ponedjeljak, 31. listopada 2016.

AÇMASI BÖREK

Prefini turski burek/pita kojega će te obožavati .Ovaj burek se inače radi od mješavine sira ,špinata i koprive ,naravno vi u nedostatku možete narezati cikoriju ili pojačati količinu špinata.Ovaj način motanja bureta je specifičan .Uživajte!!!

Sastojci:


Tijesto:

500ml mlake vode

250ml jogurta/čvrsti

80ml maslinovog ulja

1žličica kvasca

1žličica pecivnog praška

1,5 žličica soli

770g brašna /220g cjelovitog brašna +550g bijelog/

Nadjev:

1/2kg špinata

250g koprive/cikorija

300g svježeg sira/feta sir

1 bjelanjak

sol,papar

1/4žličice pul biber/ljute papričice

Premaz:

7žlica maslinovog ulja

3 žlice jogurta

1žutanjak

Priprema:



U zdjelicu stavite zagrijanu vodu pa dodate jogurt i ulje dobro promiješate .U drugu posudu stavite brašno/obje vrste ako koristite/soli ,pecivni prašak i kvasac ,sve zajedno dobro promiješate .Dodate postepeno vlažne sastojke u suhe miješajući tijesto da se sve fino poveže.Stavite tijesto na lagano pobrašnjeni radni stol pa miješate dok postane glatko .Podijelite ga u osam dijelova ,poklopite krpom i ostavite stajati pola sata.
Za to vrijeme operite i narežite špinat i koprivu ako koristite dodate sir ,sve pomiješate ,popaprite i posolite po ukusu te lagano prospite ljutom paprikom.Podijelite nadjev u osam dijelova tako će vam biti lakše a i svaki će burek biti jednako nadjevom.

Pripremite premaz tako da u zdjelici stavite maslinovo ulje ,jogurt i žumanjak ,sve dobro izradite metlicom da se poveže .Razvaljate svaki dio tijesta na tanko premažete premazom pa dodate pripremljen nadjev sam na polovicu tijesta .Zarolate tijesto usko pa savijete svaki kraj na pola/da  izgleda kao  perec/ .
Premažete bureke ostatkom premaza pa prospite crnim i bijelim sezamom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-30min dok ne dobije finu boju i divno se razlista .Uživajte uz jogurt.


















Comments system

Disqus Shortname