Kako već duže vremena imam indijsku kuharicu /koja ima ni više ni manje nego 900stranica /hvala mojim dragim prijateljima koji gdje god idu donesu mi nekakvu kuharicu ,radila sam već samo nekoliko recepata/vjerujte da odabirem manje začinjene jer na okus indijske kuhinje treba pripremiti nepce a naravno oboružati se začinima/zato vam donosim dva vrlo jednostavna recepta/korme/koji ne zahtijevaju puno začina i ti su začini svima dostupni /mislim da ste do sada vidjeli koliko sam praktična/.
Lagana i aromatična piletina bez teških dodataka a vrlo kremasta oduševiti će vas na prvu /ja sam dodala sasvim malo ljutine vi naravno za ljutite po ukusu/vrlo je važno pronaći balans začina u ovom jelu.Jako bi bila sretna da se otvorite novim okusima i isprobate ovu divotu za koju će vam trebati jako malo vremena.
Indijski oraščić možete zamijeniti orasima/bajama i sl.ali ja ne vidim potrebu jer njega doista možete kupiti u svakom većem dućanu sa odijelom za kupovinu na grame/rinfuza/.nije vam skup košta jednako kao orah a jeftiniji je od badema/puno je mekanije strukture pa se od njega može napraviti fina krema/.
Sastojci:
500 g pilećeg/purećeg fileta
2 ravna žlica koncentrata rajčice
2 srednja luka
50 g cashew nut/indijski oraščić
2 češanj češnjaka
1,5 žličica garam marsala
1/4 žličice ljute mljevene paprike/više manje po ukusu/
1žlica soka od limete/limuna
1,5 žličica kurkume
1žličica soli
2 žlice grčkog jogurta/čvrstog
2 žlice ulja
2 žlice narezanog svježeg korijandra/peršin
1 žlica suhog grožđa/grožđica
200 g gljiva/šampinjon
300ml vode
Priprema:
Narežite luk na veće komade pa ga izradite u multipraktiku .Dodate u luk koncentrat rajčice ,oraščiće,garam masalu ,češnjak ,ljutu papriku,,češnjak,sok od limuna,kurkumu, sol i jogurtu nastavite sve blandati par minuta da se napravi fina pasta.
Operite i na kockice narežite pileća prsa,pazite da su otprilike komadi iste veličine jer to je preduvjet da se svi komadi budu zajedno gotovi.Operite i narežite gljive nemojte ih rezati na male šnite narežite ih na četiri komada.
U tavu debljeg dna/u indiji to rade u karahi tavi a ja sam to radila u woku/ stavite ulje ,pustite da se zagrije pa stavite svu smjesu /pastu iz blendera ,smanjite vatru pa pržite smjesu miješajući da se prepži ,osjetiti će te divne mirise /ovim postupkom vraćamo dušu začinu odnosno izvlačimo iz začina maksimum okusa prije nego ih počnemo kuhati/pržite začine negdje 2 minute.
Kada su se začini prepržili dodate nasjeckani korijander/peršin i grožđice , piletinu , pa nastavite sve skupa pržiti otprilike minutu vidjeti će te kada piletina počne mijenjati boju zatim dodate narezane gljive ..Podlijete sve vodom pustite da zakuha pa nastavite kuhati na laganoj vatri desetak minuta /više manje naravno ovisi o veličini kockica piletine/ili kad piletina bude kuhana.
Servirate toplo posuti nasjeckanim svježim korijanderom ili peršinom i naravno uz Bhaturas pogačice.