četvrtak, 26. svibnja 2016.

Kantonese riba na pari


4 osobe

Kineska kuhinja


Sastojci:

500g fileta ribe

2 žlice nasjeckanog đumbira na trakice

4-5 grančica svježeg korijandra

3 žlice soja umaka

1/4žličice soli

1/4žličice šećera

4žlice vode

2 žlice sezamovog ulja

Povrće po želji /paprike ,mladi luk i sl.

Priprema:

Očistite ribu od  ljuski i iznutrice ,dobro je operite i osušite .Filetirajte ribu ,za to će vam trebati oštar nož počnite od leđne peraje pa oštrim nožem zarežite po kosti do kraja .Ribu možete oguliti i od kože ako vam je to problem kožu samo zarežite na par mjesta da se tokom pripreme ne deformiraju fileti .Očistite filete od ostalih kostiju prelazeći nježno prstom ,izvucite kosti pincetom /nemojte kopati po filetu.Formirate filete na fete koje će moći stati u stemer.
Nasjeckajte na julijen/trakice đumbir i mladi luk  ,narežite korijandar,Pomiješate soja umak ,šećer ,sol i vodu u malu zdjelicu da se sve poveže ,Odložite do korištenja .Nasjeckajte još svježeg povrća po želji za kasnije.

Ribu stavite u stemer,ja imama od bambusa na njega prije nego stavite ribu stavite papir za pečenje kojeg ste formirali u oblik i izrezali da ima po sebi rupice .Ako koristite metalni savjetujem vam da u tom slučaju ribu stavite na tanjur pa da je tako kuhate .Inače osim papira za pečenje kao podlogu možete koristiti i lišće kupusa i sl.samo pazite namirnice nekad povuku intenzivnu aromu kupusnjača.Izaberite po želji.
Po ribi možete posuti dio nasjekcanog đumbira ,korijandra i mladog luka.Ribu poklopite i stavite na wok u koji ste stavili vodu .Kad sve prokuha smanjite vatru pa pustite da se riba kuha 10 min.Možete oko stimera staviti jedan savijeni ručnik da zadržite svu paru .

U woku zagrijete ulje pa na njemu prepržite đumbir ,kratko samo da zamiriše dodate mladi luk i prpremljeni umak od soje ,pustite da sve kuha nekih 30sek.

Izvadite ribu na tanjur za serviranje ,prospite je ostatkom narezanog povrća ,sve prelite pripremljenim umakom od soje.Pokapate sezamovim uljem.
Uživajte uz rižu ili tjesteninu.


Comments system

Disqus Shortname