subota, 12. studenoga 2016.

Portokalópita/grčka pita od naranče

Danas je doista bio predivan dan pa je pala i jedna fina šetnjica  ali nisam vas zaboravila ,možda malo kasnim ali zaboravila vas nisam ,vikend kolač je tu.Predivna ali doista prekrasna i aromatična grčka pita od naranče.Ovo naprosto morate isprobati ,pita koja se topi ustima.Mile moje nema opravdanja da za vikend ne napravite ovaj vrlo jednostavan  kolač koji miriše na jesen.

Sastojci:

7 kom listova za pite jufke

400g grčkog jogurta

200ml ulja

150g šećera

4 jaja

2 naranče

2 žlice pecivnog praška

1 vanilija šećer

Preljev:

150g šećera

250ml soka od naranče

1 vanilija šećer


Priprema:

Kore za pitu/jufke izvadite iz folije i ostavite pola sata na radnom solu da se osuše.
U zdjeli sa strane izmiješate jogurt,šeće ,vanilija šećer ulje ,jaja i koricu od dvije naranče ,potom natrgajte kore za pite /jufke ili ih narežite na komade.
Pomiješate kore sa već pripremljenim umakom od jogurta.Naranče ogulite i narežite na fete ,pazite da izvadite špice/koštice .Fetice naranče stavite na vrh pite./fino ih posložite.
Prelijete sve u protvan dimenzije 20x30 cm .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/40min ili dok ne dobije finu boju.
Dok se pita peče vi napravite prelje .U zdjelu stavite sok od naranče,šećer/ako volite slađe možete dodati i više šećera/i vanilija šeće sve zagrijavate dok se šećer ne rastopi .Odložite dok se pita ne ispeče.Prelijete vruću pitu preljevom/naravno pažljivo/ostavite da se sve ohladi na hladno mjestu.
Servirate rashlađenu pitu narezanu na fete .



Comments system

Disqus Shortname