Fini brudet /brujet/varivo koji sam odavno jela Nici, kažu da je ovo španjolsko jelo ali ja vjerujte nisam bas puno istraživala a istina je i da ne odstupa puno od ostalih mediteranskih i dalmatinski brudeta .Osnova je jednostavna dakle škampi ili kozice ,smrznuti ili svježi/to bi bilo najbolje/ i dobar riblji temeljac /ako bas ne možete ili vam se ne da kuhati kupite gotovi/ali bez temeljca ovo jelo ce vam biti prazno.Ako ne želite koristiti vino zamijenite ga istom količinom temeljca ili vode.
250g/gljiva/smeđi šampinjon
6 srednjih krumpira
1 srednji luk
2 češanja češnjaka
250g repa kozica ili škampi
5 žlica bijelog vina
700ml ribljeg temeljca
1 žlica peršina
na vrh noža ljute paprike
1žlica maslinovog ulja
sol,papar
Sastojci:
250g/gljiva/smeđi šampinjon
6 srednjih krumpira
1 srednji luk
2 češanja češnjaka
250g repa kozica ili škampi
5 žlica bijelog vina
700ml ribljeg temeljca
1 žlica peršina
na vrh noža ljute paprike
1žlica maslinovog ulja
sol,papar
Priprema:
Zagrijete maslinovo ulje .Na sitno nasjeckajte češnjak i luk pa ih stavite na vruće ulje ,smanjite temperaturu na pola pa lagano dinstajte dok sve ne uvene i fino se zapeče.Ogulite krumpir narežite ga na fete.
Gljive narežite na četvrtine .Na luk dodate gljive pa pirjate par minuta da ispuste vodu,dodate kozice pa nastavite pirjati da se malo preprže, podlijete vinom ,pustite da vino iskuha i lagano ishlapi/znam da se dosta ljudi boji dodavati vino ili alkohol u hranu zbog djece no prava je istina da alkohol ishlapi i ostane samo lagana aroma koja daje ovakvim jednostavnim jelima dubinu okusa/vino naravno kako sam u uvodu rekla možete zamijeniti temeljcem ili vodom.
Podlijete sve temeljcem pustite da temeljac prokuha pa dodate ljutu papriku ako bas ne volite možete zamijeniti slatkom paprikama ali nemojte izbjeći.Dodate narezani krumpir pa nastavite kuhati nekih 30-35min.