četvrtak, 31. ožujka 2022.

Slatki jastučići sa sirom i limunom


 Jedan divan slatki zalogaj za kišna popodna. za utjehu.

 Sastojci:

Tijesto:

500g glatkog brašna

25g svježeg kvasca

2 jaja

100g maslaca

180ml mlijeka

1/4 žličice soli

1 vanilija šećer ili aroma vanilje

60g šećera

Nadjev:

500g svježeg sira/polumasni

korica jednog limuna

100g suvica/sušeno grožđe/grožđice

1vanilija šećer

70g šećera

1 jaje

2žlice vanilija pudinga/ ili gustin

Ostalo.

1žumanjak

šećer u prahu

Priprema:

Brašno prosijete u zdjelu, u sredinu napravite rupu stavite izmrvljeni svježi kvasac, dodati cijeli šećer.Zagrijati mlijeko da bude toplo, nemojte previše zagrijati jer će te ubiti kvasac, polovicu mlijeka stavite u rupu sa kvascom, promiješati , poklopiti ostaviti stajati pokrivene deset minuta da kvasac lagano zapjeni.U ostatak mlijeka staviti maslac da se otopi.
Kad se kvasac aktivirao dodati sve ostale sastojke, nemojte zaboraviti sol, preliti sa ostatkom mlijeka, umijesiti mekano tijesto koji se ne lijepi, staviti ga na radni stol koji ste malo pobrašnili pa nastavite miješati da se sve spoji.Tijesto staviti u lagano pobrašnjenu posudu za dizanje, poklopiti prozirnom folijom i krpom i ostaviti stajati 45 min ili dok se ne udupla.Ja tu imam trik, zagrijem vodu u lončiću pa na njega stavim posudu  sa tijestom , to dosta ubrza postupak pogotovo ako vam kuhinja nije zagrijana dovoljno.


Tijesto lagano  premijesite.Tijesto razvaljajte na debljinu 0,5 cm. Pomiješajte sve sastojke za nadjev da se povežu.Tijesto razrežite na kvadrate veličine kakvu želite.Meni je ispalo 30kom.

Na svaku kocku rasporedite nadjev .



Spajati po dva suprotna kraja, prije toga ih premažite sa malo vode.




Na lim stavite papir za pečenje. Slažite peciva jedan do drugog.Premazati žumanjkom, ostavite stajati pola sata.



Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min, ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.

Lagano ohladite i jedite.Uslast!




Comments system

Disqus Shortname