petak, 8. srpnja 2016.

Erkek pide


Fine pide ,naziva muške pide ,napravljene od začinjenog mljevenog mesa nadjevene jajaem i sirom.

Sastojci:/8kom

meso:


700g mljevenog srednje masnog mesa

100g starog kruha

70ml mlijeka

1 jaje

1 naribani luk/naribani

1 naribani češnjak/naribani

prstohvat kumina/mljevenog

1/2žličice kopra

1žličica nasjeckanog peršina

na vrh noža sode bikarbone

sol,papar


Ostalo:

8 kom manjih jaja

150g naribanog sira

1/2žličice kopra/peršin


Priprema:


Za kruh odaberite samo sredinu ,koru nemojte koristiti ,namočite kruh u mlijeku par minuta ,ocijedite i dodate u meso .Stavite u posudu sve sastojke za meso ,dobro ih izradite  rukom da se sve poveže u smjesu to se obično radi kao da mijesite tijesto ,vrlo je važno da se sve poveže u smjesu da vam se ne bi dogodilo da je meso mjestimice slano a mjestimice papareno .Otkinete komadić mesa pa ga prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara slanost i začinjenost.Ako ste zadovoljni ostavite meso da odstoji pola sata/pokriveno.

Formirate meso u oblik pida /barke male .Pide možete prvo zapeče same /15 min na 180C/a onda nadjenuti jajemi sirom lagano posolite jaja,i nastaviti peći još 15 min..
Servirate uz haydar umak ,salatu i kuhano povrće.


Haydari


Divna turska meza/dip .Haydari su ustvari dipovi /meze bazirane na jogurtu .Vrlo jednostavno jelo.Servirate uz turska peciva za čaj kao mezu uz sušeni narezak i sir ,uz masline ,prepečeni kruh ,kao dodatak roštilju ,kebabu i sl.


Sastojci:

400g grčkog/turskog/čvrstog jogurta

4 žlice narinbanog zrelijega sira /zrelija gauda

1/2žličice nasjeckanog kopra

1češnj češnjaka/sitno naribano

1/4žličice mente

sol,papar

malo ljute papričice/pull biber

1,5 žlica maslinovog ulja

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke ,dobro promiješate .Iskušate slanoću pa dodatno posolite i popaprite .Pustite sve na hladnom mjestu/frižider da odstoji pola sata.








četvrtak, 7. srpnja 2016.

Lazanje sa tikvicama i pestom

Fine talijanske lazanje od par sastojka ,vrlo jednostavne u pripremi .Pesto, kao sto sam pisala možete kupiti gotovi ili napraviti sami ,ja ga obožavam i uvijek imam teglicu kod kuće.,Isprobajte ovaj divan i brz recept.

Sastojci/4 osobe

250g svježih lazanja

3-4 srednje tikvice

1žlica maslinovog ulja

1mali češanja češnjaka

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

120g ribanog sira

Bešamel:

500ml mlijeka

1žličica maslaca

1 žličica ulja

2 ravne žlice brašna

500ml mlijeka

sol,bijeli papar

na vrh noža naribani muškatni oraščić

Pesto:/2žlice kupovnog

 1 mali češanj češnjaka

20 listova svježeg bosiljka

50ml maslinovog ulja

2žlice ribanog parmezana

10g pinjola/orašasta nota po želji/preprženi bajami ,orah ili sl.

sol,papar


Priprema:
Narežite tikvice na kockice .Zagrijete ulje u tavi/ja to radim u woku/prepržite tikvice da smekšaju i dobiju boju ,dodate češnjak /sitno nasjeckan i peršin ,nastavite dinstati još par minuta .Dodate pesto u tikvice pustite da se lagano zagrije na tavi pa ga dobro promiješate sa tikvicama.Maknite sa strane napravite bešamel.

Bešamel:

Zagrijete i otopimo maslac sa uljem ,pa dodate brašno  prodinstajte kratko da se brašno lagano preprži ,podlijete miješajući sa mlijekom.Nastavite miješati metlicom dok se bešamel ne zgusne ,posolite i poparite ,dodate naribani muškatni oraščić.Odložite sa strane.

Pesto:

U mužaru izradite sve sastojke avanom da se dobije pasta dodate maslinovo ulje da dobijete fini gusti pesto.

Slažemo lazanje:

Na dnu posude stavite malo bešamela ,stavite svježi list za lazanje ,dodate tikvice prelite bešamel ,nastavite postupak dok ne potrošite lazanje ,nadjev i bešamel .Na vrh stavite tikvice ,prospite bešamelom i naribanim sirom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min.

srijeda, 6. srpnja 2016.

Zapečena salata

Jedan fini brzinski recept sa tikvicama ,rajčicom i piletinom.Majonezu iz salate možete zamijeniti kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom ,no ja vam savjetujem da ipak isprobate jer majoneza je light a i ne idu jako velike količine.

Sastojci:/4 osobe/

500g fileta piletine/puretine

2 manje tikvice

2 žlice majoneze light

2žlice krem sira

1 mali na sitno nasjeckani luk

sol,papar

prstohvat mente

100g ribanog sira

2 manje rajčice

Priprema:

Narežite pileće fileti ,lagano ih potucite batićem za meso .Posolite ih i popaprite .Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .
Naribate tikvice na ribežu ,sitno nasjekcajte luk ,dodate majonezu ,krem sir ,sol,papar,metvicu ,promiješate da se poveže.
Na piletinu stavite nadjev od tikvica.Na vrh poslažete narezanu rajčicu ,pospete sirom.Po želji možete posuti sušenim timijanom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25min.
Servirate uz kuhano povrće.


utorak, 5. srpnja 2016.

Marokanski krumpir pečen u umaku od rajčice




Divan i aromatičan ljetni mladi krumpir pečen u umaku od rajčice serviran uz žutu rižu .Vrlo jednostavan recept i u sastojcima i u pripremi a veoma ukusan.Samo mala napomena ako ipak želite malo mesa uz ovo jelo skuhate žutu rižu sa piletinom.Uživajte u ovom divnom vegetarijanskom jelu svim čulima.


Sastojci:

5 kom mladog krumpira

5 kom rajčica/konzerva nasjeckane/500g

200ml /temeljca/povrtni /pileći

1žličica

 kumina

1/2žličice šećera

sol,papar

5 češanja češnjaka

2žlice maslinovog ulja

4-5žlica grčkog/gustog jogurta

peršin

10-tak nasjeckanih crnim maslina

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Zarežite krumpir na fetice pazeći da ga ne zarežete do kraja/da dobijete harmoniku.Lagano zamastite zdjelu za pečenje/bilo bi dobro da je keramička/pa složite krumpir.Posolite ga i popaprite te prospite lagano kuminom.
U drugu zdjelu stavite oguljene i nasjeckane rajčice /konzerva ,dodate,žlicu maslinovog ulja sol,šećer,papar,temeljac  ,kumin i sitno nasjeckana tri  češnja češnjaka .Sve dobro promiješate.Pripremljeun smjesu ulijete oko krumpira.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.
Jogurt pomiješate sa solju,paprom i narisanim češnakom.Krumpir izvadite iz pećnice premažete bogato smjesom od jogurta pa vratite na još 10-15min.
Servirate posuto listovima peršina uz žutu rižu.

Za rižu:na maslinovom ulju izdinstajte luk/1 manju glavicu sitno nasjeckanu/dodate na kockice narezane pileće filete /najbolje fileti buta/nastavite pržiti dok fileti ne dobiju finu boju ,dodate sitno nasjeckani češnjak/2 češnja/timijan/1/2žličice/posolite i poparite .Dodate rižu/arborio/ promiješate da se riža lagano zamasti ,pa polijete sa malo pilećeg temeljca ,dodate kurkumu/1žličicu/pa podlijevajući temeljcem na laganoj vatri skuhate rižoto .Posolite i popaprite po ukusu.Za vegetarijansko jelo izbacite piletinu.



Servirate toplo uz rižoto i divan umak.

Shirazi salata

Poznata perzijska salata koja je u toplim danima paše uz sve ,kao meza iz doručak uz masline ,sir ,namaze ,jaja ,uz fini pilav za ručak ili nekakav roštilj za večeru .Što duže stoji ova salata je sve bolja ,držite je samo na hladnom mjestu .Tajna ove salate  je u svježim namirnicama i metvici .Uživajte!

Sastojci:

3 srednje rajčice

3 krastavca/manja ili 1 libanonski krastavac

2 mlada luka

3 žlice nasjeckane svježe mente

3 žlice nasjeckanog lišća peršina

Preljev:

3žlice maslinovog ulja

3žlice soka od limuna

1/2žličice soli

1/2žličice svježe mljevenog papra


Priprema:

Na dno keramičke posudu za salatu stavite sastojke za preljev  izradite vilicom da se sve poveže i sol otopi .Dodate nasjeckano povrće i začine za salatu .Sve skupa dobro promiješate .odložite na hladno mjesto.

Grčki ramsteak sa relishem od rajčice

Divna harmonija mariniranog ramsteka i dimljenog okusa relisha od rajčice .Ramstek je kod mene pečen rare, midium rere,vi slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite bolje pečen .Svaki ramstek nakon pečenja treba odležati 5 min zamotani u alu-foliji da se poveže sokovi ,odnosno da vam se ne dogodi da se razlijeva krv po tanjuru to nije lijepo vidjeti a nije ni apetitlih ,zato ukalkuliraj te to u vrijeme pečenja pogotovo ako vam je za neku posebnu večeru.
Ovo je recept od drage Sibe Mtongana !

Sastojci:

1 kg ramsteka /narezana na 3cm debljine odreska

Marinada za meso:

3 češanja češnjaka/propasirana spravicom za češnjak

4 grančice timijana/samo odvojiti lišće

1/3žličice soli/manje više po ukusu

1/3 žličice svježe mljevenog papra

2žlice maslinovog ulja

Relish od rajčice:

1konzerva/400g nasjeckane rajčice

1žlica nasjeckanog bosiljka

3 kom mlada luka

1žličica dimljene mljevenu paprike/obavezan sastojak

1/2žličice soli/po ukus

1/2žličice šećera

1/2žličice svježe mljevenog papra

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice šećera

malo ljute papričice/opcionalno

Priprema:

U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu osim maslinovog ulja.Ramstek narežite ,operite i dobro osušite .Premažete ga dobro maslinovim uljem a potom u njega utrljate marinadu sa obje strane .Zagrijete grill tavu ,na tavu ne stavljate ulje jer će u tom slučaju dimiti jako,stavite ramstek na zagrijanu tavu /neka vatra ne bude na najjače ali skoro,jer ako je tempretaura preniska ramstek će ispustiti sokove /.Pecite ramstek sa svake strane po 4 min./ako želite bolje pečeno produžite za još 2 min,za sirov vam je potrebno samo 2 min sa svake strane /nemojte pretrpavati tavu pecite komad po komad.Gotovi ramstek izvadite zamotate u alu-foliju na 5min.Potom ga oštrim nožem izrežete ukoso.
Napravite relish:
Nasjeckajte mladi luk na sitno /ako nemate mladi luk možete uzeti i ljutiku/prodinstajte mladi luk na zagrijanom maslinovom ulju u lončiću,kad luk malo uvene dodate sitno nasjeckani češnjak ,rajčicu,šećer ,dimljenu papriku ,ljutu papričicu ,nasejckani bosiljak.Pustite da sve kuha  oko 10min .da se reducira umak,rajčica se ne bi smjela puno raspasti .Maknute relish sa strane da se ohladi.
Servirate relish sa narezanim ramstekom.



ponedjeljak, 4. srpnja 2016.

Ciparska salata

Predivna ciparska salata koja će vas oduševiti aromama i mirisima mediterana .Divna kombinacija sira sa roštilja/ halloumi, je  sir za roštilj uglavnom kombinacija ovčjeg ili kozjeg mlijeka a najčešće ćete ga ,bar  kod nas, pronaći od kravljeg mlijeka,to je pomalo gumasti sir koji ima malu topljivost odnosno može izdržati velike temperature da se ne otopi ,vrlo je sličan paneer siru/indijski sir/pečene rajčice i ulja od mente i bosiljka.Vjerujte na tanjuru nije ostao niti divni umak koji se iscijedio ,sve se pomazalo kruhom.Doista sve preporuke za ovu salatu.

Sastojci:

Ulje od bosiljka i mente:

10-tak listova svježeg bosiljka

10-tak listova svježe mente

100ml maslinovog ulja

1 češanj češnjaka

sol,svježe mljeveni papar

Ostalo:

250g halloumi sira

150g mini rajčice

150g lubenice

Priprema:

U posudu stavite bosiljak i mentu ,dodate češnjak/sitno nasjeckan/sol,papar i maslinovo ulje.Izradite sve štapnim mikserom u glatku smjesu ,na taj način ste aromatizirali ulje,odložite do korištenja .Isprobate slanost.

Narežite str na trokute /on obično dolazi u kockama pa to neće biti problem.Operite rajčice i osušite.
Zagrijete grill tavu .Sir i rajčicu premažete uljem od bosiljka i mente .Ispecite sir i rajčicu kratko da uhvate malo boje .
Narežete tanko lubenicu na trokute ,posložite je na tanjur za serviranje .Na lubenicu stavite prepečeni sir ,okolo posložite rajčicu.Prelite sve ostatkom ulja od metvice i bosiljka ,te prospite sa par narezanih listova mente .
Servirate sobne temperature.




nedjelja, 3. srpnja 2016.

Ciparski ražnjiči


Fini ražnjići koje možete naći gotovo na cijelom mediteranu ,omotani u lišće bosiljka .Tradicionalno se oni rade sa ribljim umakom/garos ili rimski garum to vam je sigurno poznato /vi možete koristiti azijski riblji umak.Ako se ipak  bojite nepoznatog okusa  ribljeg umaka u mesu i niste sigurni kako ga će ga vaša obitelj prihvatiti , zamijenite sa solju.

Sastojci:

500g mljevene malo masne junetine/govedine

4žlice ribljeg umaka/sol

1/2žličice šećera

1/4žličice svježeg mljevenog papra

2 sitno naribana češanja češnjaka

1/2žličice origana

Lišće bosiljka/veći listovi

Priprema:

U zdjelu stavite meso pa dodate sve sastojke ,po želji možete povećavala količinu šećera ,ribljeg umaka/soli i sl ,jer ustvari najprecizniji recept ne postoji.Sve dobro izradite rukom da se poveže u finu smjesu i da se svi začini stope.Napravite male duguljaste okruglice /neka vam budu otprilike veličine listova bosiljka.Zamotate svaku okruglicu u list.
Nabodete okruglice na ražnjić neka ih na svakom ražnjiću bude 5 kom.

Pecite ražnjiće na gizanoj tavi /ne grill/saganaki tavi po 5 minuta sa svake strane stalno okrećući .
Servirate sa salatom ili kuhanim povrćem.

subota, 2. srpnja 2016.

Ciparski otvoreni burek

Ciparski ručak ,kao početak jedan fini otvoreni burek/pita ,nadjeven feta sirom ,tikvicama.Jako hrskvo jelo koje se jede u ruci ili uz grčki sir ,jogurt i masline kao predjelo.Odličan i topao i hladan,Osim tikvica za ovo jelo možete koristiti i pečene paprike i patlidžane  ili kombinaciju istih ,jako je fino koju god kombinaciju izaberete.

Sastojci:


7 tankih kora za pite

4 žlice maslinovog ulja/obično po želji

100g feta sira

100g sirnog namaza

1 češanj češnjaka/vrlo sitno nasjeckan

2 manje tikvice/pečene na grill tavi

3 jaja

sol,papar

1žlica maslinovog ulja za nadjev

1/2žličice nasjeckanog bosiljka

1/4 žličice suhe mente

Priprema:

Pripremite tijesto:Kore za pitu svaku posebno premažete uljem slažite jednu na drugu .Prerežete po pola okomito i uzdužno da dobijete 4 kocke/otprilike.Svaku kocku opet prerežete na pola kao i velike koru da dobijete 4 male kocke .Složite kocke jednu do druge u nauljenu posudu za pečenje,tako da lagano podignete stjenke svake kocke .
Napravite nadjev.Tikvice narežete na fete/posolite ,poparite i lagano nauljite/ pa ih ispečete na grill tavi da malo smekšaju.Ponavljajte postupak dok ne ispečete sve tikvice /isti je postupak i sa patlidžan ima i paprikama,dakle prije ih morate ispeći/.Nasjeckajte tikvice na sitnije .Pomiješate sve sastojke za nadjev ,pazite na slanost jer je feta sir zna biti jako slan.

U svaku kockicu stavite otprilike žlicu nadjeva .Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 30min ili dok pita ne dobije finu boju a nadjev je napuhne .Prije pečenja premažete krajeve pite maslinovim ulje.





petak, 1. srpnja 2016.

Mesna rolada "Ruski rulet"

Divna ruska rolada od sitno nasjeckanih pilećih prsa nadjeva palačinkama .Jako fina i lagana rolada jednostavna u pripremi i interesantna izgledom ,možete služiti kao glavno jelo/toplo/uz salatu i umak od pečenja ili  narezano na tanko  kao narezak /ohlađeno/uz fine hladne salatice.

Sastojci:

700g pilećih prsa sa kožom

Palačinke:


1 jaje

3 ravne žlice brašna

3 žlice mlijeka

sol,papar

Nadjev:

200g gljiva/šampinjon

1 manji luk

1 češanj češnjaka

sol,papar

1žličica maslac

1žličica nasjeckanog peršina

1/2žličice timijana/majčina dušica

Ostalo:

Ulje za pečenje palačinki/opcionalno/

1 žličica maslaca +mlaz ulja za prepeći roladu

1žlica suncokretovog ulja/obično

Priprema:

Pripremite meso:operite i osušite pileća prsa.Ogulite im kožu /pažljivo/kožu ostavite sa strane.Meso odvojite na dasku ,narežite na komade pa onda nastavite rezati oštrim nožem sve dok se meso ne usitni gotovo sitno .Meso posolite ,poparite .Kožu rašite pa po njoj rasporedite meso.



Napravite nadjev: operite i sitno nasjeckajte gljive ,češnjak i luk.Zagrijete žličicu maslaca u tavi pa na njemu izdinstate luk nakon par minuta dodate češnjak nastavite pržiti dok luk ne uvene do kraja ,dodate gljive pustite da se gljive dinstaju dok ne ispuste svu vode,maknete sa strane ,dodate sitno nasjeckan peršin i timijan.Ispasirate sve štapnim mikserom u paštetu .Provjerite slanost po potrebi dodatno posolite i poparite.Odložite da se malo ohladi .
Napravite smjesu za palačinke ona naravno mora biti malo gušća a palačinke malo deblje.Ispecite ih u tavi.Palačinke bogato nadjenete nadjevom,zarolajte ih.Na jedan kraj složite palačinke na meso.
Zarolajte roladu ,stisnite je dobro .Zavežite roladu kuhinjskim koncem.U tavi zagrijete maslac +mlaz ulja pa prepecite roladu sa svake strane da uhvati boju .Odložite je u zdjelu za pečenje ,prelijete masnoćom od pečenja i običnim uljem.Pečemo u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.

Rimski kotlet


Jedno divno vjenčanje u Rimu ,krasna večerica i ovaj predivni nadjeveni kotlet.Fino mekano meso pečeno u pećnici sa maslacem .

Sastojci:

4 kotleta sa kosti/svinjetina ili teletina/deblje rezani

125 g fine mozzarelle

1 veća rajčica 

10-tak listova svježeg bosiljka

sol,papar

3 žlice krušnih mrvica 

2 jaja

2 žlice brašna

sol,papar

1žlica maslaca

1žlica maslinovog ulja

grančica ružmarina

2 češnja češnjaka u kori

Priprema:

Očistite kotlete od viška masnoće i od hrskave/ako je nađete na krajevima ,najčešće je to kod teletine/formirate kotlet.
Zarežite ga po pola ,na krajevima lagano prerežete opnu da vam se ne bi deformirali tokom pečenja .Batićem za meso lagano rastanjite svaki dio kotleta ,pazit da ne razbijete strukturu mesa jer će u tom slučaju iscuriti sir iz mesa.
Meso posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.Nadjenete šnitom mozzarelle,rajčicom i par listova bosiljka.Preklopite ,te ispanirajte šnicle.

Stavite šnicle na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje /zagrijete pećnicu na 190C.
Između šnicli stavite 1žlicu maslinovog ulja,češnjak/samo ga pritisnite nožem netrebate ga gulitit/ ,ružmarin i kockicu maslaca .
Pecite nekih 40min/povremeno okrečite šnicle da uhvate lijepu boju i da se ispeku .

Servirate toplo uz salatu i krumpir.



četvrtak, 30. lipnja 2016.

Zeytinli Tavuk/turska peka sa piletinom


Fina aromatična turska piletina .Servirate te uz divan umak ,kuhani bulgur ili cous -cous,naravno vi možete uz tjesteninu ili rižu .

Sastojci:

800g piletine/dijelovi po želji

4 češanja češnjaka

400ml pilećeg temeljca

2 luka/poriluk

2 mlada luka

3 lista lovora

1žlica jabučnog octa

5-6 žlica maslinovog ulja

10-tak zelenih maslina

sol,papar

1/2žličice ljute mljevene papričice

1žluičica sitno nasjeckanog peršina

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 190C.Operite i osušite piletinu ,posolite je i poparite.
U tavi zagrijete dvije žlice ulja pa na njemu prepžite piletinu s jedne i druge strane da uhvati lijepu boju .Izvadite piletinu u keramičku zdjelu sa poklopcem u koju ćete peći piletinu/ako nemate poklopac poklopite alu-folijom/
Na sitno nasjeckajte luk ili poriluk ,u tavi u kojoj se pekla piletina dodate još dvije žlice ulja pa izdinstajte luk i sitno nasjekcani mladi luk sa zelenim dijelom,par minuta da uvene pa dodate sitno nasjeckani češnjak,nastavite dinstati još par minuta ,podlijete sve jabučnim octom,pilećim temeljcem,dodate listove lovora i masline ,nastavite kuhati na niskoj vatri jos par minuta.
Prelite piletinu  ,poklopite ,nastavite peći u pećnici 1h.
Servirate uz bulgur ,cous-cous,rižu ,tjesteninu i sl.
Prije serviranja pospete sve sitno nasjeckanim peršinom.




srijeda, 29. lipnja 2016.

Bruschetta pasta sa piletinom

Brushetta  tjestenina je poznata talijanska pasta ,tradicionalno se radi sa oguljenom talijanskom kobasicom salsiccia/svježa kobasica sa okusima anisa ,timijana i češnjaka/oguljena se razmrvi i prodinsta .Ovo je light verzija sa piletinom/Weight watchers/ukusom doista puno ne odstupa samo su namirnice malo laganije.Nemojte nikako preskočiti redukciju aceta balsamica jer to daje ekstra okus ovoj pasti.Uživajte u ovoj divnoj pasti punoj okusa i mirisa mediterana/jelo je fino pikantno i uz njega paše fino rashlađeno bijelo vino.

Sastojci:

400g piletina/fileti/svježa kkobasica

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

1/2žličice timijana

vrh noža sjemenki anisa/mljevenih/

400g pelate/oguljene rajčice iz konzerve/5 svježih -zrelih rajčica

1/2žličice šećera

2žlice maslinovog ulja 

1/2žličice timijana

sol,papar

1žlica nasjeckanog peršina

4 češanja češnjaka

1žličica koncentrata rajčice

Redukcija:

100ml aceta balsamica

1/2žlice šećera


Priprema:

Narežite piletinu na kockice/ili razmrvite kobasicu .Pokapate meso sa maslinovim uljem ,posolite ,poparite ,prospite timijan om i mljevenim anisom ,promiješate da se sve prožme.
Štapnim mikserom izradite rajčicu sa šećerom,peršinom,timijanom ,dva češanja češnjaka ,dvije žlice maslinovog  ulja .
Zagrijete jednu žlicu maslinovog ulja u tavi debljeg dna ili woku dodate sitno nasjekcna dva češanja češnjaka pa pustite da kratko zamiriše/pazite da ne zagori inače će te morati ispočetka/Dodate piletinu pržite na srednjoj vatri dok piletina ne bude gotovo ali ne predugo ,dodate pripremljen umak od rajčice pa nastavite kuhati desetak minuta .
Skuhate pastu po upustvu na pakovanju ,Za to vrijeme napravite redukciju ,stavite u lončić na vatru aceto balsamico i šećer pustite da kuha dok se malo ne reducira /zgusne /a šećer otopi.
Dodate žličicu u umak ,promiješate .Ostatak pokapate po jelu nakon što ste servirali pastu koju ste posuli ribanim parmezanom.

utorak, 28. lipnja 2016.

Ruske kobasice

Iako ovo nisu klasične kobasice jer se rade od svijenih mariniranih šnicli ,oduševiti će vas autentičnim okusom i mirisom ,još pečene na roštilju ,čista uživancija.Ove kobasice se inače rade od svih vrsta mesa ,ja sam isprobala sa piletinom ,puretinom//tamno meso tipa odkošteni batak/ ,teletinom i svinjetinom radila sam varijacije sa začinima i sve su mi bile fine .

Sastojci:/1 zvrk


25o g fileta po želji/svinjetina,teletina ,piletina/rastanjeni

sol,papar

1/2žličice mažurana

1/2žličice timijana

1žličica octa/jabučni

1žličica maslaca/sobne temperature ili otopljeni

Priprema:


Stanjite šnicle batićem za meso.Odložite dok sve ne završite.Povežite šnicle međusobno na krajevima opet udarajući batićem.Premažete šnicle octom i maslacem ,pospete solju ,paprom i začinima.
Zarolajte šnicle u puža.Premažete ga ostatkom maslaca ili uljem ,možete još dodatno posoliti.Nabodete puža na ražnjić pazeći da obuhvatite početak i kraj .
Zagrijete roštilj ili grill tavu/na grill tavu stavite malo ulja/Pecite puža sa svake strane otprilike 10-tak minuta ,okrećući često.Najbolje ćete pratiti dali je meso pečeno da pratite sastane bijeli trag na mesu kad se spoji meso je pečeno..
Uživajte uz salatu i kuhano povrće.




ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

BÖRÜLCE SALATASI



Borluce je ustvari crnooki grah /bijeli grah sa crnim okom u sredini/vrlo uspješno ga možete zamijeniti canellini grahom/mali sitni talijanski bijeli grah/.


Sastojci:


200 g kuhanog canellini graha

200g kuhanog slanutka

2 velike pečene rog paprike

2 mlada luka /sitno nasjeckana

1 žlica peršina 

1 žličica/više manje/nasjeckane metvice

3-4 jaja/tvdo kuhana

Preljev:

2 žlice octa

2 žlice soka od limuna

prstohvat šećera

sol,papar

ljute mljevene paprike

maslinovog ulja po potrebi

Priprema:

Stavite u zdjelu ohlađene grahorice ,oguljenu nasjeckanu papriku ,nasjeckani mladi luk ,peršin i mentu ,dobro promiješate ,
Sve sastojke za preljev izradite metlicomPrelijete preko salate ,promiješate .Odložite na hladnom.







Kabak tavuk tava/antakiya regija


Odličan kebab od mljevene piletine pečen na posteljici od tikvica ili patlidžana ,ovaj kebab se još zove capia kebab/kilis tava jer se u njemu nalazi narezana crvena rog paprika . Možete raditi od mljevene janjetine ili junetine ili kombinacije .Servira se na pita kruha uz dodatak jogurta pomješanog sa pastom od češnjaka /dobit ćete je ako u mužaru izradite svježi češnjak i malo krupne soli/.

Sastojci:

500g mljevenog mesa/piletina

 4češnja češnjaka

1 velika ili 2 manje rog crvene paprike

1 žlica ajvara /paste od paprike

sol,papar

prstohvat ljute paprike

prstohvat cimeta

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica nasjeckanog peršina

Ostalo:

1 žuta paprika

1 rajčica

2 žice maslinovog ulja

2 manje tikvice /patlidžan

sol,papar 

par listova/bosiljak/metvica


Priprema:

U zdjelu stavite meso ,dodate sitno nasjeckaju papriku ,peršin,na sitno nasjeckan češnjak ,sol,papar,ajvar ,ljutu papriku ,maslinovo ulje  i cimet/pazite na cimet stavite jako malo dok se ne naučite na taj okus ,južne turske pokrajine jako puno koriste cimet u slanim jelima/Izmiješate sve dobro da se poveže ,po želji možete malo mesa prepeći na tavi da vidite dali ste zadovoljni okusom.Ako ste zadovoljni meso ostavite stajati pola sata da se okusi prožmu.
Narežite tikvice na fete jednake debljine ,posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.
Glinenu posudu nauljite maslinovim uljem pa na dno stavite narezanu tikvicu ili patlidžan/patlidžan ogulite nožićem za krumpir od kore/.Poviše tikvica rasporedite meso rastanjite ga da bude jednako .
Na vrh stavite narezanu rajčicu i papriku /dakako da bude fino ukrašeno/.
Stavite u peći u zagrijanu pećnicu na 200C/20-tak minuta.

Pečeno izvadite na pita kruh sa strane stavite jogurt /odaberite grčki /gusti jogurt koji ste posolili ,poparili i dodali češnjak/.

subota, 25. lipnja 2016.

Urfa pide/pjenaste pide




Fine lagane i pjenaste  pide koje se tope ustima by Mehtap Ablamizdan.

Sastojci:

100ml mlijeka/toplo

125 ml mineralne vode /obična voda+na vrh noža sode bikarbone

100ml ulja

2 jaja

1/2žličice soli

oko 480g brašna

1 žlica kvasca

Nadjev:

250g ribanog sira/dobro topljiv

2 jaja

prstohvat soli i papra

malo ljute paprike/opcionalno

Priprema:

U zagrijanom mlijeko dodamo kvasac ii mineralnu vodu/sobne temperature ,promiješamo.U zdjelu stavimo prosijano brašno ,dodamo sol ,promiješamo .Izmiješamo jaja i ulje pa sve dodamo u brašno zajedno sa mlijekom i mineralnom vodom.Miješamo dodajavajuci brašna po želji da dobijemo glatko i mekano tijesto .Pustimo da fermentira na sobnoj temperaturi /meni su najbolje kad ostavim tijesto preko noći u frižideru/nemojte ga stavljati na toplo/ove pide zahtjevaju vrijeme.
Nadjev:pomiješamo sve sastojke vilico u zdjelici posolimo i popaprimo po želji te dodamo malo ljute papričice/opcionalno.
Razvaljamo tijesto tanko .Narežemo na jednake pravokutike u svaki stavimo dio nadjeva od ribanog sira i jaja.Prebacimo tijesto preko krajeva.Prebacimo na lim na koji smo stavili papir za pečenje ,premažemo vrhove pidi..Pečemo u zagrijanoj pećnici na 200C/dok pide ne porumene.





Comments system

Disqus Shortname