utorak, 1. prosinca 2020.

Buhtle alla pita od jabuke



 
Divne, mekane buhtle, nadjevene finom kremom od svježih jabuka, cijela kuća miriše na cimet.


Sastojci:
Biskvit:
500g brašna/glatko
1 instant kvasac
220ml toplog mlijeka
soli 1/4žličice
60g šećera
1 vanilija šećer
korica dvije mandarine ili jedne naranče
75 g maslaca
1 jaje/M

Nadjev:
2 veće jabuke/450g/kiselije
450ml soka od jabule
1 vanilija šećer
1ravna žlićica cimeta
1šećer vanilija
80g gustina
40g šećera
1/2 limuna sok i korica,

ostalo:1žlica maslaca, šećer u prahu

 Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko, kvasac i šećer, zmiješajte ostavite par minuta stajati.dodati maslac sobne temperature i jaje, promiješati.Prosijete brašno, dodate sol, postepeno dodate u mlijeko miješajući sa špiralnim nastavcima na mikseru.Dodate brađna dok dobijete glatko, mekano tijesto.

Pustite tijesto mirovati dok se ne udvostruči oko 1,5 h.

Dok se tijesto diže napravite nadjev:

Jabuke ogulite narežite na male kockice.U lončić stavite sve ostale sastojke , promješate pjenjačom, stavite na laganu vatru.Pustite da se kuha uz miješanje dok se lagano ne počne gusnuti, dodati jabuke, pustiti da sve skupa lagano kuha minutu.


Maknete sa vatre neka se hladi dok tijesto ne bude spremno.

Nadošlo tijesto izručite na pobrašnjenu radnu plohu.Lagano ga primjesite.Razvaljajte na veličinu 35x45cm.Podijelite na 12 djelova.

Nadjev podijelite na 12 djelova.Stavite na svaku kocku.
Ruke lagano premažete uljem, pa uzima jednu po jednu kocku sa nadjevom i lagano stisnite u kuglu.
Stavite na lim za pečenje papir za pečenje .Posložite buhtle.
Na svaku buhtlu stavite malo maslaca.Pokrijete krpom i ostavite stajati 20min. na toplom.Zagrijete pećnicu na 200C.Pecite buhtle 30-35min dok ne dobiju lijepu boju.
Gotove buhtle ako možete ostavite ohladiti.






petak, 6. studenoga 2020.

Bumbul kifle

Prefine mekane kiflice, ma ne treba puno pričati o kiflicama, sve su iste a imak drugačije, još jedan divan mekani turski recept.


Sastojci:
75ml mlijeka
75 ml vode
2 bjelanjka
1 paket kvasca/instant/
1 ravna žličica soli
3 ravne žličice šećera
50ml ulja
oko 500g-550g brašna
70 g maslaca
Ostalo:
150g svježeg sira
150g ribanog sira
sol
1 žličica vlasac
1žličica  nasjeckanog peršina
2žumanjka
sezam
Priprema:
U zdjelu za miješanje staviti mlaku vodu i mlijeko.Dodati šećer , kvasac i bjelanjak, miješati pjenjačom da se sve poveže.Dodati ulje, postepeno brašno/ostavite dvije šake brašna za kasnije/ i sol, umijesiti mekano tijesto koje se malo lijepi , pa dodati na kockice narezan maslac sobne temerature.Dodati još koju šaku brašna ili koliko je potrebno da se zamijesi glatko tijesto koje se ne lijepi.Odložiti na toplo mjesto 1h.Za to vrijeme  promiješajte sir sa solju , vlascem i peršinom.

Nakon sat vremena nadošlo tijesto podijelite u dvadeset kuglica.Svaku kuglicu razvaljate u zmijicu oko 15cm.
Raširite je je prstima oko 6-7 cm.

Prerežite do pola.



Na  donji dio stavite žlicu nadjeva.
Nadjev dobro stisnite da ne iscuri.
Zarolajte.
Ponavljajte postupak dok kod ne potrođite sastojke.Ostavite poklopljeno stajati pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/30-40min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.























 

srijeda, 4. studenoga 2020.

Bugogi

Odazvala sam se izazovu Korejske Ambasade u Zagrebu da kuham po naputcima njihovog chefa jedno  jelo, ja sam izabrala Bulgogi.Radila sam ovo jelo i prije ali sad sam prezadovoljna ovim receptu i trajno ću ga zadržati u svojoj kuhinji, vrlo je jednostavno a puno aroma.
Sastojci:
400g mekanog junećeg ili goveđeg šnicla
1 luk
1mrkva
1 mladi luk
4-6 soja umaka
2žlice sezamovog ulja
2,5žlice ravne šećera
2 češnja češnjaka
1/2žličice mljevenog bijelog papra
malo sezama
ulje za prženje/1 žlica/obično

Priprema:
Šnicle operite, lagano posolite.Batićem za meso iz istucite da budu tanki.Izrežite meso na kockice 2x2cm.
Stavite u posudu.Svo povrće izrežite na trakice.Sve stavite u posudu/najbolje je korisiti keramičku ili stakle zdjelu/
U zdjelu sa mesom dodate svo povrće, potom šećer, papar, soju, sezamovo ulje, sezam, češnjak.Sve dobro promiješati.


zdjelu pokriti prozirnom folijom, ostaviti stajat cijelu noć u frižideru.Pola sata prije izvadite meso da se ugrije na sobnu temperaturu.
Zagrijete wok , dodate malo običnog ulja, dodate meso sa povrćem ,Pirjate nekih desetak minuta ili dok se sve ne uprži.

Servirati bulgogi sa kuhanom rižom, jednim prženim jajima na oko, salatom od krastavaca, posuti sa sezamom i narezani mladim lukom.


























 

ponedjeljak, 2. studenoga 2020.

Krem kocke od sira, jabuka i malina bez brašna

 


Jedan fini brzi kolač, kremast , od jabuka i malina sa smeđim šećerom i koricom mandarine, milina.


Sastojci:
2 jabuke
100g smeđeg šećera
1 vanilija šećer
1kesica puding od vanilije/prah
100ml mlijeka,

2jaja

2 naribane korice mandarine

80g gustina

prstohvat soli

1pecivni prašak

500g kravlje skute

10-tak malina

Priprema:

U zdjelu stavite skutu ako je prekrupna/grudasta prvo je izradite malo štapnim mikserom, dodate šećer i sol i jaja miješate da se šećer otopi.Dodati vanilija šećer  i mlijeko , kratko miješati.Dodati gustin ,puding i sol te prašak za pecivo nastaviti miješati da se sve poveže.

Izliti smjesu u lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje ili premazali maslacem i brašnom-Jabuke guliti narezati na ploške, maline oprati.Slagati jabuke kao na slici/meni su na kalup 18x28 išle dvije velike /Može se korisiti i okrugli kalup 24 cm.Maline prepolovite stavite između jabuka.Pospite sve sa malo smeđeg  šećera.

Pecite u zagrijanoj pećnice na 180C/40min.





četvrtak, 29. listopada 2020.

Bao peciva punjena hrskavom piletinom





Predivno korejsko jelo, vrlo mekani pareni kruščići nadjeveni slatko-ljutom hrskavom piletinom, salatom i lukom. Recept traži malo strpljenja i vremena ali vjerujte mi vrijedi svake sekndu vašeg vremena.

Bao peciva:

450g glatkog brašna
1/2 žličice soli
2žlice šećera
1 instant kvasac
210mkl mlake vode
2 žlice mlijeka
2 žlice maslaca

Marinada za piletinu:

400gpilećih fileta
1/2žličice soli i  bijelog papara
150ml jogurta
1/4 žličice suhog češnjaka

Smjesa za pohanje:

200g brašna
1žlčica soli i papra
1/2žličice suhog češnjaka
1žličica timijana
1 žličica slatke paprike
po ukusu ljute mljevene paprike

Preljev:

2žlice gochujang paste/slatko-ljuti čili umak
1žlice meda
4žlice soja imaka
2 žlice smeđi šećer
2 češnjačešnjaka
2žličice mljevenog đumbira
1žlica sezamovog ulja

Ostalo:

listovi rikuke
narezani crvi luk
po želji krastavca
sezam sjemenke
ulje za prženje 

Priprema:
Zamijesiti tijesto:
U zdjelu staviti šećer, kvasac, sol.Otopiti maslac sa mlijekom , staviti u vodu .Staviti sve u brašno.Zamijesiti glatko tijesto.Prebaciti u zdjelu, prekriti prozirnom folijom, ostaviti stajati 1h/ja stavim toplu vodu u lončić tijesto stavim na njega /.
Za to vrijeme marinirati piletinu:sve sastjke za marinadu izmiješati, dodati na kocke narezanu piletinu, promiješati , pokriti, ostaviti stajati u frižideru 1h.
Nakon toga napraviti preljev za piletinu:u lončić staviti sve sastojke , zagrijati na laganoj vatri da se šećer otipi i svi sastojci spoje i zgusnu.Odložiti  sa strane.
Nadošlo tijesto izručiti na radnu plohu.Podijeliti na 12 djelova možete i na 20 ako želite manja peciva.
Svaki dio razvaljati u krug oko10cm veličine.Svaki krug premažite sa malo ulja/ja sam koristila maslinovo a vi po želji/.Po sredini stavite štapić/može i ražnjić/presavinite, izvadite štapić.
Pripremite papir za pečenje na njega slažite gotova peciva.


Posložite peciva na papir , ponavlajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Pokrijete peciva čistom krpom, ostavite stajati pola sata.Nakon pola sata nožicama izrežite papair oko svakog peciva pa posložite u stimer.Ja imam od bambusa stimer na dva kata, vi možete i u metalni koji često dođe sa raznim kompletima posuđa.
Peciva parite 20min, probati rstima , gotova su kad imaju strukturu peciva, nemojte zaboriti oni neće dobiti gotovo nikakvu boju , ostati že svijetli.



Dok se peciva pare , prepržite piletinu.Pomiješati smjesu za pohanje.Uzimati komadiće piletine iz marinade, umakati u smjesu za paniranje, pazite da dijelove piletine odvajate na komadiće.






Zagrijete ulje u voku, pržite piletinu par minuta da dobije lijepu boju.Zagrijete pećnicu na 100C , komadiće pržene piletine stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje pa držite u pećnici dok ne preržite svu piletinu.


Nakon što ste prepržili svu pilenu stavite preljev, dobro izmiješate.Nadjenite peciva tako da ih odvojite na spoju/neće biti problem/stavite list salate/ja sam koristila rikulu, krasavac i tanko nasjekcna luk vi izaberite što volite/Složite na tanjur,servirati.



























 

subota, 10. listopada 2020.

Orah kocke


Jedan jednostavan kolač, fin, kremast.

Biskvit:
5 jaja
120g šećera
prstohvat soli
korica pola limuna/može i bez
2dl ulja
2dl mlijeka
200g brašna
200g mljevenih oraha
1pecivni prašak

Krema:
2 pudinga vanilija
500ml mlijeka
1žlica gustina
2 žlice šećera
1 vanilija šećer
200g maslaca
1 žlica šećera u prahu.

Priprema:

Na veliki lim iz pećnice stavite  papair za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C.
Napravite bisvit:

U zdjelu stavite jaja pa ih dobro izradimo  šećerom, dodamo ulje, mlijeko, sol, koricu limuna, nastavimo kratko miksati.Dodamo brašno pomiješano sa pecivnim praškom, nastavimo miksati na kraju umiješamo mljevene orahe.Peći u zagrijanoj pećnici 10 -12min.Ohladimo.Može se dogoditi da na krajevima biskvit bude malo tanji, te djelove izrežite, zasladite se dok radite kremu😋😋.Ohlađeni biskvit prerežete po pola.
Krema:
Stavite u lončić pola količine mlijeka sa dvije žlice šećera i vanija šećerom, pustite da prokuha za to vijeme u ostatak mlijeka stavite puding i gustin, pomiješate da nema grudica, ulijete u kuhano mlijeko miješate na laganoj vatri da se puding skuha.Kremu stavite na veliki plitki tanjr, pokrijte sa prozirnom folijom, pustite da se ohladi /ako vam se žuri stavite na desetak minuta u duboko/.
Maslac izradite sa šećerom u prahu/ja ga izvadim iz frižidera kad kenem sa biskvitom da se lagano opusti/. Postepeno dodate malo po malo kreme miješajući mikserom.
Pola bisvita premažete sa pola kreme stavite gornji dio i opet ospete sitno nasjceknim orasima.Ohladite.















 

ponedjeljak, 28. rujna 2020.

Lisnati punjeni baguette



Još jedan malo bogačeni recept sa coolke BaguetteTourbillon/ kliknite na lik/ ovaj puta uz dodatak pljesnivog sira i sirnog namaza.Mekan, fin i jednostavno neodoljiv.
Sastojci:
550g brašna/manje više po potrebi/
1 žlica suhog kvasca
1žlica šećera
100ml ulja
400ml mlijeka
1 žlica maslaca sobne temerature
1žličica soli

Ostalo
100g maslaca/otopljen
100g gorgonzole
2žlice ribanog parmezana
100g sirnog namaza
1žumanjak
sezam

Priprema:
U posudu za miješanje dodate toplo mlijeko, kvasac i šećer, promiješati ostaviti stajati par minuta.Dodati sve ostale sastojke , zamiješati mikserom/nastavci za tijesta/ dok tijesto ne bude glatko.Brašno dodati potepeno.Gotovo tijesto podjeliti na 4 dijela.
Svako dio razvaljati na veličinu 25x25.Premazati otopjenim maslacem.Prebaciti jednu stranu pa drugu stranu, dok se ne spoje kao dolje na slici.Zarolati u rolicu.
Ponavljati postupak dok ne potrošite tijesto,Spojiti spojeve tijesta kao na slici.

Rolice pokrijte da odstoje nekih pola sata na toplom mjestu.Za to vrijeme izmiješate sirni namaz, parmezan i gorgonzolu u glatku smjesu ako je pretvdo dodati malo kiselog vrhnja ne puno.





Uzmite opet rolicu i opert je razvaljajte na istu veličinu25x25.Premažete pripremljenim premazom/četvrtinom/zarolate u roladu,, krajeve i spoj dobro stisnete.Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papair za pečenje.Ponvljate postupak dok sve rolice ne nadjenete.


Pokrijete male štruce čistom krpom ostavite stajati na toplom mjestu 40-60min.Premažete žumanjkom, pospite sezamom i oštrim nožem svaki zarežete skoro do pola, kao na slici.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min
 

petak, 28. kolovoza 2020.

Starinska pita od svježih smokava




Jako fina, starinska pita od svježih smokava, slatka i mekana sa vrlo malo šećera.

Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
1,5 žlica šećera
1 vanilija šećer/aroma
1dcl ulja
1dcl mlijeka
malo soli
400g brašna
1 pecivni prašak
korica pola limuna

Nadjev:

400-500g smokava
sok od pola limuna
1dcl vode
na vrh noža cimet
2žlice griza

Priprema:
Prvo izdinstati smokve.Ja sam imala male vinogradarke , samo sam ih prepolovila po pola i stavila u lonac sa svim ostalim sastojcima osim griza.Kratko ih prodinstati da uvenu i omekšjaju, kad puste sok dodati griz ako nije puno tekućine i ne morate dodati obje žlice, zapamtite samo da nadjev mora biti gust.Odložite da se malo ohladi..
Napravite tijesto:
U zdjelu staviti šećer/obje vrste/ i jaja/cijela/, izmiksati da se poveže i šećer otopi, dodati so, ulje i mlijeko, nastaviti miksat da se poveže.
Pomiješati brašno sa pecivnim praškom.Sjediniti sa jajima.
Zagrijati pećnicu na180c.Zdjelu za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom ili staviti papir za pečenje.Staviti polovicu tijesta peći 10 min.

Izvaditi polupečeno tijesto , lagano rasporediti nadjev po cijelom tijestu.Preliti ostatakom tijesta, nastaviti peći još 15 min.


Ohladiti i narezat na kocke.




srijeda, 19. kolovoza 2020.

Doner burek

 Ne znam kako vam ovo zvuči ali samo kratak opis, divni mariniranim pileći prutići sa krumpirićima u tijestu za pite.Prefino i vrlo zgodno za druženja , za ručak za plažu, jako fino i toplo i hladno, idealno uz jogurt.


Sastojci:

500g pilećeg fileta
sol,papar
4-6 lista gotovih kora za pite
1crvena paprika
120g ribanog topljivog sira
200g krumpira

Marinada:

1 žličica koncentrata rajčice
sol,papar
1žličica timijana
1 nasjeckani češanj češnjaka
1/2žličice ljute paprike
1/2 žličice slatke paprike
1,5 žlica maslinovog ulja

Premaz:
1žlica jogurta
1jaje
malo soli
sezam

Priprema:
U zdjelu stavite sve sastojke za marinadu , dobro promiješajte , ako je gusto možete dodati sasvim malo vode ili povećati količinu maslinovog ulja.Narezati piletinu na tanke prutiće, staviti u marinadu, dobro promiješati, pustiti da odstoji 1h u frižideru.
Za to vrijeme narezati krumpir za pomfrit, ispeći ga do kraja odložiti da se ohladi.


Zagrijte maslinovo ulje u tavi prepecite piletinu. pred kraj dodati na trake narezanu crvenu papriku.Isprobati pečeno meso po potrebi dosoliti.
Razdvojiti dva lista za pite, premažete sa malo ulja.Na jedan kraj stavite polovicu nadjeva posložite na meso krumpir, sve pospite ribanim sirom.
Zarolati u roladu.Ponoviti postupak dok ne potrošite nadjev i tijesto.Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pomiješati sastojke za premaz osim sezama, premazati štruce.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/15-20min dok ne dobiju lijepu boju.



nedjelja, 9. kolovoza 2020.

Biftek od klokana u umaku od vrganja



Hvala Lidlu na divnoj nagradi baš sam sretna da im se svidio Parmak kebab.Danas jedno egzotično jelo, biftek/stek od klokana u laganom umaku od suhih vrganja, tko ima hrabrosti sve preporuke, meso okusom podsijeća na diljač, mekan i podatno divno se sljubilo sa umakom od vrganja.Ovaj umak super paše uz sva crvena mesa pa izaberite po ukusu.
Sastojci:
4 odreska od klokana
sol,mljebeni šareni papar
Umak:
200ml pilećeg temeljca
2 žlice suhih vrganja
sol,papar
Ostalo:
1 crveni luk srednji
1 češnja češnjaka
50g maslaca
dobar mlaz maslinovog ulja
1,5žlica brašna
7-8 listova svježe kadulje
200 ml bijelog vina
200ml pilećeg temeljca
1 žličica nasjekcanog peršina
sol,papar

Priprema:
Napravite prvo umak:Suhe vrganje stavite u posudu podlijete vrućim temeljcem , pustite da odstoji pola sata da vrganji omekšaju.Zagrijete maslac dodate maslinovo ulje/dobar malaz nemojte da se luk dinstana suho/ dodate sitno nasjekcani luk i češnjak , pirjate dok luk ne omekša,dodate vrganje /koje ste prije toga procijedili, tekućinu ostavite a sedimentkoji se skupio u situ bacite/kratko dinstate uz mješanje, pred kraj dodati nasjeckanu kadulju/ja odvojim list od peteljeke/.Dodate brašno, miješate da se brašno zaprži, dolijete bijelo vino pustite da ishlapi do pola pa dodate temeljac, pustite da se sve zgusne, probati, dodati soli i svježeg mljevenog papara po ukusu.Na kraju dodati sitno nasjekcnai peršin.
Steak formirati na okruglo, vezati koncem za kuhanje.Premazati maslinovim ulje, posoliti.Prepeći na grill tavi.
Servirati uz umak.

četvrtak, 30. srpnja 2020.

Tikvice na padelu

Predivne aromatične tikvice spremljene u tavi lagano poširane u maslinovom ulju ,uz dodatak malo začina i limuna, vrhunska ljetna delicija Uz ovo jelo super ide čaša crnog vina i dosta kruha.
Sastojci:
3-4tikvice narezane na 1cm debljine
1mala ljuta papričica
Sol, papar
2žlice maslinovog ulja
3češnja češnjaka
po pola žličice origana i mažurana
3-4 slana inćuna/fileta
1limun sok i korica
menta

Priprema:
Na srednju vatru zagrijati maslinovo ulje u tavi.Dodati na lsitiće narezan češnjak  i sitno nasjeckan paparičica, kratko prodinstati da češnjak zamiriše.Dodati u tavu narezane tikvice koje smo prije toga posolili i popaprili, dodati začinsko bilje.Poklopiti polovično, pazite tikvice se moraju pirjati u maslinovom ulju i kuhati u vlastitoj pari.Tikvice tu i tamo okrenuti, pred kraj dodati inćune i koricu pola limuna.
Kod serviranja  dodati sok od limuna i metvicu.

Comments system

Disqus Shortname