Jedan divan slatki zalogaj za kišna popodna. za utjehu.
Sastojci:
Tijesto:
500g glatkog brašna
25g svježeg kvasca
2 jaja
100g maslaca
180ml mlijeka
1/4 žličice soli
1 vanilija šećer ili aroma vanilje
60g šećera
Nadjev:
500g svježeg sira/polumasni
korica jednog limuna
100g suvica/sušeno grožđe/grožđice
1vanilija šećer
70g šećera
1 jaje
2žlice vanilija pudinga/ ili gustin
Ostalo.
1žumanjak
šećer u prahu
Priprema:
Brašno prosijete u zdjelu, u sredinu napravite rupu stavite izmrvljeni svježi kvasac, dodati cijeli šećer.Zagrijati mlijeko da bude toplo, nemojte previše zagrijati jer će te ubiti kvasac, polovicu mlijeka stavite u rupu sa kvascom, promiješati , poklopiti ostaviti stajati pokrivene deset minuta da kvasac lagano zapjeni.U ostatak mlijeka staviti maslac da se otopi.
Kad se kvasac aktivirao dodati sve ostale sastojke, nemojte zaboraviti sol, preliti sa ostatkom mlijeka, umijesiti mekano tijesto koji se ne lijepi, staviti ga na radni stol koji ste malo pobrašnili pa nastavite miješati da se sve spoji.Tijesto staviti u lagano pobrašnjenu posudu za dizanje, poklopiti prozirnom folijom i krpom i ostaviti stajati 45 min ili dok se ne udupla.Ja tu imam trik, zagrijem vodu u lončiću pa na njega stavim posudu sa tijestom , to dosta ubrza postupak pogotovo ako vam kuhinja nije zagrijana dovoljno.
Tijesto lagano premijesite.Tijesto razvaljajte na debljinu 0,5 cm. Pomiješajte sve sastojke za nadjev da se povežu.Tijesto razrežite na kvadrate veličine kakvu želite.Meni je ispalo 30kom.
Spajati po dva suprotna kraja, prije toga ih premažite sa malo vode.
Na lim stavite papir za pečenje. Slažite peciva jedan do drugog.Premazati žumanjkom, ostavite stajati pola sata.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min, ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.Lagano ohladite i jedite.Uslast!