četvrtak, 20. srpnja 2017.

Saganaki losos/riba

Predivno i brzo jelo, fileti ribe po vašem ukusu zapečena sa povrćem i feta sirom, milina.Nemojte zaboraviti narezati dosta kruha uz ovo jelo meni je odlično sa prerženim kruhom sa češnjakom.

Sastojci:/4 osobe


500g lososa/ribe po želji/fileti

4 fine zrele rajčice

1/2žličice kopra/ja sam koristila koromač

1/4 žličice ljute paprike

1 mala crvena paprika

1luk

2 češanja češnjaka

1/2žličicie mljevenih sjemenki anisa

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

1-2žlice maslinovog ulja

100g feta sira

Priprema:

Pripremite ribu, očistite je od drače/kosti, lagano prolazite prstom po ribi i svaku kost izvadite .Operite je i osušite stavite u keramički pekač u koji ste prije toga stavili papir za pečenje sa malo maslinovog ulja.Posolite i poparite ribe.

Pripremite umak od rajčice:na malo maslinovog ulja izdinstate sitno nasjeckaninb luk da bude mekan i dobije lijepu boju, dodate sitno nasjeckani češnjak, anis,ljute papričice i sitno nasjeckanu papriku, pirajajte još kratko da začini zamirišu dodate nasjeckanu rajčicu pa nastavite pržite da se sve ukuha, posolite, popaprite dodate malo šećera, nastavite pirjati još pet minuta.Kad je skoro gotovo dodate kopar i pola količine peršina ostalo ostavite za posuti kasnije.
Prelite umak preko ribe.Prospite namrvljenom fetom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/15 min -20min ovisno o debljini ribe.
Servirati ribu na velikom tanjuru dodatno pokapanu sa malo maslinovog ulja te posutu ostatkom nasjeckanog peršina.Sa strane možete staviti malo limuna ako netko voli dodatno zakiseliti.

srijeda, 19. srpnja 2017.

Curry pečenje sa medom


Jednostavna pečena pileća prsa sa medom, senfom .Gotovo u trenu, fino, sočno.Recept je od meni drage Marthe Stewart.


Sastojci:/4 osobe


600-700g pilećih fileta bez kosti

2 žlice maslaca

2žlice meda

3-4 žlice vode

2žlice dijon senfa

1žlica  senfa punog zrna

1,5 žličica curry praha

1/2 žličice soli

malo papra


Priprema:

Piletinu operite, osušite , prerežete je na fine filete.Posložite piletinu u keramički pekač u jednom sloju.
U lončiću zagrijete sve sastojke za umak da se povežu i da se med otopi.Prelijete svu smjesu preko piletinu.Piletinu par puta okrenete da se obavije umakom.
Prekrijete papirom za pečenje a potom i alu-folijom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C nekih 35-45 min.Izvadite pekač, otvorite ga pa pustite par minuta da piletina  miruje.
Servirati sa kuhanim povrćem i rižom , nemojte zaboraviti divan umak od pečenja.

ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Loco Moco

Loco Moco je izvorno Havajsko jelo, izdašno  i vrlo ukusno za veća društva i večere.Postoji doista vrlo mnogo verzija ovog jela ovisno o začinima u mesu ali po meni  ima postoji ona aromatična, gotovo izvorna i pomalo egzotična i amerikanizirana verzija koja je jednostavnija i manje egzotična, ja ću vam staviti jednu i drugu verziji pa vi po ukusu.Ovoga puno sam bila lijena poslikati izradu recepta ali on je tako jednostavan da ne vidim ni potrebu, no za sve upite možete se javiti ispod recepta rado ću pomoći.

Sastojci:/4osobe

Meso:

1. verzija

600g svježe mljevenog goveđeg mesa/srednje masno

sol,papra

2 verzija:

600g mljevene govedine/srednje masne

1 žlica ribljeg umaka

1žličica smeđeg šećera

1žlica soja umaka

1cm naribanog đumbira

1 češanj češnjaka

1žličica chilly paste/dosta je ljuta pa prilagodite okusu/

Umak od gljiva:


1.verzija:

300g smeđih šampinjona

1 luk

1žlica maslaca

200g mini rajčica

sol,papar

1 žličica Worchestershire umaka

1žlica gustina

300ml goveđeg temeljca

2. verzija:

150g smeđih šampinjona

150g shitake gljiva

1žlica soja umaka

1 žlica ribljeg umaka

1žlica smeđeg šećera

1 maui luk/luk srebrenac

2žlice ghee ili maslaca

1žlica brašna

300ml goveđeg temeljca

papar

Ostalo:

4 jaja

kuhana riža

2-3 mlada luka


Priprema:

Sve sastojke za meso izradite te ostavite stajati pola sata na sobnoj temperaturi, ako je puno toplo vrijeme ipak stavite u nekoj srednje hladnoj prostoriji jer mljeveno meso može vrlo brzo na toplini poprimiti nebaš ugodan  miris.
Komadić mesa prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara okus.Formirate četiri lijepe pljeskavice.Odložite u frižider.

Napravite umak tako da zagrijete maslac/ghee/ sa mlazom ulja dodate sitno nasjeckani luk , prepržite da uvene pa dodate nasjeckane gljive kratko pržite miješajući, pospete brašno ili gustin , promiješate pa podlijete temeljcem, dodate začine iz prve ili druge verzije, pustite da prokuha po potrebi dodate još temeljca ili pustite da skuha do željen gustoće.Posolite i popaprite po ukus.Odložite.

Skuhate lagano slanu  rižu.Ispržite na plitkoj masnoći pljeskavice, izvadite vani, na plitkoj masnoći prepečete jaja, tri minute da se bijelanjac preprži i pobijeli/možete ga lagano obrati da ne ostane sluzav pa pustiti da se preprži/ a da vam žumanjak ostane još čitav.

Slažete rižu, umak, meso i na vrhu jaje.Prospite sitno nasjeckani mladi luk.






Comments system

Disqus Shortname