ponedjeljak, 17. srpnja 2017.

Loco Moco

Loco Moco je izvorno Havajsko jelo, izdašno  i vrlo ukusno za veća društva i večere.Postoji doista vrlo mnogo verzija ovog jela ovisno o začinima u mesu ali po meni  ima postoji ona aromatična, gotovo izvorna i pomalo egzotična i amerikanizirana verzija koja je jednostavnija i manje egzotična, ja ću vam staviti jednu i drugu verziji pa vi po ukusu.Ovoga puno sam bila lijena poslikati izradu recepta ali on je tako jednostavan da ne vidim ni potrebu, no za sve upite možete se javiti ispod recepta rado ću pomoći.

Sastojci:/4osobe

Meso:

1. verzija

600g svježe mljevenog goveđeg mesa/srednje masno

sol,papra

2 verzija:

600g mljevene govedine/srednje masne

1 žlica ribljeg umaka

1žličica smeđeg šećera

1žlica soja umaka

1cm naribanog đumbira

1 češanj češnjaka

1žličica chilly paste/dosta je ljuta pa prilagodite okusu/

Umak od gljiva:


1.verzija:

300g smeđih šampinjona

1 luk

1žlica maslaca

200g mini rajčica

sol,papar

1 žličica Worchestershire umaka

1žlica gustina

300ml goveđeg temeljca

2. verzija:

150g smeđih šampinjona

150g shitake gljiva

1žlica soja umaka

1 žlica ribljeg umaka

1žlica smeđeg šećera

1 maui luk/luk srebrenac

2žlice ghee ili maslaca

1žlica brašna

300ml goveđeg temeljca

papar

Ostalo:

4 jaja

kuhana riža

2-3 mlada luka


Priprema:

Sve sastojke za meso izradite te ostavite stajati pola sata na sobnoj temperaturi, ako je puno toplo vrijeme ipak stavite u nekoj srednje hladnoj prostoriji jer mljeveno meso može vrlo brzo na toplini poprimiti nebaš ugodan  miris.
Komadić mesa prepržite na tavi da vidite dali vam odgovara okus.Formirate četiri lijepe pljeskavice.Odložite u frižider.

Napravite umak tako da zagrijete maslac/ghee/ sa mlazom ulja dodate sitno nasjeckani luk , prepržite da uvene pa dodate nasjeckane gljive kratko pržite miješajući, pospete brašno ili gustin , promiješate pa podlijete temeljcem, dodate začine iz prve ili druge verzije, pustite da prokuha po potrebi dodate još temeljca ili pustite da skuha do željen gustoće.Posolite i popaprite po ukus.Odložite.

Skuhate lagano slanu  rižu.Ispržite na plitkoj masnoći pljeskavice, izvadite vani, na plitkoj masnoći prepečete jaja, tri minute da se bijelanjac preprži i pobijeli/možete ga lagano obrati da ne ostane sluzav pa pustiti da se preprži/ a da vam žumanjak ostane još čitav.

Slažete rižu, umak, meso i na vrhu jaje.Prospite sitno nasjeckani mladi luk.


Comments system

Disqus Shortname