Sastojci:
Tijesto:
2 jaja
130g šećera
1 vanilija šećer
80g čvrstog jogurta
malo soli
70ml ulja
120g brašna
1 pecivni prašak
Krema:
200ml vrhnja za šlag/mliječno
150g bijele čokolade
400 ml vrhnja za šlag
2-3 žlice šećera u prahu/opcionalno
1 vanilija šećer
Džem:
300 g light džema od malina
4 lista želatine
Ostalo:
12 kom petit beurre keksi
Priprema:
Zagrijete 200ml vrhnja za šlag mliječnog , dodati bijelu čokoladu, promiješati da se otopi.Staviti sa strane da se ohladi.
Napravite biskvit: u zdjelu za miješanje dobro izradite jaja sa šećerom da postanu pjenasta.Dodati jogurt i ulje nastaviti miješati da se spoji.Izvagati brašno pa ga pomiješati sa pecivnim praškom i solju.Dodati u smjesu od jaja, nastaviti miješati kratko da dobijete glatku smjesu.Prebaciti u kalup za biskvit/20x30 otprilike/peci u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak minuta /provjeriti čačkalicom/Biskvit ostaviti da se ohladi.
Pripremite želatinu po uputstvu na pakovanju, ako koristite listove potopite ih u hladnu vodu na par minuta. pa ocijedite.Stavite džem u lončić pa zagrijete da se vrati u tekuće stanje, dodati želatinu promiješati.Ostaviti par minuta da se malo ohladi, presuti na biskvit.Staviti u frižider dok dovršite kremu.
Izraditi vrhnje za šlag sa vanilija šećerom u čvrsti šaum, dodati ohlađeni šlag sa bijelom čokoladom, na
staviti sve skupa miješati da se poveže u čvrstu smjesu, isprobati po ukusu dodati šećera u prahu.
Premazati kremu preko džema.Po kremi složiti keks.
Pustiti da se hladi 1-2h u frižideru.Keks bi trebao omekšati .Narezati na kocke prateći liniju keksa.
Ukrasiti po želji/ja sam stavila gumi maline/.