Joj ljudi kako je ovo fino, slatke i fine jabuke/ja sam imala sreću što sam dobila mirisne domaće jabuke/u ogrtaču od kakaa, finom i hrskavom.Štrudla koja se vrlo lako pravo i brzo je gotova, korice su tanke i ne zahtijevaju dodatno rastezanje dovoljno ih je razvuči lazanjurom/oklagijom/.Ma što da vam kažem nemojte propustiti uživati u ovoj deliciji.
Sastojci:
Kakao jufka/kora za pitu:/1 štruca
125g glatkog brašna
20g kakaa/tamni
1 jaje
5-6 žlica vode
1žlica ulja
malo soli
Nadjev:
50g maslaca + mlaz vode
50g krušnih mrvica
600g jabuka
50-60g smeđeg šećera
1/2žličice cimeta
Ostalo:
1žlica maslaca
šećer u prahu
Priprema:
Prvo napravite tijesto.U zdjelu prosijati sitom zajedno brašno i kakao.U sredini napraviti rupicu dodati jaje, ulje i vodu.Pomiješate sve sastojke po potrebi dodati još malo vode ako je premekano malo brašna.Kad se tijesto u zdjeli povezalo u kuglu, staviti na radni stol,/ne bi vam trebalo više brašna ali ako se lijepi dodati malo/nastaviti miješati dok tijesto ne postane glatko.Zamotati tijesto u prozirnu foliju ili staviti u kesicu za zamrzavanje dobro ga ušuškati ostavit stajat pola sata na sobnoj temperaturi.
Za to vrijeme zagrijete ulje sa maslacem u tavi, dodate krušne mrvice, prodinstate da se mrvice lagano preprže.Maknete sa strane i pustite ohladiti.Jabuke ogulite narežite na četvrtine izvadite špice, narežite na komadiće srednje veličine.Jabukama dodati smeđi šećer i cimet, sve dobro promiješati.Jabukama ako želite možete dodati i malo ruma /ja nisam/.
Na papiru za pečenje razvaljate koru da bude tanka .Dodate svu količinu krušnih mrvica, 1 cm sa svih strana ostavite prazan.Na mrvice dodati jabuke.Prazni dio tijesta navlažite vodom.Podvrnite sa jedne strane /kraće/tijesto preko jabuka.Zarolate u štrucu/štrudlu.
Štrudlu premažete sa malo otopljenog maslaca.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/20-25 minuta.Kad je gotova ostavite je dobro ohalditi.Ohlađenu premažete sa ostatakom topljenog maslaca i pospete šećerom u prahu.