srijeda, 26. travnja 2017.

Ruža sa tikvicama i sirom

Divan prilog, veliki lisnati puž/ruža nadjevena sirom i tikvicama , milinaaa za grickanje za kruhasti dodatak nekom jelu.


Sastojci:

Tijesto:


4 žlice mlake vode

1 žlica instant kvasca

1,5žličica meda/može i šećer

350-400g brašna/glatko

120ml mlakog mlijeka

1žličica soli

2 jaja

1žličica origana

Nadjev:

100g maslaca/sobne temperature

2 -3 naribana češanja češnjaka

oko 100g feta sira

malo papra

malo ljute ili slatke mljevene paprike


Priprema:

U zdjelicu stavite mlaku vodu sa medom pa dodate kvasac, promiješate ostavite par minut stajati.Dodate u posudu mlako mlijeko pa u njega stavite kvasac sa medom i vodom promiješate da se sve spoji a potom postepeno dodate brašno sa solju i origanom, miješate dok ne dobijete glatko tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne bude glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto stavite u zdjelu prekrijete prozirnom folijom ili običnom kesom da ne dolazi tijesto u dodir sa zrakom, možete  i dodatno prekriti čistom krpom.Ostavite na toplom nekih30-45 min/ja to napravim u pećnici na 50C/.



Rastanjiti tijesto negdje 0,5cm debljine pa ga premažete maslacem/koji ste prije toga promiješali sa protisnutim češnjakom, možete čak i nakon što premažete tijesto maslacem posuti češnjakom ,, to ostavljam vama/, Stavite polovicu feta sira ili slanog sira po želji.Nožićem za krumpir ili običnim nožem ako ste spretni narežite na tanke duge trake tikvicu pa je posložite po tijestu , prospite ostatkom sira.Prospite sa solju i paprom ako mislite da je potrebno, te sa mljevenom paprikom.



Narežite rotolonom ili oštrim nožem tijesto na trake/po dužoj strani/na tri prsta široke trake.Počnite tako da prvu zarolate u rolu, naslonite na sljedeću traku pa rolate oko prve,tako sve redom dok ne dobijete veliku ružu.Stavite je u kalup širine negdje 20Cm





Ružu formirate tako da malo izvučete stranice i okrenete je prema vani.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40 min na najnižom vodilici pećnice.
Recept je iz casopica Dolce&Salati


Comments system

Disqus Shortname