petak, 11. kolovoza 2017.

Patlıcan salatası/salata od patlidžana

Balancane na salatu, divota koja osvaja, bio da će te ih peči na roštilju ili u tavi.

Sastojci:

3 manje balancane

1 žličica soli 

300ml vode/manje više po potrebi/

Nadjev:

150g gustog jogurta

1 češanj češnjaka

sol,papar

4-5 listova bosiljka

100g naribanog topljivog sira/tipa mozzarella

2 žlice maslinovog ulja

Priprema:


Narežite balancane na malo deblje fete , stavite ih u slanu hladnu vodu, na njih stavite jedan tanjur ili poklopac da potonu.Ostavite stajati pola sata.Izvadite i pustite ocijediti na papiru za pečenje.
Zagrijete roštilj ili grill tavu .Premažete balancane sa malo ulja, prepržite ih sa obje strane da se fino zapeku i smekšaju.
Zamiješate sve sastojke za nadjev.

Na vruće fete balancani odmah nanesite žlicu/manje više po želji/nadjeva , odmah posložite drugu pa nastavljajte dok ne potrošite sve sastojke.Na toplom će se sir otopiti tako da će se  sve fino složiti.

Salatu ostavite da se ohladi.Pokapate sa malo maslinovog ulja.Pospete svježe nasjeckanim bosiljkom.
.

Španjolski tart od mladog krumpira

Jako fino i brzo jelo.Krumpir koristite po mogućnosti domaći ako ne, ogulite mu koru.Kao premaz možete koristi tapenadu od zelenih maslina/može i crnih ali je ljepše vidjeti sa zelenim/ ili možete koristiti pesto po želji meni je najbolji genovese/bosiljak svježi, parmezan, maslinovo ulje, češnjak,sol, papar/Samo da napišem par riječi o pestu i razbijem bauk oko toga , kombinacije pesta ili pešta, su beskrajne, povrće, začini , dodaci i sl. tako da slobodno se zaigrajte vodite računa da vam treba jedna orašasta komponenta/dobiti će te je ako prepržite bilo koje orašaste plodove,orahe, bademe, pinjole,../sirna komponenta /malo jači sir parmezan, grana padano, paški .../začini po ukusu/kadulja, bosiljak, origano.../možete dodati i povrće/brokula, tikvica i sl./ dobro maslinovo ulje , po želji pesto se može malo podići koricom ili sokom limuna u ovisnosti kako će te ga koristiti .

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

3 srednja krumpira

1 manja paprika/slatka ili ljuta to je na vama/

2 mlada luka

3 žlica tapenade ili pesta po ukusu

100g ribanog topljivog sira/mozzarella, cheddar isl. ma koji volite a dobro se topi

2-3žlice maslinovog ulja

Priprema:

Razvucite lisnato tijesto na papir za pečenje pa mu podvijete krajeve.Operite i narežite krumpir/ogulite mu koru ako je potrebno/.
Prebacite lisnato tijesto na lim za pečenje.Premažete ga tapanadom ili pestom pa prospite naribanim sirom.

Krumpir narežete na tanko ako ste spretni napravite to nožem ako niste naribate ga na mandolinu za rezanje čipsa.Posložite krumpir preko premaza, posolite ga, paprite , premažete otopljenim maslacem ili maslinovim uljem/ja sam maslinovim uljem/.
Zagrijete pećnicu na 175 C.

Pecite tart nekih 25-30min ili dok krumpir ne omeksa , isprobate čačkalicom.
Izvadite tart , po njemu prospete sitno nasjeckani mladi luk i papriku, možete dodatno po papriti sa par mlinaca svježeg mljevenog papra.

Comments system

Disqus Shortname