srijeda, 17. kolovoza 2016.

Salata od tikvica i mozzarelle na ražnjiću

Marinirana mozzarella i tikvice sa roštilja .Salata tako jednostavna tako fina i dekorativna za druženja i proslave ,uz preprženi kruh možete servirati kao antipaste /predjelo .


Sastojci :

24 kom.male mozzarelle/mini kuglice

3-4 manje tikvice


Marinada:

4-5 svježih listova mente

4-5svježih listova bosiljke

1 mali češanj češnjaka/opcionalno

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja

1-2žlice svijetli aceto balsamico

Priprema:

U mužar stavite mentu ,bosiljak,češnjak  ,sol,papar i žlicu maslinovog ulja ,izradite sa vanom dobro da se sve poveže ,da ulje pozeleni  i dobije fine arome.Dodate ostatak maslinvog ulja i mini mozzarellu ,promiješate sa se sve poveže i mozzarella bude okupana u ulju.Ostavite stajati barem pola sata .
Za to vrijeme narežite tikvice na krugove ,posolite je ,poparite i lagano premažete maslinovim uljem.Prepržite tikvice sa obje strane na grill tavi.Ostavite da se ohlade.
Nabode naizmjenično tikvice sa mozzarellom na ražnjić,posložite na tanjur za serviranje ,ponavljajte postupak dok sve ne potrošite .Pokapate sa ostatkom ulja i lagano začinite acetom.
Stavite salatu na hladno mjesto najbolje u hladnjak do korištenja .Recept je uz neke izmjene od Cinqueguartidiaranca.


Hrskavi pileći prutići sa makom i začinima

Fine začinjene trakice piletine panirane u maku i pržene u pećnici uz domaću šalšu od poma/rajčice/čista milila .Ovo je jelo bilo grickalica za sportska događanja /koja su sad aktualna/servirana su hladna .Morate u ovom jelu sve dijelove lagano posoliti i popapriti ,ako vam se ipak dogodi da je jelo neslano/jer kao grickalica bi moralo biti malo slanije/posolite dok su prutići topli.


Sastojci:

400g piletine/puretine/fileta

sol,papar

1 žlica brašna

Panatura/smjesa za paniranje:

1 žličica slatke mljevene paprike

4žlice maka

120g krušnih mrvica

1žličica nasjeckanog ružmarina

prstohvat mljevene ljute paprike/opcionalno

1/2žličice nasjeckane kadulje

1žličica timijana/origano 

sol,papar

Ostalo:

2 jaja

2žlice mlijeka

sol,papar

Priprema:

Narežite piletinu na trakice ,posolite je i popaprite.Prospite trakice brašnom ,lagano prstima odvajate trakice piletine da vam je kasnije lakše panirati .U zdjeli pomiješate začinsko bilje ,mrvice i mak sve začinite .U drugoj zdjeli stavite jaja i mlijeko dobro ga izradite lagano posolite i popaprite .
Panirate klasično ,jaja pa mrvice .Na veliki lim za pečenje stavite papir premažete ga maslinovim uljem ,pa posložite panirane trakice.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min.
Nakon 15 minuta samo okrenete jednom trakice .Servirate uz domaću šalšu/kod mene je ima sada na svakom koraku/.Recept je uz male izmjene od Irma di Domenico.



utorak, 16. kolovoza 2016.

Conchiglioni nadjeveni sirom

Conchiglioni je ustvari tjestenina u obliku školjki ,imate je u kupiti u svim većim dućanima i malo skuplja od ostale tjestenine .Ova tjestenina nadjeva sa raznim nadjevima i servira kao predjelo /računajte da po glavi ide oko 4 komada u ovisnosti o sljedećem slijedu/naravno vi možete servirati i kao cjeloviti ručak uz salatu .

Sastojci:

24 kom conchiglioni/ 2/3 od 500g

500ml umaka od rajčice/šalša

60g tanko narezane pancete/dimljeno meso po ukusu

500g svježeg sira

2žlice parmezana

1,5žlica nasjeckanog bosiljka

2 češanja češnjaka

sol,papar 

100g naribane mozzaelle

2žlice maslinovog ulja

Priprema:

Stavite lonac vode da prokuha dodate sol,skuhate tjesteninu par minuta da omekša ali ne smije biti premekana.Izvadite i ocijedite tjesteninu pustite par minuta da se ohladi da je možete napuniti.
U zdjelici pomiješate sir ,naribani češnjak,bosiljak,parmezan  ,malo maslinovog ulja /1žlicu/,posolite i popaprite po ukusu.Sa malom žličicom nadjenete tjesteninu .
Keramičku posudu nauljite ostatkom  maslinovog ulja ,pa dodate umak od rajčice /svu količinu /na dno .
Nadjevenu tjesteninu omotate pancetom i stavite na umak .
Zagrijete pećnicu na 200C.Pokrijete posudu alu -folijom i pokrivene pečete 35 min .Nakon toga otvorite i maknete foliju pospete naribanom mozzarellom i nastavite peći još 10min.
Servirate uz finu miješanu salatu.





ponedjeljak, 15. kolovoza 2016.

Hrskave parmezan rolice

Fina peciva uz variva i meze Za  nadjev u  ove rolice koriste se sušene rajčice znam da su cure na coolki koristile par recepata za sušene rajčice  i nisu bile zadovoljne //iako su hvalile  ispod recepta/klasika/// no nitko nije napisao par najvažnijih stvari u vezi toga i zato su rajčice nisu ispale kao one koje se inače kupujete ili, kao ja, dobijete sa otoka.Jednom možda napišem cijeli recept ali moj savjeta vam je da ipak kupite kod provjerenih proizvođača ili   iz domaće proizvodnje  kad ste na ljetovanju .Umjesto sušenih rajčica /pa znate da ja uvijek nađem zamjenu/koje nisu baš jeftine koristite fine šljivarice koje očistite od sjemenki i narežete na sitno ,ostavite deset minuta na kuhinjskom papiru ,isto možete koristiti i osušene namočene gljive ali tada dodate malo više timijana.Ostalo je sve jednostavno i dostupno .

Sastojci:/12 rolica

Tijesto:

480g brašna

50g parmezana

1žlica kvasca/instant

200ml sirutke/pola vode pola mlijeko

2 jaja

1/4žličice soli

3žlice ulja

1žličica šećera

Nadjev:

40g sušenih rajčica/2 komada rajčice šljivarice

1,5žlica lišća ružmarina

250g ribanog sira/polu tvrdog ako imate obični malo posolite/

Ostalo:

50g maslaca

2 žlice sjemenki suncokreta /može i sezam,mak ,kim ,lan i sl. /ili prospite da budu različite/


Nadjev:

Zagrijete lagano sirutku da bide mlaka/isto to napravite ako želite ići na varijantu pola-pola/dodate šećer i kvasac ,promiješate i ostavite stajati minutu-dvije.U zdjelu stavite sve suhe sastojke ,ulje i jaja  pa dodate sirutku/ili zamjenu/ .Promiješate sve skupa u tijesto .Ostavite pokriveno /najbolje kesom velikom da nema dotoka zraka,može i prozirnom folijom /dok se tijesto ne digne /oko45 min.
Razvaljajte tijesto na veličinu oko 50x50cm ,dosta je to tijesta  ,////ja sam pekla u dvije ture jer sam imala dva ručka u raznim terminima a željela sam ih servirati tople,vi po želji ///
Tijesto rastanjite da bude tanko, premažete dobro otopljenim maslacem .Naribate sir, ,nasjeckajte ružmarin /samo lišće/ako želite meni ne smeta rustikalni izgleda pa ja stavim cijele vi naravno po želji ///isto napravite i sa rajčica/suhe svježe svejedno /.Prospite tijesto  sirom ,rajčicama i ružmarinom.Narežite rolice negdje na 12 rolica /rotolonom(rotolon je onaj nareckani rezač) ili rezačem za pizzu/ možete raditi veće ili manje širine  ,pravilo je negdje 5 cm.
Zarolate rolice i stavite ih u okrugli pekač na koji ste stavili papir za pečenje.Pustite dvadesetak minuta da se tijesto odmori ,premažete ga žumanjkom i prospite sjemenkama suncokreta/ili sjemenkama po želji..
Pecite u zagrijanoj pečnici na 200C/25 min.

nedjelja, 14. kolovoza 2016.

Piletina punjena korjenastim povrčem

Za jedno žensko druženje .fino lagano jelo gotovo bez masnoće ,serviramo uz malo riže i kuhanu blitvu.

Sastojci:/4 osobe

500g pilećih fileta

2 crvena luka

200g korijena celera

4 srednje mrkve

4 češanja češnjaka

2 žlice sitno nasjeckanog peršina

1žličica kopra/timijan

1 žličica maslinovog ulja

sol,papar

Premaz:

1,5žlica grčkog jogurta 

1žličica mljevene crvene paprike

1žlica senfa 


Priprema:

Pileće filete rastanjite preko prozirne folije ,rastanjite dobro filete.Posolite ih i poparite .Odložite do korištenja.

Narežite povrće julijen/ili ga naribate na ribežu to će vam biti zgodnije.Zagrijete maslinovo ulje u woku ,dodate prvo sitno nasjeckani luk ,kad se lagano uprži dodate ostalo povrće i začine ,posolite i popaprite po ukusu.Isprobate slanost jer ovo je sve slatkasto povrće.
Rastanjene filete nadjenete tako da u jednom /širem/dijelu stavite nadjev u dugo/moj vam je savjet da prvo podijelite nadjev na onoliko dijelova koliko imate fileta.Filete prvo podrvnete s jedne i druge strane a potom zarolate.
Posložite rolice u keramičku zdjelu .
Pecite rolice u zagrijanoj pećnici na 180C ,nekih 20min .U zdjeli pomiješate sastojke za premaz ,po želji ih malo posolite i poparite .Nakon dvadesetak minuta premažete rolice premazom i nastavite peći još 10min.
Servirate rolice fino narezane uz umak od rajčice i povrće po želji.






subota, 13. kolovoza 2016.

SVB kolač

Jeste stvarno mislili da neće biti kolač za vikend ??Naravno da ima kolač ,dakle sirni kolač sa čokoladom i višnjama ,sočan divan i naravno gotov u tren.

Sastojci:

Smeđi dio:

3 jaja

120g maslaca

100g čokolade za kuhanje /fine

60g šećera

200g brašna

1 vanilija šećer

1pecivni prašak

Sirni dio:

400g sira 

3 jaja

120g šećera

1 vanilija šećer


Ostalo:

300g višanja bez špica

malo šlaga za ukrašavanje

šećer u prahu



Priprema:

U lonac na vatri otopite maslaca i čokoladu na lagano .U drugoj zdjeli izmiješate jaja sa šećerom dok ne zapjene dodate otopljenu čokoladu sa maslacem i postepeno brašno pomiješamo sa šećerom.Odložite.
Sir pomiješate sa jajima ,šećerom u glatku smjesu.
Uzmite lim za pečenje  veličine 30x20cm /otprilike na dno stavite papir za pečenje ili nauljite i po brašnite .Stavite na dno trećinu smeđe kreme ,dodate po njoj polovinu bijele smjese i višnje /raspoređene mjestimično .Prelijete drugom trećinom smeđe kreme a postom ostatkom bijele kreme  i višnjama i za kraj ostatak smeđe.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35 min.
Servirate ohlađeno ,narezane na kocke  posuto šećerom u prahu .

petak, 12. kolovoza 2016.

Pileća krila pečena u jogurtu

Divno jelo pileća krila u finoj marinadi pečena u jogurtu,bez dodane masnoće ,sočno jelo sa kojim kasnije imate i divan umak . Možete ga servirati sa prilog po želji a najbolje paše sa rizom ili krumpirom .Začine možete naravno kombinirati po svome ukusu ili koristiti marinadu koju inače koristite.

Sastojci:

Suha marinada:

1žličica kumina/mljeveni

1/4žličice ljute mljevene paprike

1žličica dimljene paprike 

1/2žličice šećera

1žličica soli

1grančica ružmarina

1 grančica timijana 

1/2žličice papra

1/2žličice suhog češnjaka

Ostalo:

6-7 krila 

1luk/veći

oko 300g gustog jogurta /manje više po potrebi

Priprema:

Pomiješate u jednoj zdjeli sve sastojke za suhu marinadu .Prospite po opranim i osušenim krilcima ,lagano utrljate ,stavite da krila stoje na sobnoj temperaturi pola sata/naravno ako nije puno velika vrućina/pokrivena.
Stavite krilca u keramičku zdjelu pokrijete ih jogurtom pa dodate nasjeckani luk ,promiješate sve dobro .
Zagrijete pećnicu na 200C ,zdjelu sa krilcima pokrijete folijom ,pa sve pečete nekih 30minuta ,maknete foliju pa nastavite peči još 10-15 minuta dok krilca ne dobiju finu boju.
Servirate toplo uz kuhanu rižu ,krumpir i sl.



"Esmerallad "salata

 Malo sam se zaglavila sa viškom gljiva, igrom slučaja/neću vas gnjaviti svojim ludostima/kod kuće se našlo vise paketa pa se moralo potrošiti ,a meni je salata uvijek odlican izbor .Ova salata je izvrstan prilog mesu na naglo ,pečeno povrću .

Sastojci:

1 luk

100g  naribanog sira

400g gljiva/šampinjoni

3 jaja

150g dimljene puretine/šunka

3 žlice jogurta

2 žlice majoneze

sol,papar

1 krastavac za dekoraciju

Sol,papar po ukusu

Priprema:Skuhate jaja u tvrdo ,ogulite ih i nasjeckajte .Nasjeckajte puretinu i naribate na krupnom ribežu sir.
Zagrijete ulje/1žličica/ u woku ili tavi pa na njemu prvo prepržite nasjeckani luk a ona dodate gljive /koje ste nasjeckali na kockice/pustite da se gljive preprže na tavi odnosno da iz njih izađe što više vode,posolite ih i poparite .Izvadite gljive i pustite da se ohlade ,pomiješajte ih sa ostalim nasjeckanim namirnicama.
Pomiješate jogurt i majonezu posolite i popaprite ,pomiješajte sa ostalim namirnicama.Krastavac nožićem za krumpir narežete na tanke trake ,u krug ih poredate po salati.


četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Biber Köftesi

Poznate turske ljetne kofte ,nadjevena paprika narezana i pečena na tavi uz jogurt sa koprom i finu salatu odlično ,ako volite paprike uživajte u ovom divnom specjalitetu/a doista tako jednostavnom/.Računajte da po osobi  ide jedna srednja paprika ,100g-150g mljevenog mesa,.

Sastojci:/4 osobe

4 lijepe srednje paprike

1 veliko jaje

2češnja češnjaka/protisnuti

400g mljevenog mesa

2-3žlice/koliko treba mrvica/

1žličica cumina

1žličica timijana/origano

sol,papar

prstohvat ljute paprike

1/2žličice dimljene paprike/opcionalno

200mlJogurt 

1žličica kopra

sol,papar


Priprema:

Operite i očistite paprike od sjemenki ,Zarežite ih tako da dobijete široki otvor .U zdjeli izradite meso sa začinima ,jejem i mrvicama da dobijete čvrstu smjesu/možete jedan komadić smjese malo prepeći na suhoj tavi da vidite jeli dovoljno slano i začinjeno// ako ste zadovoljni nadjenuti paprike.
Oštrim nožem narežite papriku na fete/šnite .
Zagrijete u tavi maslinovo ulje pa na njemu par minuta sa svake strane ispečete fete paprike .Zamiješajte jogurt sa solju ,paprom i koprom.
Pripremite tanjur :na tanjur stavite oprani i osušeni matovilac ,lagano začinite ,sa strane stavite umak od kopra i jogurta u sredinu složite narezane prepečene paprike .Servirate uz kruh.

Havuç tarator

Pravo tursko jelo ,prilog ,meza od mrkve ,tahini paste .Divan prilog svakog doručku uz lagani bijeli sir i rižu .Jede se hladan .Recept sadrži tahini pastu ili bolje rečeno tahini bazu koja se može na dograđivati raznim aromama ,meni je najdraža sa medom za doručak uz jogurt .U receptu ću vam napisati kako se radi tahini pasta i par trikova za istu ,vrlo je jednostavna priprema i nije potrebno kupovati gotovu/a i skupa je.U ovo jelo ide dosta češnjaka meni malo i previše ja sam vam stavila da sami izaberete količini po ukusu,najbolje je dodavati postepeno.Recept je od Vetur Yesil

Sastojci;

4 velike mrkve 

2 žlice maslinovog ulja

2žlice vode 

1kocka šećera/1 mala ravna žličica

soli

Preljev:

3 žlice tahini paste 

4 žlice gustog grčkog/turskog jogurta

2-4 češanja češnjaka

1 puna žličica curryia


Priprema:

Tahini smjesu napravite vrlo brzo:počnite prvo sa sezamom, sezam je namirnica koja lako promijeni ukus ,zato kod kupovine //ako niste veliki fan i ne trošite ga puno// kupite dostatne količine za recepte koje imate namjeru isprobavati /sezam mora biti svjež i imati lagano orašasto-slatkastu aromu/ako kupujete u kesici vidite datum i kad ga otvorite držite ga u zatvorenoj kutiji/kupite uvijek manje količine/.Sezam morate tostirati ,ja to radim u woku ,stavite ga u wok/2,5žlice za ovaj recept/ pa lagano zagrijavate /stavite poklopac/manji za manji lonac/ako to ne napravite zrna sezama imati će te više po kuhinji nego u tahniju/mičite wok  stalno dok se zrna ne dobiju zlatnu boju/.Stavite ga u mužar /ovo je ja bolja ali  najsporija varijanta /ako želite može ga izradite štapnim mikserom ili sjeckalicom u pastu naravno uz dodatak 1 žlice maslinovog ulja i pola žličice soli .

Namaz:

Naribate oguljeni i opranu mrkvu na ribežu .Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte mrkvu da malo omekša i lagano se preprži pazite mrkva lako gori.
Odložite u zdjelu da se ohladi.Pomiješate sve sastojke za tarator stavite dovoljno protisnutog češnjaka koliko volite ,dobro promiješate pa dodate u mrkvu ,isprobate posolite i lagano poparite po ukusu.
Servirate ohlađeno.


Soúpa manitária/grčka juha od leće i bukovača

Ne biste vjerovali ali ovo je ljetna juha od leće ,mrkve i bukovača .Juha je lagano kiselkasta zbog octa i vrlo dobro paše uz velike vrućine.Jedite je kao cjeloviti obrok ,laganu večeru uz malo kruha i feta sira.Cijeli proces možete skratiti ako kupite gotovu konzervu leće .

Sastojci:

1 konzerva /400g leće/300g sirove

1 list lovora

3 veće mrkve

2 žlice maslinovog ulja

500g bukovača

1 veliki luk

2 češanja češnjaka

1,5l temeljca po ukusu/najbolje povrtni ali fino je i sa pilećim

1žlica vinskoga octa

1 nasjeckan svježa rajčica/van sezone 1žličica koncentrata rajčice

po 2 ravne žličice soli i papra/vi po ukusu

Priprema:

U lonac sa hladnom vodom stavite kuhati opranu leću.Ako će te koristiti konzervu ,otvorite,ocijedite i operite leću .Kuhanu leću isto ocijedite.
Nasjeckajte luk i češnjak na sitno .Bukovačama maknete tvrdi dio i nasjeckajte je na kocke .Zagrijete ulje u loncu dodate luk i češnjak prepržite da luk uvene i dobije malo boje , dodate narezanu bukovaču nastavite pirjati da se ona malo preprži.
Dodate leću ,temeljca ,lovorov list ,sol,papar ,nasjeckanu rajčicu/koncentrat ,ocat  i oguljenu nasjeckanu mrkvu na kockice.Pustite da sve kuha pola sata na srednjoj vatri odklopljeno.
Servirate toplo ili mlako uz kruh i sir.

srijeda, 10. kolovoza 2016.

Krep patates salatası/salata od krumpira u palačinkama

Jedan neobičan recept  za druženja  ,dekorativan na stolu i jako ukusan .Uz ovu salatu možete napraviti  i servirati dip od jogurta.Ja stavljam dosta papra na krumpir pa mjeru neću ni pisati vi to procijenite po vašem ukusu,za nadjev je važno da ga posolite nakon što se dodali feta sir jer  na našem tržištu imate raznih slanih sireva pa slanoću uvijek doradite po ukusu//,nikad nemojte soliti odokativno///uvijek isprobate/ jer za mene nema gore stvari od preslanog jela .Isprobajte ovo vrlo fino tursko jelo iz Sarayli restorana.

Sastojci:

Palačinke:

2 jaja

100ml mlijeka

100ml vode 

1/2žličice soli/manje više po ukusu

dovoljno brašna za malo gušće tijesto za palačinke

Nadjev;:

2 kuhana srednja krumpira

100g feta sira

2 žlice maslinovog ulja

1žlica peršina

sol,papar


Priprema:

Skuhate krumpir u kori ,ogulite ga izradite vilicom a potom pustite da se ohladi ,dodate sve ostale sastojke i maslinovo ulje posolite po potrebi i obilato popaprite.Odložite do korištenja:
Napravite palačinke :pomiješate sve sastojke za palačinke/tekuće /i dodate brašna da dobijete malo gušću smjesu pa počnete peći palačinke .Zagrijete tavu za palačinke po potrebi dodate malo ulja/ako mislite da vašoj tavi  ne treba nemojte dodavati/ stavite u tavu dvije velike žlice tijesta pa lagano žlicom napravite okruglu manju palačinku.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.
Palačinku nadjenete sa žlicom nadjeva/najbolje je podijeliti nadjev na onoliko palačinki koliko imate za puniti tada vam se neće dogoditi manjak/,presavinite palačinku ,kroz vrh palačinke provucite mali ražnjić/ostatak koji puno viri odrežite nožicama.
Ohladite i servirate uz lagano začinjeni jogurt.
Kratka napomena:ako vam ostane višak palačinki iili tijesta ispecite ga ,narežite i ukuhajte u juhi umjesto tjestenine.
Evo jedan dio servirane plate.

utorak, 9. kolovoza 2016.

Hawai tacos

Još jedno jelo koje sam pripremala uz roštilj ,tacosi sa salsom od ananasa i finim preljevom.U ovo jelo ide dinstana govedina/junetina tako izaberite mekani dio šnicle,za završni preljev ide ljuti umak ako volite napravite isto ako ne zamijenite kečapom ili u mom slučaju ajvaru/neka se vidi kakao se to radi kod nas/limeta je naravno obavezna jer ona daje završni balans ovom jelu naravno da možete zamijeniti limunom iako limeta ima malo drugačiji okus i kiselost.Riblji umak možete zamijeniti worcesteshire umakom.

Sastojci/6 tacosa;


Meso:

500g mekanog goveđeg/junećeg šnicela

1ljuta papričica/bez sjemenki

1 luk

1 češanj češnjaka

2 žličice ribljeg umaka/worcesteshire umak

2 ravne žlice šećera

2 ravne žlice vode

Umak:

3 žlice nasjeckanog svježeg ananasa

3 žlice nasjeckanog svježeg krastavca

1 crveni luk

1/2žlice nasjeckanog korijandera/peršin

1žlica ulja


Ljuti preljev:

2 žlice majoneze 

1žlica gustog jogurta

1žlica chilli umaka/ajvar/kečapa

Ostalo:

6 kom tortilje

Limeta 

svježi korijandar/peršin




Priprema:

U woku zagrijete ulje dodate nasjeckani luk ,češnjak i papričicu/kojoj ste očistili opne i špice/lagano pirjate da povrće uvene.meso narežete na trakice ,pa dodate na povrće ,prepžrite kratko.Prelijete sve ribljim umakom ,nastavite pržiti na najjačoj vatri još par minuta .Kad je meso gotovo  dodate šećer ,pustite da se šećer karamelizira i obavije svu količinu mesa a da meso postane zlatne boje ,ne brinite i neisprobavajte meso sada jer njega u kasnijem postupku morate balansirati pa vas se ovako možda neće svidjeti.Odložite meso.
Napravite salsu od ananasa:
U zdjelu dodate sve sastojke za salsu ,dodate malo soka od limuna ,posolite i popaprite ,odložite do serviranja .

Nasjeckajte limetu .Zagrijete tortilje ja kad imama puno ljudi i moram to brzo napraviti tortilje ne zagrijavam jednu po jednu na tavi nego ih sve stavim u pećnicu na par minuta .

Za završni preljev u zdjelici pomiješate sve sastojke.

Servirati možete na dva načina tako da sve sastojke stavite na stol ,možete još dodatno na sjeckati svježeg salatnog povrća pa da svako sebi stavi i slaže tacose po želji ili vi nadjenite tacose sa svim sastojcima i donesite na stol uz salatu.Obavezno pokapajte sokom od limete prije konzumiranja.








Meza od pečenih paprika u umaku od tikvica

Ja naprosto obožavam priloge mislim da su oni točka na i svakog jela i ako su dobro komponirani mogu doista napraviti pravu gurmansku rapsodiju .Ja sam ovo divno jelo koristila kao prilog ali on uz malo riže ili tjestenine može biti glavno jelo ,ako baš jako volite ovu kombinaciju povrća uz preprženi kruh i jaje servirate ga za doručak . Ovo jelo  je bilo prilog  za roštilj /od dva kg paprike/ bilo je jako puno gostiju ,vjerujte meso je ostalo ,čak je i ostalo fino povrće sa roštilja i salate ovo jelo se jelo sa kruhom kao predjelo i prilog,recept je otišao na više dijelova svijeta a sad ga i pišem jer onako smotana kakva jesam/pogotovo kad kuham sam u drugom filmu/možda sam nešto krivo rekla ,recept je tu i ja vam ga od srca preporučam.

Sastojci:/4 osobe


8 paprika

1 velika tikvica 

3 manje glavice luka

1 češanj češnjaka

400ml pasirane rajčice

2 lovorova lista

1žličica šećera/med

sol,papar

1-2 žlice maslinovo ulja


Priprema:

Operite i osušite paprike.Stavite ih na lim za pečenje pecite nekih 30min/180C.Ako imate priliku paprike ispecite na roštilju/tako su najbolje/ako ne možete i na grill tavi ,ali ovako u pećnici je naravno najednostavnije i najbrže/i najmanje grijete kuhinju i sebe/.Pečene paprike izvadite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite pola sata da se upare /tako ćete ih lakše oguliti/.Ogulite ih od kože.
Za to vrijeme narežite tikvice na site kockice .Zagrijete maslinovo ulje u tavi pa na njemu prepržite prvo sitno nasjeckani luk i češnjak da smekšaju i da luk postane transparentan.Dodate tikvice nastavite pirjati dok se tikvice malo ne uprže i postanu mekane .Dodate lovor list i rajčicu /ja sam koristila pasatu ali možete i sa svježom rajčicom tako da je prepolovite na pola i na ribežu /sa mesnate strane/naribate u umak/kožu bacite posolite ,poparite i dodate šećer ili med./Kuhate dok sve ne postane divan gusti umak
Paprike složite u zdjelu za serviranje ,prelite umakom i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Servirate uz roštilj.



ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Bistecca /goveđi odrezak u umaku

Još jedno starinsko,seljačko mediteransko jelo puno aroma mediterana ,gotovo za tren .Fini mekani odrezak sa začinima u slatko-kiselom umaku.Tajna ovog jela je kvalitetnim namirnicama  i svježim začinima  te dobrom maslinovom ulju .Iako je neobicno ovo jelo se servira zajedno sa zacinima iako je pravilo da se izvade prije serviranja ,vi po želji.

Sastojci:

4 velika goveđa odreska podijeljena na manje komade

2žlice crnih maslina

1žlica kapara/rasol /oprani kroz hladnu vodu i lagano stisnuti/

1grančica ružmarina

2 grančice timijana

2 lista lovora/manja

150 ml goveđeg temeljca

3žlice bijelog slatkog vina/prošek/opcionalno

1žlica aceto balsamico

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Goveđe odreske lagano stanjite batićem za meso ,posolite ih i poparite .Zagrijete maslinovo ulje u dubljoj tavi pa prepržite sa obje strane odreske,izvadite ih na toplo dok ne dodate ostale sastojke .juhu ,vino ,aceto balsamico ,začinsko bilje ,pustite da sve kratko prokuha smanjite vatru vratite meso ,nastavite kuhati na lagano par minuta pa dodate kapare i masline ,ostavite još dvije minute da kuha.Maknete sa vatrePo želji sad možete maknuti začinsko bilje.
Servirate toplo uz preprženi kruh ,tjesteninu ,kuhani krumpir ili po želji.Naravno salata je obavezna.


Bruschetta contadina



Prefine starinske ili prije seljačke bruskete na palenti /puri /polenti koje smo jeli u jednoj maloj taverni .Kobasice odaberite koje inače koristite ovo su teleće malo pikantne sa okusom anisa i  sa malo limuna/moram priznati da sam ja fan kobasica i sama ih najčešće radim od mesa po želji ,sada ih radim jako puno vrsta /ne bi vjerovali/i sve su svježe naravno jer nemam uvjeta za dimljenje/iako sam pronašla aparat za kućno dimljenje ali nisam zadovoljna , koristi se aroma dima što je meni ne prihvatljivo ako ima tko neku ideju za kućno dimljenje kobasica neka se javi/.Odlutala sam od brusketica dakle one su vrlo jednostavne u izradi ,fine i hrskave meni najbolje hladne uz fino rashlađeno bijelo vino .

Sastojci:

350g palente + dovoljna količina vode/pogledajte upustvo za pripremu palente

1žlica maslaca

sol,papar

3 -4 svježe kobasice /po želji

par listića kadulje 

3 žlice maslinovog ulja 

par žlica parmezana

Priprema:

Skuhate palentu tako da zagrijete vodu sa solju paprom ,dodate maslac.Dodate svu količinu palente ,metlicom miješate dok se palenta ne skuha .Prospite palentu na ravnu dasku izravnate je i pustite da se ohladi.
Kobasicu izvadite iz opne ,zagrijete maslinovo ulje .Narezete na sitno svježe oprane listove kadulje .Prepržite ih kratko da puste aromu.Stavite razmrvljenu kobasicu,smanjite vatru  ,miješate i razdvajate komadiće mesa da se sve fino isprži i da se istopi eventualna masnoća.Izvadite kobasicu šupljikavom žlicom ,pa na istoj masnoći prepržite s obje strane narezane kocke palente  /otprilike 5x5cm/ .Složite ih na tanjur za serviranje .Prospite ih ribanim parmezanom  i popaprite/ja volim a vi možete izbjeći/ .Na svaku stavite preprženo meso /trebalo bi izgledati onako rustikano i neformalno/.Prospite sitno nasjeckanim peršinom.

Comments system

Disqus Shortname