premaz:

1 jaje


5-6žlica ulja


Priprema:


Zagrijete tavu pa na njoj prepržite nasjeckane pistacie ili bademe ovisi sto vam je dostupno.Izvadite vani pa stavi maslinovo ulje otprilike 1-2žlice ,pustite da se zagrije ,na zagrijanom ulju prepžite sitno nasjeckani luk dok malo ne uvene i dobije finu boju ,dodate nasjeckani češnjak/ako baš ne volite češnjak smanjite količine/Kratko prepržite.
U zdjelu pomiješate sve sastojke za meso ,zaradite ga dobro rukom ili žlicom da se svi sastojci povežu /možete isprobati malo da prepržite na suhoj tavi malo smjese i vidite dali je to ukusu po vašem/.Odložite meso dok pripremite jufke.Jufke premažete sa malo ulja pa složite jednu na drugu ,ošišate krajeve da dobijete okrugli oblik.
Na jufke složite meso u krug/oblik prstena/.
Sredinu narežite oštrim nožem na osam dijelova .Svaki dio prebacite preko dijela mesa ,lagano podvrnite .Premažete sve razmućenim žumancem možete po želji posuti sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min
Servirate uz salatu od luka/LINK/ i umak od jogurta.



Okruglice od kukuruznog brašna


Fine jednostavne okruglice od kukuruznog brašna  nadjevene finim sirom uz umak od rajčice milina za grickanje a šuška se da je bez glutena ;;,-))))Slanost okruglica odnosno tijesta regulirajte prema siru ako imate jači sir možete ostavite okruglice manje slane.


Sastojci:

300g finog kukuruznog brašna

230ml mineralne vode

3-4 žlice ulja

oko 100g jačeg ,aromatičnog sira tipa parmezan ,zreli chedar isl.

1/2žličice soli

Priprema:

U zdjelu stavite kukuruzno brašno/ne puru/mora biti fino mljeveno brašno .Dodate mineralnu vodu II sol ,miješate da se poveže,ostavite stajati desetak minuta dotle narežite sir na mele kocke..Uzimajte male komadiće tijesta/veličine marelice/ navlažite ruke svaki put,stavite komad sira u svaku okruglicu ,odložite dok sve ne zarolate.
Pecite u zagrijanoj tavi sa uljem sa svih strana dok okruglice ne dobiju finu zlatnu boju.
Servirati toplo ili hladno uz umak od rajčice,kečap i sl.

Comments system

Disqus Shortname