ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Loco Moco

Loco Moco je izvorno Havajsko jelo, izdašno  i vrlo ukusno za veća društva i večere.Postoji doista vrlo mnogo verzija ovog jela ovisno o začinima u mesu ali po meni  ima postoji ona aromatična, gotovo izvorna i pomalo egzotična i amerikanizirana verzija koja je jednostavnija i manje egzotična, ja ću vam staviti jednu i drugu verziji pa vi po ukusu.Ovoga puno sam bila lijena poslikati izradu recepta ali on je tako jednostavan da ne vidim ni potrebu, no za sve upite možete se javiti ispod recepta rado ću pomoći.

Sastojci:/4osobe

Meso:

1. verzija

600g svježe mljevenog goveđeg mesa/srednje masno

sol,papra

2 verzija:

600g mljevene govedine/srednje masne

1 žlica ribljeg umaka

1žličica smeđeg šećera

1žlica soja umaka

1cm naribanog đumbira

1 češanj češnjaka

1žličica chilly paste/dosta je ljuta pa prilagodite okusu/

Umak od gljiva:


1.verzija:

300g smeđih šampinjona

1 luk

1žlica maslaca

200g mini rajčica

sol,papar

1 žličica Worchestershire umaka

1žlica gustina

300ml goveđeg temeljca

2. verzija:

150g smeđih šampinjona

150g shitake gljiva

1žlica soja umaka

1 žlica ribljeg umaka

1žlica smeđeg šećera

1 maui luk/luk srebrenac

2žlice ghee ili maslaca

1žlica brašna

300ml goveđeg temeljca

papar

Ostalo:

4 jaja

kuhana riža

2-3 mlada luka


Priprema:

Sve sastojke za meso izradite te ostavite stajati pola sata na sobnoj temperaturi, ako je puno toplo vrijeme ipak stavite u nekoj srednje hladnoj prostoriji jer mljeveno meso može vrlo brzo na toplini poprimiti nebaš ugodan  miris.
Komadić mesa prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara okus.Formirate četiri lijepe pljeskavice.Odložite u frižider.

Napravite umak tako da zagrijete maslac/ghee/ sa mlazom ulja dodate sitno nasjeckani luk , prepržite da uvene pa dodate nasjeckane gljive kratko pržite miješajući, pospete brašno ili gustin , promiješate pa podlijete temeljcem, dodate začine iz prve ili druge verzije, pustite da prokuha po potrebi dodate još temeljca ili pustite da skuha do željen gustoće.Posolite i popaprite po ukus.Odložite.

Skuhate lagano slanu  rižu.Ispržite na plitkoj masnoći pljeskavice, izvadite vani, na plitkoj masnoći prepečete jaja, tri minute da se bijelanjac preprži i pobijeli/možete ga lagano obrati da ne ostane sluzav pa pustiti da se preprži/ a da vam žumanjak ostane još čitav.

Slažete rižu, umak, meso i na vrhu jaje.Prospite sitno nasjeckani mladi luk.






petak, 14. srpnja 2017.

Prženice sa tikvicama

Jako fine prženice od kruha i tikvice , ukusan ručak u kratkom vremenu , zdrav i zasitan a jako fin i hladan.Servirati možete uz kuhano povrće, lagani umak od jogurta.

Sastojci:/4 osobe


2 srednje tikvice

16 kom /feta kruha/staroga ili tosta /ja sam koristila integralni tost

70g mozzarelle/naribane

2 žlice parmezana/naribani

50g feta sira/smrvljeni

sol,papra po ukusu

1/2žličice naribane kore od limuna

1/4 žličice nasjeckane mente

4 jaja

2-3 žlice krušnih mrvica

ulje za plitko prženje

Priprema:

Naribate tikvice na ribežu lagano ih iscijedite rukama da izađe višak tekućine, izlijete je vani.Dodate obje vrste sira, sol, papra, mentu,  koricu limuna, smjesa mora biti gusta.Isprobate slanost pa dodate po potrebi. 
Kruhu/tostu maknete koru.Posložite na radnu podlogu 8 feta na svaku rasporedite nadjev.Stavite drugu fetu pa lagano pritisnite da se dobro spoje.
Razmutite jaja pa dodate sol,promiješate, umočite prženice prvo u jaja a potom u krušne mrvice lagano pritiskajući pazite da mrvice dođu i sa strane kruha.
Pržite prženicu u plitkoj masnoći par minuta na srednjoj vatri da uhvate finu zlatnu boju. Ocijedite ih na kuhinjskom papiru.
Servirati toplo ili hladno sa prilozima po želji.

četvrtak, 13. srpnja 2017.

Zarolani pohanci

Fini pohanci za ljetna druženja na terasi uz času finog bijelog vina, narezanu rajčicu, masline.Jedan stari recept iz Lise.

Sastojci:

450g fileta puretine ili piletine

4 jaja/M

soli, papra

4-5žlica mrvica

2 žlice ribanog parmezana

1/2žličice timijana ili origana

50g tanko narezanog ementala

50g tanko narezane šunke 

1 žličica nerezanog maslaca na fete

Priprema: 

Jaja izradite sa parmezanom, solju i paprom.Šnicle rastanjite posolite, poparite.Mrvice pomiješate sa timijanom.Umočite šnicle prvo u brašno, pa u jaje a potom u prezlu.Meso posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje okolo njih stavite male komadiće maslaca.Pecite nekih 25 min u zagrijanoj pećnici na 180C , jednom okrenite tokom pečenja.
Pohance izvadite iz pećnice na svaku stavite malo šunke i sira , zarolate/ako ste stavili prevelike šnicle slobodno ih formirate na veličine po želji/Svaku  uhvatite sa ražnjićem.Vratiti u ugašenu pećnicu na još par minuta, da se sir lagano otopi. 
Servirati toplo ili hladno.


srijeda, 12. srpnja 2017.

Bükme Börek

Divni, hrskavi zagrisci sa tikvicom i krumpirom, jednostavno i fino.

Sastojci:

Tijesto:

oko 400g brašna

1/2 paketa instant kvasca

1 bjelanjak/žumanjak sačuvate za premazivanje/

200ml mlakog mlijeka

80ml ulja

1žličica soli

2žlice jogurta

1žlica octa

70g maslaca + 1 žlica ulja

Nadjev:

1 naribana tikvica

2 mlada luka

1žlica maslinovog ulja

2 srednja krumpira

1 češanj češnjaka

3 žlice svježeg sira

sol,papar, menta, 


Priprema:

Pripremite provo nadjev da se stigne malo ohladiti.Skuhate krumpir u slanoj vodi , izradite ga u pire vilicom, dodate sir, začine .Nasjeckate mladi luk pa ga lagano prodinstate na zagrijanom maslinovom ulju, dodate naribanu tikvicu dinstate toliko dugo dok iz tikvica ne izađe voda , pomiješate sve sa krumpirom, isprobate okus , slanost i sl. te doradite po ukusu, odložite da se malo ohladi.
Napravite tijesto:
U posudu stavite toplo mlijeko , kvasac, sol, ocat, ulje, jogurt, pa dodate brašna toliko koliko vam treba da zamijesite glatko tijesto koje se lijepi.Izradite ga dodatno na radnom stolu.Tijesto stavite na radnu plohu podijelite te u 5 dijelova, svaki dio razvaljate tanko, premažete sa otopljenim maslacem u koji ste dodali mlaz ulja , poslažete tijesto jedno na drugo.Lagano sve skupa još jednom razvaljate.Narežite na duge trake otprilike 6cm x 12cm.
Na svaki dio stavite nadjeva.Prebacite tijesto lagano rastežući sa jedne i sa druge strane u trokut. Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Pokrijete tijesto krpom pa sve ostavite stajati pola sata na toplom mjestu/to vam sad neće biti problem jer je svugdje toplo/.Malo nadošlo tijesto premažete žumanjcem, prospite sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min ili dok ne dobiju finu boju.
Servirati toplo ili hladno uz jogurt, masline, kuhano povrće i sl.


ponedjeljak, 10. srpnja 2017.

Tavada börek sa paprikom

Brzi i fini paketići od paprike i sira pečeni u plitkom ulju, oduševiti će vas, za ljetni ručak uz salatu, za fini snack za plažu.Meni su jako fini i topli i hladni.


Sastojci:/4 osobe


4 lista za pite/yufke

200g ribano sira

1 crvena paprika

1 zelena paprika

100g suđžuka / ja sam stavila chorizo/ali može biti bilo koja dimljena kobasica po ukusu

1 jaje

krušne mrvice

malo ulja za plitko prženje

Priprema:

Stavite naribani sir u zdjelicu, dodate na kocke narezanu papriku i suhu salamu.Promiješate sami odredite po slanost salame dali je potrebno dodatno soliti i papriti meni nije bilo potrebno.
Svaku koru malo premazite uljem/ja sam koristila maslinovo/u sredinu stavite nadjev/podijelite nadjev prije nego počnete raditi paketiće da svaki dobije jednako nadjeva/zamotate u paketiće prekapajući preko nadjeva da sve bude ušuskano u tijesto, trebali bi dobiti lijepi paketić kao na slici .
Paketiće ispohatu u u jaju i mrvicama,  prepecite na plitkoj masnoći iscijedite na kuhinjskom papiru prerezite po pola..Servirati uz salatu.

nedjelja, 9. srpnja 2017.

Strasburška pita od šljiva


Jako fini kolač od šljiva .


Sastojci:

Tijesto:

200g glatkog brašna

1 jaje

2žlice šećera

prstohvat soli

125g maslaca

Nadjev:

10-tak šljiva

350g svježeg sira

200ml vrhnja za šlag/mliječno

50g gustina

2 jaja

80g šećera

1 vanilija šećer

malo soli


Priprema:

Zamijesite sastojke za tijesto, ako ste sve dobro izvagali tijesto će vam se lako povezati, po potrebi dodate još malo brašna da dobijete tijesto koje se ne lijepi, zamotati ga u prozirnu foliju pa staviti u frižider na 15 min.
Zamastite kalup 22cm promjera, odvojite 1/3 tijesta , ostatak tijesta utisnete na dno kalupa, ostatak utisnute na obruč, neka bude oko dva prsta široko.Izradite sve vilicom sa strane.
Zagrijete pećnicu na 180C

Napravite nadjev tako da izradite žumance sa obje vrste šećera dodate sir, vrhnje, gustin pa nastavite miješati da se sve poveže.Izradite bjelanjak sa malo soli u čvrstu smjesu.Dodate u mješavinu siru samo žlicom miješajući da se bjelanjak lagano umiješa.Prelijete u kalup sa tijestom, zagladite.Očistite šljivo pa ih preplovite, posložite ih na kremu , u svako udubljenje stavite pola žlice šećera.

Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 40mi ili dok se sve ne stisne.
Ohlađeno izvadite iz kalupa narežite.Fino uz kuglu sladoleda ili kao sto sam ja servirala uz naribano smrznuto slatko vrhnje.


petak, 7. srpnja 2017.

Kadayıf Böreği

O kadifu sam već pisala na svojim stranicama, iako je možda više poznat u slatkim jelima, baklavama uvijek bogato zalivene agdom ipak iznenaditi će te se kad vam kažem da je jako fin i u slanim jelima, burecima isl.

Sastojci:

8 listova za pite

4 šake kadaifa

Nadjev:

200g svježeg sira/feta ili lagano posoljeni svježi sir

Premaz i preljev:

250ml mlijeka

100ml ulja

2 jaja

1/3 žličice soli

Ostalo:

200ml vode

Priprema:

Pripremite nadjev tako da izmrvite feta sir ili svježi sir posolite po ukusu.Odložite,Pripremite premaz /preljev tako da pomiješate metlicom cijelu smjesu.Odložite.
Uzimajte dva po dva lista za pite/yufke.Svaku premažete premazom.razmažete po njima sir.U donjem dijelu pravilno rasporedite jednu šaku kadifa.
Nauljite lagano keramički pekač/28cm otprilike.Zagrijete pećnicu na 180C, pripremite najnižu vodilicu u pećnici.

Nastavimo sa korama.Zarolamo pitu u veliki tuljak /čvrsto koliko ide.Prerežemo po pola pa svaku polovicu na četiri dijela da bi dobili osam malih tuljaka.
Posložimo ih u pekač da gledaju put gore.Ponavljamo postupak dok ne potrošimo sve sastojke.Prelijete ostatak preljeva preko bureka, pazite da ako možete zalijete u svaku rupicu sa kadaifom.

Pečete burek nekih posla sata ili dok ne dobije finu boju.Gotovi burek izvadite pa prelijete sa vodom.Ostavite stajati dvasetak minuta.
Izvadite ga na tanjur za serviranje, premažete jogurtom i pospete peršinom.



Servirate toplo uz jogurt, masline  i mezice po svom ukusu.

četvrtak, 6. srpnja 2017.

Salata u rajčici sa umakom od oraha

Divno predjelo, fina salata sa umakom od oraha servirana u rajčici kao lagano predjelo .

Sastojci:/4osoba

4 kom rajčica/fina zrela

1 crvena rog pečena paprika

6 listova hrskave salate

sol

Preljev:

3žlice jogurta

sol,papar

1žličica majoneza

1/2žličice šećera

1žličica mljevenih oraha

Ostalo:

par krupnijih oraha za dekoraciju


Priprema:

Izradite sastojke za preljev štapnim mikserom.Salatu operite , osušite i narežite na trake.Pečenu papriku narežite na tanke trakice, pomiješate sa salatom pa lagano posolite.
Rajčicu operite i osušite, prerežete na križ pazeći da ne idete do kraja, Prstima lagano raširite rajčicu da u nju možete utisnuti salatu.Na vrh stavite umak od jogurta te prospite krupnijim  orahom. Servirati kao predjelo na bazi od salate.



srijeda, 5. srpnja 2017.

Hizli salata


Divna krumpir salata sa prerženim slanutkom i gljivama, milina od ručka ,još ako koristite kuhani slanutak gotova u tren.

Sastojci:

400g slanutka/manja konzerva ili pola količine suhog

3 krumpira

1 mrkva/veća ili dvije manje

250g gljiva/šampinjoni

2žlice maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

1 mladi luk

1/2 žličice timijana/origano

sol,papar

maslinovo ulje

sok od limuna

1žlica nasjeckanog peršina


Priprema:

Skuhati slanutak sa lovorovim uljem ili ocijediti konzervu.Zagrijati maslinovo/1-2žlice/ ulje u tavi dodati slanutak sitno nasjeckani češnjak i malo timijana pa dinstati, posoliti i popariti pustiti  da se slanutak lagano prepeče sa svih strana.Odložiti da se ohladi.U istoj tavi prepržiti gljive uz dodatak soli, papra i malo origana ili timijana, da puste vode i lagano se zarumene. Izvaditi na slanutak. 

Skuhate oguljeni nasjeckani krumpir i mrkvu  na kocke u slanoj vodi, ocijedite.Pomiješate sa sa slanutkom i gljivama pa začinite sa solju paprom , uljem limunovim sokom .
Pustite da se sve malo ohladi i da krumpir upije začine, pa dodate sitno nasjeckani mladi luk.

Servirati kao prilog .

nedjelja, 2. srpnja 2017.

Hasanpaşa Köfte(hasanpašine okruglice)

Sad me jedna korisnica podsjetila na ove divne kofte pa da stavim ovaj recept i ovdje/evo link za recept na coolki/ inače jedan od dražih mojih recepata, ovo je original turska inačica nadjevena finim kuhanim povrćem.Uživajte!!!Jelo je fino i izdašno!!

Sastojci:

300g mljevenog mesa/junetina/

1 mala glavica luka

1//2žličice kumina

1/2žličice zataar

2 žlice krušnih mrvica/količina po potrebi/

sol,papar

Podloga:

1žlica koncentrata rajčice/ajvar

100ml vode

Nadjev:

50g graška

sol,papar

1 srednji krumpir

1 mrkva

1 žlica maslaca


Preljev:

1žlica ,maslaca

100g sira/naribana

1žlica brašna

100ml mlijeka

sol,papar


Priprema:

Zattar možete  je majčina dušica sa sezamom možete je zamijeniti samo majčinom dušicom.

Meso pomiješate sa naribanim lukom i češnjakom, dodate kumin, zatarr, sol,papar te dovoljno krušnih mrvica da dobijete finu smjesu.Napravite podlogu tako da dobro promiješate koncentrat rajčice i vodu sa malo šećera, soli i papra.Stavite na dno zdjele za pečenje.Napravite male kuglice od mesa/6 komada/pa svaku kuglicu formirate u posudu.Složite na dno zdjele sa pripremljenom podlogom.
krumpir i mrkvu ogulite narežite na kockice pa skuhate u slanoj vodi pred kraj dodate grašak, ocijedite skuhano povrće začinite solju paprom i maslacem, pa nadjenete meso.
Pokrijete folijom pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30 min.
Za to vrijeme napravite preljev tako da zagrijete maslac pa dodate brašno, promiješate, posolite, paprite , dodate mlijeko, pustite da se zgusne.
Izvadite meso, prelijete po mesu i nadjeve preljev.Prospite sirom, pa nastavite peći još peći nekih 15 min ili dok se sve fino ne ispeče i dobije finu boju.
Servirati toplo uz ocijeđeni umak.

subota, 1. srpnja 2017.

Tortice od naranče

Fine jednostavne tortice nadjevene narančom.Uživajte uz ovaj osvježavajući kolačić.Naravno biskvit je opet od Luli.

Sastojci:/20 tortica

Biskvit:

220g glatkog brašna

30g kakaa u prahu

1dlc ulja

1žličica pecivnog praška

malo soli

3 jaja

žličica ruma/opcionalno

1,5 dlc mlijeka


Nadjev:

400ml vrhnja za šlag

šećera po ukusu

3-4 lijepe naranče

Priprema:

Jaja izradite dobro sa šećerom.Dodate mlijeko, ruma/ako koristite /ulje miješate dalje da se sve poveže.Brašno, pecivni prašak i kakao pomiješate zajedno.Postepeno miješajući dodate brašno, sve izmiješate da se fino poveže.
Zagrijete pećnicu na 180C.Na veliki lim iz pećnice stavite papir za pečenje.Prelijete smjesu, lagano je zagladite.Pecite 25 min/ali već nakon 20min isprobate čačkalicom.Izvadite gotovi biskvit i ohladite.
Za to vrijeme izfiletirate naranču,očistite je od bijele pokožice i narežite na malo deblje fete ,ako vidite kakvu špicu izvadite je obavezno.

Istučete vrhnje za šlag uz dodatak šećera u prahu po želji.

Iz ohlađeno biskvita vadite krugove kalupom veličine naranče.Na svaki krug stavite fetu naranče i šlag .Ostatak biskvita namrvite pa kupolu kolača sa šlagom obucite u biskvitne mrvice.
Pustite da sve stoji na hladnom mjestu nekih sat vremena, da naranča  fino navlaži biskvit.


Servirate fino posložena uz kavicu.


petak, 30. lipnja 2017.

Jednostavne pečene gljive iz tave

Kad je nešto tako jednostavno i fino treba se podijeliti, nije da svi ne znate za ovaj recept /barem neku varijaciju/ali dobiti fine , prepečene gljive sa otopljenim začinjenim sirom a sve gotovo u tren i to još u tavi jer prava stvar za ljeto.Servirati možete na prepečenom kruhu, uz dodatak nekakve fine salate ili kuhanog povrća i imate krasan vegetarijanski ručak u pola muke, naravno vi možete uz sve ovo dodate i jednu finu šniclu , kotlet, pileće krilce i sl.😌😊,Uživajte!!!

Sastojci:

500g šampinjona

150g ribanog sira po ukusu/topljivog

sol,papar

1žličica maslaca

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana

1/4 žličice ljute paprike


Priprema:

Pripremite gljive:očistite ih , operite pod tekućom vodom ili obrišite vlažnom krpom.Skinite klobuke od stapke.
Zagrijete maslac i ulje u tavi pa na vrh posložite gljive da udubljene na klobuku gleda put vani.Sir naribate .
Pustite gljive da se peku , tu i tamo maknete tekućinu koja se nakupila u klobuku samo je u tavu okrenite ,ona će za čas ishlapiti.Kad su gljive malo pečene posolite, poparite , prospite timijanom i ljutim paprikom.Dodate u udubljena na gljivama malo sira, kako se sir topi malo po malo nadopunite  dok cijeli klobuk ne bude prekriven otopljenim sirom.
Gotove gljive izvadite i servirate tople /finu su i hladne u sendviču ili na salatu, sir će se skrutiti u klobuku/Možete po vrhu posuti sa malo nasjeckanog peršina.



Servirati kao prilog ili glavno jelo uz salatu.

Bayat ekmek kebab

Pravi turski klasic, stari kruh malo jogurta i m na brzinu zdinstano mljeveno meso, lagan i brz ručak koji će te obožavati na prvi griz.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

oko 2-3kriške starog kruha/može i više ali i manje/

1 žlica maslaca

3žlice maslinovog ulja

1/2žličice origana

1mala protisnuti češanj češnjaka

250g mljevenog mesa/ po želji, nemasno do srednje masno/

1/2žličice kumina

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/4 žličice ljute mljevene paprike

1/2žličice timijana/opcionalno/

1žlica ajvara/koncetrat rajčice

sol,papar

200g gustog /grčkog jogurta

1 crveni luk

Priprema:

Narežite kruh na kockice.U tavi zagrijete maslac sa maslinovim ulje pa dodate kruh, origano malo posolite.Miješate kruh pržeći ga dobije lijepu boju i postane hraskav, pazite da vam ne zagori.
Izvadite kruh na tanjur za serviranje, pa ga prelijete jogurtom koji ste lagano posolili.Ostavite stajati dok ne izdinstate meso.
Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prodinstate sitno nasjeckan luk/nije uvjet ako vi volite luk možete ga ostaviti i malo krupnije narezanog/ dodate češnjak , prodinstate još kratko pa dodate mljeveno meso za začinima, stalno isprobavate ukus da vidite sto vam odgovara , solite na kraju kad se meso uprži, da vam kasnije kad iz mesa izađe tekućina ne bude preslano.U meso dodate ajvar dobro promiješate i još kratko propirjate pa stavite preko kruha i jogurta.

Servirate toplo iz salatice, meze, narezano povrće tima rajčica, paprika i masline.

utorak, 27. lipnja 2017.

Palačinka sendvič


Jako fini sendviči nadjeveni šunkom i jajem,pravi mali sendviči idealni za plažu , možete ih spremiti dan prije jer su jako fini i hladni.Uživajte!!!1

Tijesto:/4-6 ljudi


4 jaja

500ml mlijeka

250ml mineralne vode

sol

oko 200g brašna

Nadjev:

5 kuhanih jaja

300g male okrugle šunke u komadu

200g ribanog sira

1žličica origana

Paniranje:

1-2 jaja

3žlice krušnih mrvica

malo soli

Priprema:

Napravite palačinke/naravno vi ne morate koristiti recept koji sam ja dala koristite onaj koji volite i inače radite/.u zdjeli stavite sve sastojke za palačinke, izmiješate dobro metlicom.Zagrijete dobro tavu pa ispečete desetak palačinki , ne previše tankih.Odložite dok ne pripremite ostalo.
Narežite šunku na malo deblje šnite,Kuhana jaja ogulite i prepolovite a sir naribate.Slažite komad šunke stavite u sredinu , polovinu jaja i na vrh prospite sa sirom i origanom.Zamotate u paketiće, pa složite na lim pokriven papirom za pečenje.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite sve sastojke.
Potom palačinke ispaninarete u jaje pa u mrvice, vratite na lim.Pokapate sve sa par žlica ulja.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak minuta ili dok palačinke ne dobiju finu boju.
Izvadite ih , pustite malo ohladiti a potom svaku palačinku prepolovite.
Servirati toplo ili hladno.

Comments system

Disqus Shortname