Evo jedan jako fini recept kojeg često ponavljam , naravno da je već napisan na coolinarici ali red je da ga se objave i ovdje.Divna pita/rolada od blitve i sire.
Sastojci 4 osobe:
400g blitve
2 žlice maslaca ili ulja
1 veliki luk
250g ricotte ili skute
150g feta sira
1žlica naribanog parmezana
1žlica nasjeckanog peršina
prstohvat naribanog muškatnog
oraščića
1 limun/korica/obavezno
2žlice zobenih pahuljica
1/2žličice soli
papar
1 jaje
8 tankih listova za pite(jufke)
maslac ili ulje za premazivanje
Priprema:
1. Zagrijete pećnicu na 180C.
Očistite blitvu od tvrdih korijena (samo lisce)operite je i
narezite na trakice.
U dubljoj tavi zagrijte maslac dodate sitno nasjeckani luk, luk
pirjate dok ne omekša i dobije zlatnu boju, pazite da vam ne zagori, zato bi bilo dobro
da to radite na niskoj temperaturi.
Kad je luk promijenio boju dodate nasjeckanu
blitvu.
Nastavite pirjati zajedno dok blitva ne pusti vodu i lagano se prodinsta.
Nakon sto
vidite da u tavi nema vise viska tekućine sve prebacite u cijedilo te lagano pritiskajuci
žlicom pustite da istoče ostatak tekućine iz blitve.
Vrlo je važno da blitva bude suha da bi kad se ispeče sve bilo fino hrskavo.
Ocijeđenu blitvu stavite u posudu, dodate ricottu, feta sir, parmezan, na sjeckani peršin, muskatni oraščić, koricu od limuna, zobene pahuljice.
Posolite, po paprite te dodate lagano promiješano jaje.Sve zajedno dobro
promiješate.
Tijesto za savijače premazite maslacem ili uljem pa na njega stavite
drugu koru, premazite s masnoćom pa nastavite slagati četiri sloja. Podijelite smjesu od blitve na
dva dijela.Formirate od polovice kobasicu koju stavite na dužu stranu kore, zarolate
čvrsto, vrhove malo podvučete.Isto napravite i sa drugim dijelom nadjeva i
ostalim(4)korama.Od ove doze ispast će vam dvije štruce. Pažljivo premjestite na
protvan na koji ste stavili papir za pečenje, premašite rastopljenim maslacem ili sa
malo ulja i stavite peci u zagrijanu pećnicu negdje 35minuta ili dok kore ne budu fine zlatne boje i ne odvoje se od papira.
Narežite rolat na šnite veličine po želji.Servirati sa malo umaka od jogurta.