Jako fini kolač sa podlogom od prhog tijesta, kremom od oraha i narezanim jabukama.
Sastojci:
Krema od oraha:
400ml mlijeka 3,5%m.m.
1 limun korica mlijeka
1puding
200g mljevenog oraha
2žlice šećera
1 vanilija šećer
1 jaje
Podloga:
200g brašna
prstohvat soli
100g maslaca
1jaje
1,5žlica šećera
Jabuke:
700g/4 jabuke
sok od 1 limuna
1,5žlica šećera
2 žličice /pune/brašna
1žličica cimeta
Ostalo:
500ml vrhnje za šlag/mliječno/
šećer u šrahu po ukusu
Priprema:
Napravite prvo kremu od oraha da se ohladi:
Sameljite orahe.Podijelite količinu mlijeka na dva dijela.Polovicu mlijeka zakuhajte na štednjaku sa orasima i šećerom/obje vrste/.U ostatak domlijeka dodati jaje i puding, promješati da ne budu grudvice uliti u orahe , nastaviti kuhati dok se sve ne skuha i zgusne.Dodati koricu od limuna pa ostaviti sa strane da se ohladi, ne treba do kraja ali da ne bude vruće.
Slažite: na tijesto stavite kremu od oraha, poravnajte.
Dodati jabuke. Lgano ih stiskati uz kremu da se malo stisnu.
Pecite u zagrijanoj pečnici sa vrućim zrakom na 175C/30-min, vi najbolje znate vašu pećnicu.Izvadite , ohladite, narežite na kocke.
guštajte uz kavicu.