srijeda, 31. svibnja 2017.

Nodine sa češnjakom

Divne grickalice kojima nećete moći odoljeti, češnjak maslinovo ulje u finim mašnicama.Uživajte ja sam ih radila uz bogati mineštrone.

Sastojci:

Premaz:

3-4 žlice maslinovog ulja

2 češanja češnjaka


Tijesto:

400g brašna/glatko/

2žlice maslinovog ulja

1/2žličice šećera

1/2kesice instant kvasca

1,5žličica ravna soli

250ml mlake vode

Priprema:

Prije nego počnete bilo što raditi naribate u zdjelicu češnjak prelite sa maslinovim ulje dodate malo soli i ostavite stajati dok sve ne dovršite da se ulje lagano aromatizira češnjakom.
U mlaku vodu stavite šećer i kvasac lagano promiješate rukom , odložite par minuta dok se kvasac lagano ne aktivira.Dodate ulje, brašno sa solju.Zamiješate tijesto da bude fino.Razradite ga dodatno na radnom stolu da bude fino i glatko.
Tijesto razvaljate na tanko.Premažete smjesom češnjaka i maslinovog ulja.Narežete na duge trake otprilike 5x12cm.Svaku trakicu malo rastegnete u ruci i savijete jednom da dobijete mali čvor u sredini koji nije puno stisnut.Ponavljate postupak dok sve ne završite .
Pokrijete nodine čistom krpom ostavite stajati do 1h na toplom mjestu ili dok se fino ne podignu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po limu.

Pita od marelice i kokosa

Divna pita od marelica, kokosa, prhkog tijesta i meringom.Uživajte!!!!


Sastojci:

Podloga:

100g maslaca

100g brašna

1 jaje

3 žumanjca

50g kokosa

80g šećera u prahu

1 vanilija šećer

prstohvat soli

50g gustina

Meringa:


3 bjelanjka

40g kokosa

80g šećera

Ostalo:

3-4 žlice marmelade od marelice

5 marelica


Priprema:

Tijesto, sve izvaganu stavite u zdjelu i pomiješate u tijesto.Tijesto će biti malo ljepljivo i mekano.
Nauljite kalup/oko25x30/ i prospite ga brašno ja stavim papir za pečenje.Vlažnim rukama rasporedite pravilno tijesto.Premažete marmeladom.Stavite u frižider dok ne napravite meringu.
Zagrijete pećnicu na 180C.
Kajsije ogulite od kože/ja sam imala domaće zrele one se bez problema gule/ako vam se ne žele guliti uronite ih kratko u vruću vodu i povucite kožicu.Nasjeckate kajsije na sitno.posložite po  tijestu koje ste prije toga namazali marmeladom od marelice.
Za meringu uzmite ostatke bjelanjak pa ih istucite u snijeg postepeno dodate šećer tučete dok meringa ne postane sjajna i dok se po prstima ne osjeti više šećer.Lopaticom ili žlicom umiješate kokos.Premažete meringu preko marelica.Zagladite.
Pecite nekih 25 min.

Servirati ohlađeno izrezani na kocke ili trake uz sladoled od vanilije.

Zengin salatasi

Fina turska bogata salata od fažoleta/mladoh graha,snakebean/, kukuruza.

Sastojci:

350g mladih fažoleta

4 mlada luka

2žlice nasjeckanog lišća peršina

3-4 crvene manje rog paprike

1/2žličica nasjeckanog kopra

sol,papar

3-4 žlice maslinovog ulja

4 žlice kuhanog kukuruza

par žlica soka od limuna/može i aceto balsamico


Priprema:

Skuhate fažolete u slanoj vodi/nemojte ih prekuhati/dovoljno vam je par minuta da lagano smekšaju a ostavu fino zeleni i hrskavi.Ocijedite ih.Papriku narezati na trakice.
Zagrijete maslinovo ulje , dodate sitno nasjeckani luk, prodinstate da uvene, dodate paprike pa nastavite pirjati da paprika uvene, 
Dodate kukuruz i fažolete.Preokrenete na tavi kratko da se obaviju masnoćom i zasjaje.Ostavite da se ohlade, a potom začinite sa solju, paprom, koprom, dodate po potrebi malo maslinovog ulja i sok od limuna , aceto balsamico.

Comments system

Disqus Shortname