Sastojci: 4 osobe
700g mekanog junećeg šnicla/narezani na 0,5 cm debljine
500g gljiva po ukusu/bukovače ,šampinjon ,vrganji i sl.
1 manji luk
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
4 češanja češnjaka
1 žlica timijana/majčina dušica
100 ml merlota/jačeg crnog vina
300ml goveđeg temeljca/može od kocke
2 žlice vrhnja za kuhanje /mlijeko
sol i svježe mljeveni crni papar
sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Zagrijete žlicu maslac sa dvije žlice malsinovog ulja u tavi debljeg dna .Na zagrijanu masnoću dodate nasjeckane gljive pa pržite otprilike jednu minutu ,dodate protisnuti češnjak i timijan nastavite pržite još par minuta .Izvadite prodinstane gljive na toplo mjesto ,kuhinjskim papirom obrišite tavu dodate opet žlicu maslaca i mlaz maslinovog ulja , šnicle /narežite na na komade otprilike kao pola dlana ,naravno biftek samo formirate /lagano posolite i popaprite pa pržite na zagrijanoj masnoći po minutu sa svake strane /ako volite bolje pečeno produžite vrijeme prženja /o bifteku sam već pisala pa se neću ponavljati/ako vam meso prebrzo gori smanjite vatru.Izvadite gotove šnicle na toplo mjesto.
U tavu ulijte vino pa drvenom žlicom stružete po dnu da se tava deglazira i skinu sve divote od mesa sa dna,pustite da vino lagano ishlapi do pola podlijete temeljcem nastavite kuhati dok se umak ne ukuha na pola pa dodate vrhnje za kuhanj miješajući zagrijavate dok se sve ne zgusne/ako vam je još uvijek rijetko u malo mlijeka razmutite malo gustina/.Vratite šnicle i meso ,zagrijavate sve skupa .
Posolite i poparite po ukusu.Servirate toplo uz priloge po želji.