utorak, 28. studenoga 2017.

Gusto varivo sa njokima

Fino jelo na žlicu, njoki, meso, toplo i krepko jelo za zimske dane.Ako ne volite njoke zamijenite ih kuhanim krumpirom.

Sastojci:

500g mljevene junetine

1žlica maslaca

3 žlice maslinovog ulja

1 veliki luk

5 češnjeva češnjaka

3 lista lovora

2 grančice timijana

na vrh noža ljute paprike

1žlica /ravna dimljene paprike

1 puna žlica koncentrata rajčice

2 mrkve

250g njoka/domaći ili kupovni

1,3 l temeljca/pileći ili povrtni

2 ravne žlice brašna


Priprema:

Zagrijete dvije žlice ulja u loncu debljeg dna pa na njemu prepržite meso, začinite ga solju i paprom, pazite da tokom pečenja razdvojite meso da ne bude grudica, preprženo meso izvadite šupljikavom žlicom na toplo mjesto.

Dodati maslac i ostatak masnoće pustiti da se zagrije, dodati na sitno nasjeckani luk, prijati pet minuta miješajući da se dobro uprži.Dodati češnjak i mrkvu narezanu na kockice, obje vrste paprike i brašno, promiješati da se malo sve spoji, podliti temeljcem, nastaviti miješati da se sve poveže i razbiju eventualne grudice.

Vratiti meso u lonac, dodati ostale začine i koncentrat rajčice.Pustiti da sve prokuha pa odklopljeno kuhati oko pola sata.
Nakon pola sata dodati njoke , pustiti da se njoki kuhanju dok ne omekšaju, pet minuta prije kraja dodati grašak.
Servirati toplo.


Mozzarella gremolata by Nigella Lawson





Predivna mliječna mozzarella sa divnim posipom od gremolate/gremolade.Gremolada je inače posip , ekstra dodatak kojeg najčešće vezujemo uz ossobuco i ribu to je u pravilu kombinacija korice limuna, peršina i češnjaka /vrlo sitno nasjeckanog/, ovo je malo obogaćena verzija .Isprobate kao doručak , finu mezu ili dip uz preprženi kruh.Uživajte u bojama i okusima.Još jedan recept sa mojih stranica na coolinarici.


Sastojci/4 osobe

 2 kuglice/250g mozzarelle

1 crvena mljevena paprika/manje ljuta ili slatka

2žlice nasjeckanog peršina

 1 limun korica

 6-8 masline crne ili zelene/odkoštene 

1/2 češanja češnjaka 

1/2žličice soli 

3-4žlice dobrog maslinov

Priprema:

1. Izvadite mozzarellu iz vode ocijedite je .Rukama je razdvojite na tanjuru na kojem cete je i servirati.Lagano posolite. Napravite gremoladu: Sitno nasjeckate papriku ,masline/zelene ili crne ,Naribate češnjak ili ga protisnite .Sve stavite u zdjelicu dodate naribanu koricu limuna ,nasjeckani peršin,maslinovo ulje.Promiješate sve dobro. Prelite sve preko mozzarelle. Doradite slanost po ukusu.
 2. Servirate uz preprženi kruh kao mezu. 

3. Možete i kao prilog za mušku večeru ;-)




Comments system

Disqus Shortname