petak, 12. svibnja 2017.

Mediteranski kruščići

Fina peciva nadjevena sirom, rajčicom , maslinama i paprikom, vrlo mirisna i aromatična, oduševiti će vas na prvi griz.

Sastojci:/6 kom

200ml mlakog mlijeka

85 ml ulja

1 jaje/L

1 žlica šećera

1/2 žličice soli

oko 350g glatkog brašna

1/2 instant kvasca 

Nadjev:

100g ribanog sira/topljivog

50g smrvljene fete/opcionalno

1žličica origana

1 rajčica/svježa

1 paprika svježa


Priprema:

Zamijesite tijesto.Stavite mlako mlijeko dodate ulje šećer i kvasac, promiješate rukom da se poveže.Odložite par minuta.Dodate brašno sa solju nastavite miješati dok se sve ne poveže u fino tijesto .Izručite na lagano pobrašnjeni radni stol pa nastavite miješati da se tijesto fino izradi.Stavite na toplo mjesto da se tijesto udvostruči.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol.Podijelite na 6 dijelova.Svaki dio raširite na duguljastu veličinu dlana.Na sredinu stavite malo ribano sira i razmrvljene fete pa te prospite sa malo origana/ako običnu gaudu /edamer , mozzarellu i sl, bilo bi dobro i malo posoliti ali to ostavljam vama/.Stisnite krajeve peciva dobro prstima, okrenete pecivo pa stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, sve poredate na lim, nemojte da se peciva dodiruju.
Narežite povrće:papriku očistite od sjemenki narežite na trake, isto napravite i sa rajčicom, ocijedite masline.
Peciva zarežite oštrim nožem na pet mjesta.U sredinu stavite maslinu, sa strane rajčicu i papriku/bilo bi dobro da bude zelena paprika radi kontrasta ali ja nisam imala, a okus nije kompromitiran /
Vratite peciva na toplo mjesto /ja to radim u pećnici na 50C/ostavite da se diže pola sata.

Izvadite peciva a pećnicu zagrijete na 180C.Premažete peciva razmučenim žumanjkom.Pecite peciva 20-tak minuta.
Ostavite peciva da se ohlade/ako možete/servirati uz neko fino mediteransko varivo, kao prilog mezama i sl.








srijeda, 10. svibnja 2017.

Sunčana salata

Jako fina salata od filerirane naranče, jabuke ,malo đumbira , predivnaaa.

Sastojci:

2 naranče

2 jabuke

3 mrkve/srednje/

1 mali komadić svježeg đumbira

sok od pola limuna

sok od naranče

2 žlice maslinovoga ulja

1žlica preprženih bajama

1žličica chia sjemenki

sol,papar

Nasjeckani peršin, menta/opcionalno

Priprema:

Filetirate naranče tako da ih ogulite od kore i maknete bijelu pokožicu jer je ona malo gorka.Neće vam biti veliki problem ako imate oštar nož.
U zdjelu stavite naribani đumbir, sok od naranče/pazite da bude svježe cijeđen/maslinovo ulje, sol i papar pa doradite kiselost sokom od limuna.
Naribate mrkvu ili izrežete na trakice, jabuku ogulite pa i nju narežite na trakice.Stavite naribanu jabuku i mrkvu u umak koji ste priredili pustite da kratko odstoji, promiješate dobro.

Posložite naranču na tanjur.Na nju stavite naribanu pripremljenu mješavinu jabuke i mrkve.Prospite sve preprženim bademima i chia sjemenkama.Po vrhu stavite nasjeckani peršin i mentu.






utorak, 9. svibnja 2017.

Proljetne pljeskavice

Fine, jednostavne pljeskavice iz  pećnice, zapečene sa povrćem i sirom, milina za jednostavan svakodnevni ručak ali i za svečanije prigode uz fine priloge.Povrće izaberite po želji i u količinama po želji.Zimi ja znam staviti dinstano kiselo zelje /kiseli kupus/ i  zapeči a sa kiselim vrhnjem i sirom, neograničene su mogućnosti ako ste puni mašte  volite kuhati.

Sastojci:/4 osobe

Meso:

700g mljevenog mesa

1 jaje

1 luk/naribani

2 češanja češnjaka

1žlica prezle/krušnih mrvica

oko 100ml vode


Povrće:


1-2žlice maslinovog ulja

1 srednja tikvica

1 poriluk

2 mlada luka

1 crvena rog paprika

2 češanja češnjaka

1/2žličice origana

1/2žličice bosiljka

sol,papar

100g ribano sira

Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu.Dobro dobro izradite meso/ja ovo radim navečer jer mi tako zgodnije ali i pokazalo se odlično za meso/.Meso prije pripreme/pečenja/ ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Meso izradite u tanke potpetice i stavite na lim uza pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C/stavite meso negdje 10 min da se zapeče.

Za to vrijeme izrežite na kockice povrće koje ste izabrali.Izdinstajte ga na maslinovom ulju , začinite začinima , solju i paprom.Pazite samo da ne skašite povrće ono mora omekšati ali i dalje ostatati malo hrskavo.
Izvadite pljeskavice iz pećnice na svaku stavite povrće i sir.Vratite u pećnicu na kratko da se sir otopi.


Servirate sa prilozima po želji.





Fina pita od jagoda

Sezona je jagoda, počele su slatke i lijepe domaće jagode ako imate prigodu napravite ovu divnu sočnu tortu.

Sastojci:


Tijesto:

260g glatkog brašna

130g šećera

115g maslaca

1/2žličice sode bikarbone

1/2žličice pecivnog praška

na vrh noža soli

180g kiselog vrhnja/20%m.m.

1 vanilija šeće

1 jaja/L

Preljev od sira:

230g krem sira

1 jaje

100g šećera/više manje po ukusu/

Preljev od jagoda:

400g nasjeckanih svježih jagoda

1,5žličica gustina

3žlice vode

3žlice šećera/manje više po ukusu/

Priprema:

Napravite preljev od jagoda tako da u  lončić na srednju vatru stavite šećer i nasjeckane jagode lagano dinstate dok se jagode ne ukuhaju, neće vam za to trebati puno vremena jer i sami znate da je to mekano voće, lagano pritisnite jagode vilicom da se zgnječe do kraja, .Dodate gustin razmučen u malo vode. Promiješate dobro ostavite da na srednjoj vatri lagano sve ugusti.Odložite do korištenja će se taman malo ohladiti.
Zamiješajte sve sastojke za sirni preljev/dovoljna će vam biti metlica.

Napravite tijesto:

U zdjelu stavite na kocke narezani hladni maslac.Dodate šećer i brašno.Prstima miješate da dobijete mrvičastu strukturu .Kad su se formirale mrvice, odvojite par žlica/to je za posip poslije/u zdjelicu sa strane.U ostatak dodate jaje, šećer vaniliju, sol te sodu bikarbonu i pecivni prašak.Sve dobro izmiješate pa prelijete u kalup/ja sam koristila okrugli 22Cm/koji ste prije toga lagano premazali maslacem i posuli brašnom.


Na biskvit stavite preljev od sira na vrh preljev od voća.Sve prospite mrvicama koje ste sačuvali u  zdjelici.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/50-55 min/provjerite štapićem.
Pustite da se pita ohladi prije nego je izvadite iz kalupa.

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Kruh sa sedam kora

Savrsen kruh sa sirom, moze se jesti sam ili uz nekakvu laganiju mezu.Uzivajte!!!

Sastojci:

200ml mlakoga mlijeka

1žličica šećera

1,5žličica instant kvasca

350g mekog brašna

1/2žličice soli

50g otopljenoga maslaca

1 jaje

Ostalo:

2žlice maslaca sobne temperature ili otopljeni

150g ribanoga sira/manje više po ukusu/možete dodati tvdi malo pikantniji sir pa će vam trebati manje

1 žumanjak

 malo sezama/opcionalno

Priprema:

U zdjelicu stavite toplo mlijeko i otopljeni maslac promiješate, dodate šećer nastavite miješati da se poveže i šećer lagano otopi, ja to sve radim rukom, sam dodir i vaš ph ruku daju tijesto ono nešto i omogućavaju brže dizanje tijesta/kod mene nekim čudom u odličnoj harmoniji jer se tijesto diže brzo/dodate kvasac, još jednom promiješate i ostavite par minuta da se umiri i kvasac aktivira a vi promiješate brašno sa solju..
Dodate brašno i jaje, nastavite miješati dok se sve ne poveže u glatko tijesto, izručite na lagano pobrašnjeni radni stol, izradite tijesto nas stolu do teksture plastelina.Pokrijete prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30-40min ili dok tijesto ne naraste.
Podijelite tijesto na 7 dijelova, formirate u kuglice.Pripremite protvan/oko 20x28 cm ili okrugli po želji 24cm/ Razvaljate svaku koru na veličinu lima.Lim lagano zamastite maslacem.Stavite prvu koru premažete je maslacem prospite naribanim sirom.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zadnju koru premažete razmućenim žumanjcem pa po želji prospite sa malo sezama.
Zagrijete pećnicu na 50C .Lim prekrijete prozirnom folijom pa čistom krpom pustite stajati u zagrijanoj pećnici 30min.
Narežite kruh na kocke do kraja.Stavite ih peči u zagrijanu pećnicu na 180C/30-40min. dok fino ne zarumeni i lagano se razlista.

Comments system

Disqus Shortname