nedjelja, 23. listopada 2016.

Lagana pogačice


Fina grčka peciva bazirana lagana kruhu ,hrskava izvana a fina i mekana iznutra idealna za girose,kebabe ,nadjeve po želji ili sendviče svake vrste .Peciva su fina i sutradan za jesti/pod uvjetom da ih zamotate kad se ohlade u krpu ili kesu/Nadjenete ih po želji ili ih jedite same .Vrlo su jednostavna u izradi samo treba poštovati par pravila.

Sastojci:/6 peciva


500g brašna

1 instant kvasa/može i svježi

1 ravna žličica šećera

250ml tople vode

2žličice meda

1,5žličica soli

50g maslaca/otopljenog

150g -200g sezama


Priprema:

U zdjelu stavite 250ml tople vode ,dodate kvasac ,šeće i 150g brašna ,miješate RUKOM ,dok se šećer ne otopi a potopom zdjelu pokrijete prozirnom folijom.Ostavite da odstoji nekih 10-15 min da se kvasac aktivirao ,nabubri i da se naoko počne odvajati smjesa od tekućine u zdjeli.
Dodate u nadignutu smjesu ostatak brašna/350g/med,otopljeni maslac ,sol pa sve zajedno pomiješate u fino tijesto koje se ne lijepi .Miješate još kratko na radnoj plohi .Kad se zadovoljni sa tijestom vratite ga u zdjelu za miješanje /možete malo posuti sa brašnom/opet pokrijete prozirnom folijom ostavite stajati na sobnoj temperaturi nekih 1h /ili dok se tijesto ne udubla,ako je toplo vrijeme i kvas se dobro aktivirao to će trajati i puno kraće ali ipak ukalkuliraj te u vrijeme dizanja i izvanredne situacije.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol/ne bi  trebali dodati brašno ali ako baš ne ide dodate malo/Tijesto razvaljajte u štrucu .Razrežete prvo krajeve pa sredinu koju kasnije razdvojite uzdužno na pola/vi možete to podijelit po svojoj volji ako želite manje pogačice podijelite na 8 dijelova/.
Uzmite svaki komad tijesta pa ga otvorenim dlanom ukrug valjate na radnom stolu.Stavite sa stane pa ga pritisnete dlanom da bude otprilike 1 cm debljine .Ponavljajte postupak dok ima tijesta.
U zdjeli sa strane pripremite vodu u drugu zdjelu stavite sezam/možete samo bijeli ili miješano kao i ja/.Umočite prvo pogačicu u vodu a potomom s jedne i druge strane u sezam /otresite višak/
Položite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pokrijete i ostavite stajati 10 min.ili dok se ne ugrije pećnica .
Pećnicu zagrijete na 210C pa pustite da se pogačice peku 10min.povećate pečnicu230C nastavite peći još 5 min.
Pustite da se pogačice ohlade pa ih konzumirate sa nadjevom po želji /ili ih jedite tople kao i ja mmmm/





subota, 22. listopada 2016.

Krafnica kolač

Fini kolač okusom doista vrlo sličan krafnama ali puno manje masan i puno više sočniji .Divna pita koju još zovu i dječja pita oduševite te će vas na prvu.Kalup koji koristite neka bude od 20cm ako će te raditi veće poduplajte količine/kalup 26cm/i produžite vrijeme pečenja za 10-tak minuta.Isprobajte malo drugačije krafne.

Sastojci./20cm kalup:

130g brašna/glatko

120 g šećera

1 vanilija šećer/žličica arome vanilije

100g maslaca

2 jaja

1 pecivni prašak

2 srednje jabuke

2 žlice marmelade od marelice ili po želji

2 žlice mlijeka

prstohvat soli

1 žlica šećera u prahu

Priprema:

U zdjelici pomiješate brašno sa pecivnim praškom i prstohvatom soli.U drugoj zdjeli stavite jaja ,šećer,vanilija šećer ,otopljeni maslac ,izradite sve mikserom pa dodate brašno i mlijeko nastavite miješati dok se ne poveže u finu smjesu.
Ogulite i narežite jabuke na fetice.Na dno kalupa stavite papir za pečenje ili zamastite masnoćom i prospite kalup brašnom.Na dno stavite polovicu tijesta posložite jabuke u krug u sredini stavite/razmažete/cijelu količinu đema/marmelade/.Premažete ostatkom tijesta.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu 180C /45 min.Izvadite pustite da se ohladi/ili kao ja jedite toplo/prospite šećerom u prahu.







srijeda, 19. listopada 2016.

Tonkatsu

Tonkatsu je recimo japanska verzija bečke šniclPostoje podaci da je tonkatsu prvo rađen sa mekanim junećim mesom ali danas je najčešća verzija sa svinjetinom ali novi trendovi dovode u tu ulogu naravno i piletinu .Šnicle /po vašem odabiru/se paniranju klasično ali naravno uz par pravila koje ću vam napisati u pripremi ta pravila vam mogu pomoći kad inače pohate meso da dobijete što hruskaviju koru i što mekše i sočnije meso .Panko su mrvice kruha koje se rade samo od pupe kruha bez kore /vi naravno možete korisit obične mrvice iako ipak moram reći da je sa pankom puno bolje/,panko ćete naći danas već u raznim varijacijama okusa i začina u japanu najčešće miješane sa kombu algom .Po pravilu šnicli bi se trebali dva puta peći prvi put do pola ispeći šnicle izvaditi ocijediti pustiti da se ohlade a potom opet staviti u duboku masnoći pa dopeći do zlatne boje i hrskavosti ,ja to neradim /nejačešće nemam vremena/ali vjerujte jako je fino i hrskavo ako to napravite i samo jednom.Tonkatsui  umak ima puno varijanti ja ću vam napisati pa recimo najdostupniju /ja bi rekla europiziranu/ verziju ako tko želi kompliciraju /recimo originalnu/verziju neka se javi .

Sastojci:/2 osobe


2 fine šnicle veličine dlana/piletina/svinjetina

sol,papar

1 jaje

1 žličica ulja

1žlica brašna

2-3žlice panko/mrvice

ulje za prženje

Tonkatsku umak:

2žlice Worcestershire umaka

2žlice kečapa

1žlica oyster umaka

1žlica šećera 

Priprema:

Pripremite meso .Operite ga i osušite kuhinjskim papirom.Očistite meso od viška masnoće i žilica ,fino ga oblikujte .Meso zarežite na više mjesta oštrim kuhinjskim nožem pazite samo da ne zarežete do kraja /pogledajte sliku/.


Lagano potucite odrezak ravnim batićem za meso/ako ga nemate uzmite nekakavu čašu ravnog dna /lagano rastanjite/.Pososlite i poaprite .U zdjelu izradite jaje sa uljem da se poveže pa lagano pososlite .U drugu zdjelu/ tanjur  stavite panko/mrvite ,lagano ih raširite na tanjuru pa ih lagano navlažite vodom/bilo bi dobro ako imate nekakavu bočicu sa sprejem da možete posprejati/panko bi se trebao lagano smoćiti ne previše .Panirajte meso klasično prvo u brašno pa u jaje i na kraju u mrvice.Zagrijte masnoću pa u njoj s obje strane ispržite meso.
Za umak zamiješajte sve sastojke da se povežu u smjesu i šećer otopi ako vam je jako gusto možete dodati sasvim malo vode.













SErvirate narezano meso na trake uz Tsukemono salatu od kupusa.

Tsukemono

Ovo je brza verzija ukiseljenog kupusa /kupus salate .Divna salata začinjena đumbirom i sezamom odličan je prilog svim jelima a ne samo jelima japanske kuhinje.Naravno da ću vam ja za sve japanske namirnice napisati zamjenu ali ipak ako želite baš pravi autentični okus uložite malo novca u začine i umake pa uronite u skroz novu dimenziju okusa/već sam vam pisala da u Kauflanda možete dosta povoljno naći azijske začine/gotovo su svi ispod 10kn/pa ako vam se i ne svidi a vjerujte da hoće /ako ste gurmanski avanturist/neće biti velike štete.

Sastojci:

1 mala glavica svježeg kupusa/pola većeg

2 kom mladog luka

Preljev:/umak/dresing:


3žlice ulja/sezamovo po pravilu/maslinovo

3žlice rižinog octa/jabučni ocat

1ravna žlica bijelog šećera

1ravna žličica soli

1 nokat naribanog svježeg đumbira

1 naribani češanj češnjaka

1/2 žličice mljeveni papar

2žlice tostiranog sezama


Priprema:

U zdjelicu stavite sve sastojke za preljev osim sezama ,izradite dobro metlicama da dobijete finu emulziju i da se se sljubi šećer u umaku ,isprobate okus pa dosolite i paparite po ukusu/zapamtite da ta količina začina ipak ide na veću količinu kupusa tako da nije greška ako je malo slanije/.Kupus naribate na mandolini /ribežu za kupus/da budu fine trakice ,dodate mu nasjeckani mladi luk ,promiješate dobro .Tostirajte sezam i lagano ohladite.
Pomiješate naribani kupus i umak sve dobro dobro promiješate /nemojte kupus stiskat rukama /ostavite 10-tak minuta u frižideru /može i duže stajati nije problem/.Prije serviranja prospite malo ljutom paprikom i tostiranim sezamom.




Servirate uz Tonkatsu /recept ide odma iza ovog/.






utorak, 18. listopada 2016.

"Krpica" pita

Brza ,jednostavna i nadasve ekonomična  pita ,nadjevena mesom po ukusu/piletina ,svinjetina/.Za ovo jelo možete koristiti i ostatke mesa ako ga pak nema dovoljno slobodno skuhate jedan krumpir u kori pa ga naribate u smjesu.


Sastojci:

400g piletine/svinjetine

500g lisnatoga tijesta

1žličica curriya

1 luk

1 češanj češnjaka

1 jaje

2 žlice kečapa /pasirane rajčice

1/2žličice kopra

100g sira/gauda

sol,papar


Priprema:

Narežite meso na kockice ,možete čak koristiti i ostatke kuhanog ili pečenog mesa .U tavi zagrijete ulje pa na njemu preprzite meso/sirovo/ da uhvati finu boju ,dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak pa nastavite pirjati jos par minuta da luk i češnjak uvenu.Pospete sve curryjem,posolite i poparite ,  pa nastavite miješati .Maknete meso sa tave stavite ga u manju posudu pa stavite da se ohladi .U ohlađeno dodate rajčicu ,jaje i nasjeckani kopar.Sve dobro izmiješate .Odložite dok ne razvaljate tijesto.
Lisnato tijesto razvaljajte ne predebele ali ne ni pretanko otprilike 0,5cm.Napravite veliki krug/možete se koristi velikim tanjurom/stavite krug na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Ostatak tijesta izrežete na kocke.Premažete tijesto  sa nadjevom ,pospete sa malo ribanog sira slažete sa kockicama pa pospete prvi sloj opet sa malo sira.Lijepe kockice ostavite za vrh posložite ih ravnomjerno/njih nemojte posipati sirom/ premažete ih razmućenim jajem.
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min,dok dobije finu boju i počne se micati po limu.
Izvadite pitu pustite da se par minuta lagano ohladi ,prospite peršinom ili koprom.Servirate pitu narezanu na trokute uz kiselo vrhnje.







ponedjeljak, 17. listopada 2016.

Karıştırma

Hrskavi omlet ili mješavina je specijalitet Kastamonu regije.Obično se jede za Sahurluk ili ramazansku večeru / vrijeme posta ,/ u ostale dane možete ih raditi za doručak ili laganu večeru na malo maslaca .Omlet se jede sa prstima i tada je je najslađi .Uživajte uz finu salatu ili kakvu osvježavajuću mezu od jogurta.
Za vise osoba poduplajte omjere i uzmite veću tavu.

Sastojci:/1 osobu


2 jufke 

2 jaja/L

sol

1žličica maslaca + mlaz ulja/samo ulje


Priprema:

U tavu rastopite maslac sa žličicom ulja,pustite da se zagrije .Jufku narežete na komadiće ,možete ih natrgati  ili narezati nožem.Prepržiite jufku u zagrijanoj tavi sa masnoćom dok ne dobije finu boju i postane hrskava ,sve to radite naravno uz miješanje.U posudu razbijete dva jaja ,posolite ih i izradite metlicama da se povežu.Prelijete preko hrskavih jufki /rasporedite preko jufki da se one fino povežu.Pecite po minutu sa svake strane ili dok se jaja ne ispeku .Prebacite na tanjur za serviranje .
Servirate toplo uz narezano povrće ,masline ,sir i sl.


subota, 15. listopada 2016.

Tombik

Ovaj tjedan sam opet u turskim receptima pa da se ne kaže da nema vikend kolača evo jedni fini kolačići/turci uz čaj nikad ne jedu jako slatko kolače čak vise jednu slane stvari ili neutralne slatko-slane slastice /Tobik su okrugli kolačići od prhkog ili lisnatoga tijesta kod mene naravno nisu okrugli jer mi se cini suludim baciti većinu lisnatoga tijesta /toliko bogati nismo/da bi se dobili  okrugli oblik ,fino narezane tijesto na kocke a potom spojeni divnom kremom , ne ugrožava nikako okus/sto je najvažnije/a ni estetski nije ružno /bar meni ali ja nisam vrhunska majstorica kolača iskreno ja i ne volim slatko/.
O tahini smjesi i načinu izrade sam pisala /OVDJE/pa se neću ponavljati ,no ako vam se ne da raditi tahini smjesu ovo možete raditi sa kikiriki maslacem ili čak nuttelom /ako stavljate čokoladni namaz nemojte sladiti medom naravno to učinite sa kikiriki maslacem i tahini pastom dodate postepeno med isprobavajući slatkoću da to bude po vašem ukusu/.


Sastojci:/24 kom

250g razvaljanog lisnatoga tijesta

100g tahini smjese/čokoladnog namaza/kikiriki maslaca

3 žlice sirnog namaza/krem sir

2žličice meda/po potrebi

1-2žlica marmelade po želji


Priprema:

Lisnato tijesto stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Narežite ga na kockice otprilike 5x5 cm/mala napomena ako koristite nerazvaljano lisnato tijesto nemojte ga puno rastanjiti jer u tom slučaju nećete dobiti pufice kao na slici/Važno je da prije pečenja lagano poprskate kockice i da na dnu pećnice stavite posudu sa vodom tada cete dobite fine pufice kao na slici ,to uvijek možete raditi sa lisnatim ako volite da je prhko a ne žilavo.Pecite lisnato nekih 20min na 175C/naravno to sve ovisi o pećnici pa procijenite po izgledu kad se napuhnu i dobiju finu boju pufice su gotove.Izvadite ih vani pustite da se ohlade.Pomiješate sve sastojke za nadjev./med dodate postepeno dok vam ne bude slatkoća po ukusu nemojte puno zasladiti/
Spajate dvije i dvije polovice stavljajući otprilike jednu žličicu nadjeva.Kad spojite sve loptice stavite sve na tanjur za serviranje .Ostatak nadjeva stavite u kesicu za ukrašavanje pa istinite malo na vrh svakog kolačića .Isto napravite i sa marmeladom stavite u kesicu pa po sredini nadjeva stavite malo.Osim marmelade možete na vrh dodati i jednu kandiranu višnju.
Servirate sobne temperature uz čaj.

petak, 14. listopada 2016.

Şiş Kanat

 Turski ražnjići sa pilećim krilcima  i povrćem .Predobar ručak ako volite hrskava krilca .Ovo jelo u Doner Salonima u turskoj se radi na roštilju i servira sa salatama ,umakom od jogurta i češnjaka i bulgurom/tipa kisir/ ili bilo kakvim drugim  prilogom od bulgura ili riže/servira  uz dosta luka .Ovo je kućna verzija ili verzija iz pećnice jer doista je šteta izgubiti  divan umak.

Sastojci:

1 kg pilećih krilca/bez vrhova/

2 rog crvene paprike

3 feferona/svježa

4luka/manja

5 rajčica srednje

1,250g krumpira

Marinada:

3žlice jogurta/čvrste

1žlica maslinovog ulja

1žlica otopljenog maslaca

2žlice pasirane rajčice/kečap

1žlica koncentrata rajčice

1žličica mljevene slatke paprike

1žličica timijana/majčina dušica

1/2žličice kumina

po 1/2 žličice sol,papar/manje više po ukusu

6 drvenih ražnjića



Priprema:

Operite i očistite krila /ako krilcima nisu skinuti vrhovi otkinute ih/ mogu vam poslužiti za juhicu ili temeljac/osušite krilca na kuhinjskom papiru.Promiješate sve sastojke metlicom za marinadu da se fino povežu /maslac prije otopite/prebacite krilca u zdjelu sa marinadom ,promiješajte ih da se po njima uhvati marinada ,pokrijte ih prozirnom folijom  i ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite povrće.Luk narežite na deblje fete isto napravite i sa rajčicom,papriku /jednu i drugu/očistite i narežite na kocke.Krumpir ogulite i narežite na komade.
Ako ćete krilca peći na roštilju moj vam je savjet da drvene štapiće stavite par minuta u hladnu vodu da se namoči.


Nabodete na jedan ražnjić dva krilca kroz sredinu između stavite fetu rajčice i luka a na krajeve komad paprike/slatke i ljute/ ,naravno da možete i bogatije nanizati na povrća na ražnjić to ostavljam vama da se zaigrate po želji i ukusu.Prebacite nanizane ražnjiće na tanjur..Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu količinu piletine .Ostatke povrća stavite sa strane/možete čak i narezati još ako želite/ Povrće i krumpir stavite u zdjelu sa ostatkom marinade promiješate dobro .
Pripremite lim za pečenje/ja obično uzmem keramički i na dno stavim papir za pečenje.Stavite na pripremljen pekač prvo krumpir i povrće
Pecite u zagrijanoj pećnici na 170C/nekih 45 min.Tokom pečenja možete ražnjiće koji put okrenuti.
Servirate tople krilca sa pečenim krumpirom ,narezanim svježim povrćem /tipa rajčica i luk/jogurtom,ukiseljeni feferonima i sl.Prospite peršinom
-






četvrtak, 13. listopada 2016.

Tyrompiskóta

Grčki meza kruh sa raznim sjemenkama .Ovaj kruh ima dvije verzije jednu pamučnu ,mekanu koja se topi ustima kao pravi meze kruh za grickanje uz masline ,sir ,gljive i sl. a druga verzija kao hrskava samostalna grickalica.Punjenje i ostali sastojci su isti za oba dva kruha samo izaberite sto vam se više sviđa.Osim feta sira u nadjev možete staviti obični  svježi sir ali pazite da bude teksture riccotte /ako imate obični dodatno ga ocijedite u mrežastom situ sa gazom da se kasnije ne bi cijedila tekućina po tijestu/ zato nemojte koristiti posni sir jer on će nestati u pečenju ,moj savjet je ako se odlučite za ovu varijantu da sir dodatno posolite .

Sastojci:/pamučna verzija

Tijesto:

220 ml ulja

400g grčkog/gustog jogurta

1 žličica soli/manje više po ukusu

600g brašna/ više po potrebi

3žličice pecivnog praška

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite jogurt i ulje miješate da se povežu.Dodate postepeno brašno koje ste prije toga pomiješati sa pecivinim praškom i solju.Miješate tijesto da se poveže ,tijesto treba biti mekano ali ne i ljepljivo ,količinu brašna je teško odrediti u gram kada se dodaje jogurt u tijesto zato jer onda sve ovisi o količini vode u njemu.
Odvojite tijesto na dvije grude.Uzmite dva papira za pečenje pa na njima razvucite tijesto na veličinu papira.Prebacite jedan papir na lim za pečenje.U zdjelici sa strane izmrvite feta sir za nadjev pomiješate ga sa naribanim sirom i nasjeckanim peršinom da se sve fino poveže.Premažete dobiveni nadjev ravnomjerno po tijestu.Prebacite pažljivo drugo tijesto preko prvog.
U zdjelici pomiješate nasjeckane orahe ili lješnjake ,sjemenke suncokreta ,obadvije vrste sezama i malo soli.Prospite ravnomjerno po vrhu kruha.Lagano rukama pritisnite po tijestu da se zalijepi.
Rotolonom za pizzu narežite gornji sloj na kockice .Pecite zagrijanoj u pećnici na 200C/30min ili dok ne dobije finu zlatnu boju.


Brža verzija /hruskavija verzija:

Tijesto:

450g tijesta za pizzu

1 jaje

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

Tijesto za pizzu podijelite na dva dijela razvaljajte prvi dio i dodate sve izmiješanje sastojke za nadjev .Preko prvog dijela prebacite razvaljani ostatak tijesta .Spojite krajeve.Premažete tijesto razmučenim jajem pa pospete mješavinom za posip lagano pritisnete rukama da se sve dobro zalijepi,opet gornji dio narežete rotolom na kocke .
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 220C /najniža vodilica /10-15 min,ili dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.



Servirate i jednu i drugu verziju na dasci u komadu tako  da svak sebi uzima kockice po želji.Meze ,namaze ,dipove izaberete po želji ali neka bude raznoliko.Možete izrezati razno povrče za salate ,staviti usoljenu ribu  i sl.







srijeda, 12. listopada 2016.

Kıymalı tava Döner

Nisam odavno stavila nekakav turski recept sa mljevenim mesom hehehe .Jedna brza varijacija donera ili začinjenog mesa iz tave sa jajima ,promisli čete klasika ,i ja ću se potpuno složiti ali je recept jako fini i vrlo jednostavan i zato ga isprobajte uz fine salate i pita kruh.Računajte da za jednu osobu treba oko 150g mesa i dva jaja ali to naravno ovisi o vama i apetitu osoba za koje kuhate.

Sastojci:/1 osoba


150g mljevenog mesa

2 jaja

1/2žličice kumina/mljevenog

1/2žličice timijana

1 češanj češnjaka/naribani/protisnuli
sol,papar

1/4žličice ljute paprike

1 srednja nasjeckana rajčica

1 mala nasjeckana paprika/pola veće

2 mlada luka

2žlice maslinovg ulja

Priprema:

Zagrijete ulje  u tavi.Dodate mljeveno meso koje odmah začinite začinima ,pržite meso okrećući ga često da se fino preprži .Dodate na sitno nasjeckani luk i češnjak ,nasjeckanu rajčicu na kocke i papriku.Pirjate sve skupa par minuta miješajući da povrće omekša.
Dodate dva razbijena jaja,lagano ih posolite ,poklopite poklopcem nastavite peći da se jaja zapeku izvana.
Toplo servirate na tanjur sve fino poparite svježe mljevenim paprom ,okolo na tanjuru stavite narezano povrće po ukusu ,servirate sa kruhom.





BBQ bombice od luka i mesa

Ovaj divan recept je razlog zašto sam ja otišla sa stranica koje sam obožavala i došla na svoj blog.
 Staviti ću recept na svoje stranice, zbog svih dragih cura koje ga vole!!Recept sam na coolinarici obrisala .
Hvala vam cure na podrsci /da ne odgovaram pojedinacno/ali nije potrebno vise pisati sve je receno i vise puta.
Kratka napomena kombinacije začina na vašu volju ja svaki puta kada ih  radim dodam ili oduzmen neki začin,nasjeckam peršin,cumin ,dodam ljute papričice u ovisnosti dali radim za djecu ili odrasle ,dali je večernje druženje ili ručak .Ako želite laganije jelo ili ne volite pancetu ,koristite mljevenu piletinu ili puretinu omotanu dimljenom puretinom.Ako pak želite ekstra za ljutiti i napravite prave muške bombice dodate u smjesu  narezanu chorizo kobasicu ,pancetu i sve pokapate tabasco umakom.


Recept je odličan i definitivno će biti hit na svakom stolu.Servirate ga uz finu salatu.

Sastojci:

500 g mljevenog mesa/miješano bi bilo idealno

1 češanj češnjaka

1žlica senf

1žlica maslinovog ulja

2-3žlice krušnih mrvica/po potrebi

1 češanj češnjaka/naribani/

1žličica origana

3žlice parmezana

sol,papar

2 crvena luka/srednja

100g tanko narezane pancete

100ml BBQ umaka/kečap/ili kao kad mene šalša


Priprema:

Stavite sastojke za mljeveno meso u zdjelu , Dodate sve začine i pritisnuti češnjak,postepeno dodate krušne mrvice da bi vam meso bilo kasnije kompaknto. .Miješate meso kao tijesto da se svi začini prožmu i ravnomjerno rasporede/komadić mesa možete prepržiti na suhoj tavi da vidite dali vam odgovara začinjenost/.Možete meso ostaviti da odmara ako imate vremena ako ne napravite od mesa male okruglice veličine marelice .Razdvojite očišćeni luk kao na slici na.
Oko mesa spojite luk da dobije bombince .Omotate svaku bonbicu pancetom i zakačite čačkalicom.ili ražnjićem.
Zagrijete pećnicu na 220C
Zagrijete jednu žlicu maslinovog ulja u tavi pa na njoj kratko prepržite bombice da se ocijedi višak masnoće i da se panceta stisne oko luka.Prebacite na lim za pečenje pa stavite u pećnicu na nekih 30-40min ovisno o veličini kuglica
Gotove kuglice premažete BBQ umakom ,možete kupiti gotovi ili napraviti svoj/LINK/ jako je fino i sa običnom kuhanom domaćom šalšom ako vam se ništa od toga ne izgleda praktično slobodno koristite ljuti ili slatki kečap.
Kao prilog možete servirati krumpir/pečeni,kuhani ,salata/ponfri .

Kraljevski pohani sir

Pohani sir zamotani u pancetu/pršut ,divno i vrlo jednostavno jelo kojemu je potrebno samo kratko vrijeme pripreme i malo masnoće.


Sastojci:

250g gaude/tvrđa

2 jaja

150g dimljene šunke/pancete na fete/ tanko narezane

100g mrvice

2žličice brašna

drveni ražnjići


Priprema:

Narežite sir na kocke /trebali bi paziti da kocke otprilike bude jednake,tako će se brže i ravnomjernije ispeku kasnije.

Zamotate svaki komadić sira u malo tanko narezane pancete.Prospite sa malo brašno .U zdjelici sa strane stavite  jaja sa malo soli pa ih lagano izradite ,u drugu zdjelicu stavite krušne mrvice.Panirajte sirne kockice prvo u jaje pa u mrvice nabodete ih na ražnjiće /pazeći koliko možete da nabodete na spoju/.
U tavu stavite plitko ulje pa sa svake strane prepržite po par minuta ,okrečite sir često da se ne otopi,kada dobije finu boju sa jedne  okrenite na drugu stranu ,ponavljajte postupak dok niste zadovoljni.
Trganci su tamne boje jer sam ih radila od heljding brašna.









ponedjeljak, 10. listopada 2016.

Sicilijanski involtini

Divni zamotuljci od suhog grožđa ,mrvica i začina uživati će te uz slatko-slanim okusima mediterana .Ovi zamotuljci se rade od teleće šnicle ili kao u ovom slučaju mekanog junećeg buta ,izbor je vaš Ako nemate pinjole zamijenite ih oguljenim listićima badema .


Sastojci:/4 osobe


700g teleće ili juneće šnicle

15 lista lovora

1 srednji crveni luk

Nadjev:

50 g pinjola/listići badema

50g-70g suhog grožđa

3-4 žlice maslinovog ulja

150g grana padano

150g krušnih mrvica

sol,svježe mljeveni papar


Priprema:

Grožđice namočite u vrućoj vodi /pustite desetak minuta da nabubre a potom ih ocijedite/.Naribate očišćeni luk .U tavu stavite ulje pa ga zagrijete dodate luk pa pirjate dok ne uvene i dok ne izađe višak tekućine.U zdjelici sa strane stavite sir ,mrvice suho grožđe i pinjole ,promiješate dobro .U tavu dodate još malo maslinovog ulja pa dodate pripremljen mješavinu s mrvicama .Miješate pržeći sve skupa par minuta da se mrvice lagano prepže i sve zajedno spoji.Odmaknite sa strane pustite da se lagano ohladi ,isprobate ,posolite i popaprite po ukusu.
Pripremite meso ,očistite ga od vanjskih žilica ,lagano potucate batićem za meso ,posolite i popaprite /ako koristite mekanu junetine koja ima velike šnicle njih će te morati rezati prije stavljanja na ražnjiće ,za teletinu radite pojedinačne zamotuljke/
Premažete dobivenom smjesom meso .Narežete i zamotate u rolice .Svaku rolicu stavite na ražnjić/pazite da to radite na spoju/između stavite list lovora /možete i malo luka/.Nanižite po tri zamotuljka na jedan ražnjić i to računajte da je za jednu osobu.
Pecite involtine na grill-tavi ili teflon tavi /po želi možete dodati maslinovog ulja tokom pečenja/pecite ih po 3 min. sa svake strane ,nemojte ih bockati vilicom cesto okretati pustite da se fino zapeče sa svake strane a onda ih okrenite .
Servirate uz finu salatu.


nedjelja, 9. listopada 2016.

Vege paprike iz pečnice

Fine nadjeve paparike špinatom, sirom i bosiljko.Idealno za predah od masne i teške hrane još ako koristite light motzzarellu divota.
Fotografija ovog divnog jela doista nije na razini ali je zato jelo fino i lagano.Paprike dok ih još ima  špinat i riža ,vrlo jednostavno i vrlo ukusno jelo sa malo kalorija još ako umjesto punomasne mozzarelle koristite light /lidl/.Možete ovo jelo servirati

Sastojci:

100g basmati riže/po ukusu

150g špinata

7-8listova svježeg bosiljka

prstohvat ljute paprike

1/2žličice origana

1žlica nasjeckanog peršina

2 češanja češnjaka

sol,papar

50g feta sira/opcionalno

125 g mozzarelle

1žlica maslinovog ulja

malo vode


Priprema:

Skuhate rižu /možete čak koristiti i ostatke riže od jučer,skuhanu rižu prospite u posudu na hlađenje  .Zagrijete tavu ili wok  dodate maslinovo ulje i na sitno nasjeckan češnjak pustite samo trenutak da zamiriše pa dodate oprani i očišćeni špinat ,podlijete sa dvije žlice vode pirjajte dok špinat ne uvene,ne trebate ga dugo kuhati / napomena ako imate velike listove špinata ,što vam ja nikako ne savjetujem da kupite ,možete ih narezani/prerezati na pola/posolite i popaprite ..
Maknete špinat dodate ga u rižu ,dodate naribani feta sir i mozzarellu/ostavite malo mozzarele da možete naribati po vrhu/ ,nasjeckani bosiljak i origano te ljute papričice po ukusu.Sve dobro promiješate ,posolite i poparite po ukusu.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C /15 min

subota, 8. listopada 2016.

Brie salata

Sir brie je mekani sir sa bijelom pljesni .Ovo je brie iz Lidla nije prve kvalitete ali je za ovo jelo sasvim dostatan osim  brie jako je fino i camembert sirom/on se obično prodaje mali okrugao u drvenim posudica ma/.Ova je salata bila apsolutni hit na jednom domjenku zato je nemojte propustiti isprobati.Salata je uz izmjene sa stranica #Lecker#.

Sastojci:

1 mali crveni luk

1žličica soka od limuna

150g brie/camembera

3 šnite kruha/cjelovitog brašna

Preljev:

1žličica dijon senfa

1žličica šećera

5 žlica miješanog maslinovog ulja/ne djevičansko

1žlica kapara

2žlica jabučnog octa

1/2žličice suhog majorana/mažurana/3 grančice svježeg/lišće


Priprema:

Izaberite lijepi tanjur za serviranje /sve ide više u tek kad je lijepo sevirano.U zdjelicu naribate na tanko luk //možete ga i narezati na tanko ako ste spretni//lagano ga posolite i pokapate sa malo limuna ,promiješate i ostavite stajati //ako bas volite hrskavu teksturu luka i nemorate se nakon toga družiti slobodno ga ostavite bez mariniranja.
Na tanjur stavite narezani na tanke fete sir ,servirate ga u krug.U sredini /ako ste izabrali taj način/stavite luk .
Izradite mikserom sve sastojke za umak .
Prelijete preko salate .Ostavite prije serviranja samo par minuta d ase sve malo prožme.
Narežite kruh/koji ste prije toga tostirali/ na kockice .Prospite ih po salati .
Servirati kao predjelo ,mezu ili prilog.

Comments system

Disqus Shortname