četvrtak, 13. travnja 2017.

Uskrsni Crostini

Fino crostini sa kremom os graška i sitno nasjeckanom dimljenom šunkom.


Sastojci:


200g graška/smrznuti ili svježi

1žlica sirnog namaza

100g deblje rezane kvalitetne dimljene šunke

10-tak feta francuza/ciabatte ili sličnog hrskavog bijelog ili integralnog kruha

sol,papar

1 srednji luk

1 žlica maslinovog ulja

2žličice ribanog parmezana

Priprema:

Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite luk /sitno nasjeckani/dok ne dobije finu zlatnu boju, dodate grašak, pronmiješajte da se zamasti.Podlijete vodom, posolite, pa pustite da kuha dok grašak ne omekša.
Izvadite šupljikavom žlicom malo graška pa ga stavite sa strane, ostatak graška izradite u paštelu štpanim mikserom.Dodate u paštelu sirni namaz, izradite do kraja da se sve spoji.Žlicom nadodate cijeli grašak koji ste odvojili sa strane/promiješate/ovo se radi zbog teksture da vam ne bude dosadno dok jedete😄😄😄😃/
Kruh posolite premažete maslinovim uljem pa prepržite na suhoj grill tavi.Prepečencem premažete oguljenim češnjom češnjaka/neka bude malo veći biti će vam lakše/
Premažete kruhče  namazom/neka bude bogato/po vrhu stavite nasjeckanu dimljenu šunku.


srijeda, 12. travnja 2017.

Slatka jaja na oko

Fina Uskrsna slatka jaja od kuhanog tijesta, marelica  i lagane kreme.Obradujte najmlađe,vjerujte oni će vam biti zahvalni.Recept je sa mojih stranica sa coolke/link/

Sastojci/10jaja


Tijesto:


150ml vode

50g maslaca

125g brašna

3 jaja/M

prstohvat soli


Nadjev:

200ml vrhnja za šlag

100ml kiselog vrhnja

1/2mahune vanilije/aroma

3žlice šećera u prahu/po ukusu/

1 manja konzerva marelica

Priprema:

Napravite tijesto za princeze:stavite u lonac vodu sa solju i maslaca.Pustite da voda zavrije pa dodate svu količinu brašna, miješate drvenom žlicom dok se tijesto ne formira u kuglu, maknete sa vatre pa još kratko pržite da se tijesto još malo posuši.Premjestite tijesto u zdjelu za miješanje.Zagrijete pećnicu na 200C U tijesto stavljate jedno po jedno jaje pa dugo miješate da se jaje spoji/važna je stvar da procijenite koliko je dovoljno jaja, jer tijesto mora biti glatko i sjajno a ne rijetko, za ovu dozu tri jaja M veličine su taman/miješate jaje po jaja dugo mikserom da se poveže u tijesto.

Uzmite papir za pečenje pa na njemu napravite olovkom polukružne/oblik jaja/oznake.Okrenute papir i stavite ga na lim.Tijesto stavite u slastičarku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom ako nemate stavite u obično kesicu za zamrzavanje pa ozkinite jedan vrh.Napunite tijestom oblike jaja na papiru.

Vilicom koju umačete u vodu u vodu formirate gnijezda podižući lagano stjenke .Pecite nekih 20-25 min, vidjeti ćete kad se fino napušu i počnu micati po limu a i dobiju finu zlatnu boju.Izvadite jaja vani pa svaki probijete čačkalicom/tako će izaći zrak pa se jaja odnosno tijesto neće kasnije omekšati/.Pustite da se ohlade.
Napravite kremu:
ocijedite marelice na kuhinjskom papiru.
U zdjelu stavite mliječno vrhnje za šlag pa dodate šećer u prahu izmješajte u čvrstu kremu pa dodate kiselo vrhnje i vaniliju.Nadjenete jaja tako da u sredinu stavite polovicu marelice a okolo kremu /da izgleda kao jaja na oko/
Ohladite.


utorak, 11. travnja 2017.

Kulich/Ruski Uskrsni kolač

Fina lisnata sirnica obogaćena grožđicama, listićima preprženih badema i muškatnim oraščićem .Uživajte!!Rade se u okruglim kalupima malog promjera oko deset centimetra tako da vam od ove mjere mogu izaći tri kolača, ja radim od ove smjese dva kolača u kalupe/lončiće/promjera15cm.Za moje drage i vrijedne cure sa treninga.

Sastojci:

350g brašna

80ml mlijeka

1žlica suhog kvasca

1/2žličice soli

80g šećera

1 vanilija šećer

40g maslaca

1 jaje

2 žumanjka

30ml soka od naranče

po želji korica limuna ili naranče

oko 100g maslaca sobne temperature

100g grožđica/suhog voća po želji/

50g listića badema/lagano preprženih/može i neko drugo 

1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite jedno cijelo jaje i dva žumanjka, dodate obje vrste šećera miješate dok se šećer ne otopi i jaja zapjene.U zdjelu u kojoj će te mijesiti tijesto prosijate cijelu količinu brašna, dodate sol.
Napravite rupicu u pa dodate kvasac, zagrijano mlijeko, sok od naranče, otopljeni maslac te koricu limuna ili naranče.Miješate dok ne dobijete glatko tijesto koje se malo lijepi.Izručite tijesto na radnu plohu na koju ste stavili malo brašna, miješate tijesto do ne postane glatko.
Pokrijete tijesto prozirnom folijom pa ostavite stajati sat, sat i pol dok tijesto fino ne naraste/ja svoje stavim na balkon na sunce vi možete na toplo mjesto u stanu ili u pećnicu koju ste ugrijali na 50C/
Nadošlo tijesto podijeli na dva ili tri dijela.Posude u kojim će se peći ili u mom slučaju lončiće premažete lagano običnim uljem pa na stjenke staviti papir za  pečenje.

Uzimajte komad po komad tijesta pa ga razvučete na tanko prvo se možete pomoći lazanjurom/oklagijom/a onda nastavite rukom ne mora biti pretanko tek toliko debelo da se od ispod vidi vaša ruka.Tijesto premažete maslacem ,prospite suhom grožđicama/ili suhim voćem po izboru/prospite lagano zdrobljenim listićima badem te prospite muškatnim oraščićem.
Zarolajte usko u dugu roladu/postoji verzija koja je i meni prihvatljiva, da se rolade pokriju prozirnom folijom i ostave stajati pola sata na toplom mjestu u tom slučaju nećete trebati ponovo dizati tijesto nakon rolanja, vi izaberite /.Presijecite je po pola uzdužno.Prerežete uzdužno ali nemojte do kraja neka na kraju ostane povezani na rubu/ kantunu.Zarolate u puža izvana tako da spoj gleda put vani i to jednu pa drugu stranu,.Prvu stranu kad zarolate do kraja pa drugu stranu zarolajate na prvu da dobijete tuljac.Stavite ga u pripremljen lončić.
Pokrijete lončiće prozirnom folijom ostavite stajati pola sata/ako ste prije toga dizali tijesto u roladi preskočite ovaj dio/.
Zagrijete pećnicu na 200C.Stavite peči kolače 10min. nakon deset minuta smanjite temperaturu na 180C pokrijete ih alu-folijom pa nastavite peći još 10min., otkrijete ih nakon deset minuta pa nastavite na sitoj temperaturi peči još 20min/provjerite nakon15 min ražnjićem/.

Gotove kolače izvadite i na boku ih ostavite ohladiti.

ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Uskrsne slane pletenice sa šunkom i mladim lukom

Fine duge slane pletenice sa starterom od kuhanoga tijesta.Uživajte u Uskrsnim delicijama i proljeću.


Sastojci:

Starter:

140ml vode

30ml brašna

Tijesto:

25g maslaca/otopljen/

90ml mlijeka

50ml vrhnja za kuhanje

300g brašna

1/2 kesice instant kvasca

1 jaje

1žličica šećera

1/2žličice soli

100g nasjeckane šunke

1-2 mlada luka /sitno nasjeckana


Priprema:

U  loncu zagrijete vodu i brašno, miješate dok se sve ne poveže i zgusne u finu gustu kremu.Maknete s strane pa pustite par minuta da se lagano ohladi.
U zdjelu stavite toplo mlijeko zajedno sa vrhnjem za kuhanje i otopljenim maslacem , promiješate 
 sve zajedno Dodate sve ostale sastojke i na kraju postepeno brašno  koje ste pomiješali sa solju, ne zaboravite staviti starter.
Miješate dugo /najbolje spiralnim metlicama na mikseru/da se sve poveže u fino glatko tijesto .
Možete ga dodatno izraditi na radnom stolu.Umiješate na sitno nasjeckanu šunku i sir.
Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu nekih 30-45 min/ili dok ne udupla volumen/
Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjeni radni stol pa podijelite na tri dijela.Svaki dio opet na tri.Uzimajte komad po komoda tijesta pa ga razvaljajte na tanke duge trake/veličine kao duža strana lima za pečenje/isprepletite finu veliku pletenicu premjestite je na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Ponavljate postupak dok ne dobijete tri lijepe pletenice.Pokrijete ih prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom posla sata.
Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25-30min.Prije toga ih možete premazati razmucenim žumanjkom.


Pustite da se ohlade pa servirate ova mekana peciva kao grickalice ili dodatak uz varivo .





Comments system

Disqus Shortname