petak, 21. travnja 2017.

Meksička zapečena riža u kiselom vrhnju


Riža je odlična prilog, no nekad zna biti malo dosadnjikava kao takva, bilo da je pokušavate mijenjati vrstama i bojama riže ona  ipak zna biti malo prazna.Ovaj divan prilog od kiselog vrhnja i sira idealan je dodatak ljutim meksičkim jelima ili uz jedno finu miješanu salatu ka o cijelovito jelo.Uživajte!!

Sastojci:

200g kuhane riže/najbolje dugog zrna ili basmati 

400ml dobrog pilećeg temeljca

220g kiselog vrhnja

150g ribanog sira/cheddar ili neki sa malo više okusa 

2 ljute zelene paprike/zelena obična paprika/opcionalno

200g kuhanog kukuruza

sol,papar

svježeg nasjeckanog korijandra/peršin sa malo korice limuna


Priprema:

Ako koristite papriku nju operite i nasjeckajte na sitno pa je kratko sotirajte na maslinovom ulju.Rižu skuhate u pilećem temeljcu /možete koristiti i ostatke kuhane riže/pustite da se ohladi pa dodate sve ostale sastojke za složenac.
Keramički pekač lagano premažete maslacem pa u njega bacite svu količinu pripremljene riže.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-30min.Dok ne dobije finu boju.


srijeda, 19. travnja 2017.

Hrskava sirna peciva

Ja ne radim ili u vrlo rijetkim slučajevima kruh, mi bas ne jedemo puno kruha ali volimo razna peciva i zato vrijeme praznika i blagdana a i za moje drage goste cesto napravim razna peciva uz svečani ručak.Osim toga kad radim nekakva fina variva koja su ujedno i glavno jelo fino mi pašu raznolika peciva a još kad su hrskava i sa sirom milina.Isprobajte ovaj jednostavan a prefin recept .Cure na kavi su rekle da je odličan.


Sastojci:

200ml mlakog mlijeka

100g jogurta

oko500g brašna

1,5žličica šećera

2 žličice soli/ravne ili po želji

1žlica kvasca

1 bjelanjak

Nadjev:

200g riccotte/skute

1žličica nasjeckanog peršina/opcionalno

1/2žličice majčine dušice

malo soli

4-5 žlica maslinovog ulja

Ostalo:

1žumanjak

Priprema:

U zdjelicu stavite malo toplije mlijeko/gotovo do ključanja pa dodate jogurt izniješajte da temperatura bude umjerena, dodate šećer i kvasac izmiješate dobro.Odložite par minuta pa dodate bjelanjak.
U zdjelu postepeno dodajete brašno, miješajte koliko popije brašna, dodate sol.Izmiješate sve u glatko tijesto.Ostavite da odstoji pola sata na toplom mjestu ili koliko je potrebno da dobijete dvostruki volumen.
Tijesto podijelite na dva dijela.Tanko razvaljate svaki dio.Riccottu razmrvite sa vilicom na sitno,posolite je i poparite pa dodate sitno nasjecani peršin .Na razvaljano tijesto dobro premažete maslinovim uljem da ne bude praznih dijelova tijesto najzgodnije će vam biti kistom ili rukom.Pospete riccottom i timijanom.
Zarolate usko pa kidate manje ili veće komade.Svaki dio/ovisno o veličini/narežite na tri ili četiri dijela.Stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje , premažete žumanjkom.
Pecite  u zagrijanoj pećnici na 180C/20min ili dok ne dobiju zlatnu boju.


ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Sirnica/pinca


Nakon stotinu i stotinu pokušaja izrade sirnica napokon sam pronašla pravi recept koji uvijek uspijeva bez velikih problema i pepancija sirnica mirisna ukusna  i tri dana sočna.Recept je od naše poznate slastičarke šefice Petre Jelenić.Nisam htjela stavljati recepta li svi koji su isprobali su ga tražili.Ovom turom sam napravila bezbroj ovih sirnica i svaka je bila ista.Sve ostale recepte sam bacila u smeće.Isprobajte !!!


Sastojci:

500g glatkog brašna za dizana tijesta

1žličica soli

1 kocka svježeg kvasca/ja sam koristila i instant nije bilo problema

2 jaja

2 žumanjka

70g šećera

50g meda

100ml mlijeka

1 vanilija šećer

korica naranče, korica limuna

50g kandirane korice naranče/opcionalno

50g kandirane korice limuna/opcionalno

1 žlica arome za sirnice/arome po okusu

1žlica ruma

50g maslaca

50g masti 


Priprema:

Dan prije:izvadite jaja, izvažite maslac i mast pa ih stavite u foliju .Sve sastojke za sirnicu stavite u jednu zdjelu i ostavite stajati na sobnoj temperaturi to je vrlo važno.Brašno kad kupujete kupite kvalitetni je brašno /specijalno za dizana tijesta/.Pazite sve sto će te koristiti za sirnicu da bude na sobnoj temperaturi.

Sutra dan:
U duboku zdjelu za miješanje posijete brašno pa ga pomiješate sa solju. Maknete i odložite.
U drugu zdjelicu stavite malo brašna, malo šećera/odvojite od izvaganog/ i toplo mlijeko, miješate žlicom da se kvasac otopi i razmrvi/ako koristite svježi/za instant je dovoljno da ga umiješate, ostavite stajati pet minuta ili koliko treba da se kvasac aktivira.

U zdjelicu sa strane stavite jaja, žumanjke i šećer , miješate mikserom da jaja pobijele i da se šećer otopi, dodate med, nastavite još par minuta miješati..

U  brašno napravite udubljenje pa u njega stavite kvasac, dodate jaja, masnoću /maslac i mast sobne temperature/ arome , koricu limuna i naranče te kandirano voće ako koristite.Mikserom/spiralnim nastavkom za tijesta/izradite tijesto desetak minuta da se poveže u smjesu i lagano umiješa.

Po brašnite lagano radni stol pa na njemu desetak minuta miješate tijesto da postane fino i glatko, ovo je važno da se razbije gluten tada će se tijesto lakše dizati.

Vratite tijesto u zdjelu , pokrijete prozirnom folijom /morate tijesto zamotati da ne dolazi zrak ako vam tijesto uhvati koru ono se neće ,moći dignuti/Zagrijete pećnicu na 50C/stavite tijesto u toplu pećnicu na 1,5h vremena do se tijesto ne digne.

Dignuto tijesto izručite opet na radni stol dobro ga izradite rukama u da istisnete višak zraka.Tijesto vratite u zdjelu na ponovno dizanje/pokrijete ga opet folijom/ostavite stajati nekih 45 min u pećnici  da tijesto udupla volumen/vidjeti će te sad će se dosta dići.Izručite ga opet na radni stol,podijelite na dva dijela , formirate u fine kugle.
Pokrijete ih krpom i ostavite u pećnici još15 min.

U zdjelici razradite žumanjak sa malo vode.Premažete cijele sirnice.Zarežite ih oštrim nožem ili nožicama na križ ili na tri dijela to ostavljam vama.Sredinu koju ste narezali NE PREMAZIVATI jajem jer tu se sirnica treba dizati.Prospite krupnim šećerom ako želite.

Pecite sirnicu u zagrijanoj pećnici na 160C/25 min
Pustite da dobro ohlade, pokrijete ih poslje toga čistom krpom.
Narežite ih tek kad se ohlade.Vjerujte mi ovakve sirnici su stvarno vrijedne truda.

Comments system

Disqus Shortname