subota, 25. ožujka 2017.

Garbanzos sa svježim bakalarom

Fina španjolska gusta juha od slanutka i ribe za dane posta .Ova se juha inače radi sa usoljenim bakalarom/ne suhim kojeg inače kupujemo za bianco ili brujet/ kod nas ga ja nisam vidjela tome možete doskočiti tako da bakalar očistite od kosti i kože pa nasolite preko noći .Sutra ga dobro, dobro isperete i nastavite po receptu ,ovakvim sistemom riba gubi tekućinu iz sebe pa samim tim ostaje čvršća kod kuhanja ,vi naravno možete napraviti i bez toga jelo će biti malo blaže ali isto fino .Osim bakalara možete ovo napraviti i sa ribama čvrstog tijela koja inače idu u brujet tipa škarpina ,kokot i sl.,samo morate prije toga odkoštiti ribu od kosti skuhate temeljac.Uživajte!!!

Sastojci:

450 g fileta ribe/bakalar

2 luka

4 češanja češnjaka

2 crvene paprike

3 žlice nasjeckane rajčice

1žličica slatke mljevene paprike

na vrh noža ljute

1/2žličice mljevenog kumina

400g suhog slanutka/namočenog sa malo sode bikarbone u vodi  preko noći

300ml ribljeg temeljca/povrtni

300ml vode

1 lovorov list

1 žlica nasjeckanog peršina

sol,papar/po potrebi

3žlice dobrog maslinovo ulja


Priprema:

Zagrijete ulje u dubljem loncu dubljeg dna.Nasjeckajte povrće na sitne kockice .
Na zagrijano ulje prvo stavite luk ,pržite miješajući na srednjoj vatri dok luk ne omekša i fino se uprži , ako želite ubrzati dinstanje malo posolite luk ,dodate nasjeckanu papriku i češnjak pa pustite još par minuta da malo omekša paparika i da ssve malo zamiriše.Dodate sve začine ,promiješate ,dodate namočene slanutak ,podlijete temeljcem,poklopite kad prokuha smanjite vatru pa nastavite kuhati nekih 45 min dok slanutak ne omekša.
Kad slanutak omekša ,dodate narezanu ribu ,pustite desetak minuta da kuha .Dodate na sjeckani peršin,Lagano protrese lonac ,isprobate slanost.
Prije serviranja u juhu možete dodati još malo maslinovog ulja.

Comments system

Disqus Shortname