petak, 29. srpnja 2016.

Yogurt patates

Turski krumpir pečen u marinadi od začina i jogurta ,fino i lagano jelo koje se servira od meso .Recept je od Sumeyle Temel.

Sastojci:

4-5 većih krumpira

Marinada:

2žlice ulja

2žlice gustog jogurta

1žličica soli

1/4žličice pullbiber/ljute paprike

1/2žličice mente

1/2žličice timijana /zaatar


Priprema:

Zagrijete pećnicu na 200C.

U zdjelu stavite sve sastojke za marinadu ,dobro izmiješate ,isprobate dali vam sve odgovara po želji povećate začine ili u startu smanjite onaj koji ne volite ili vam čini previše,samo napaomena da je marinada malo slanija.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje .Ogulite krumpir .Izrežete na veličinu kriški jabuke ne previše tanko ni debelo .Prelite krumpir marinadom dobro promiješate da se sve poveže .Posložite krumpir na lim,fino ga raširite.
Pecite dok krumpir ne dobije finu boju/nekih 30min.

Tuna ražnjići sa gljivama i crnim sezamom

Tuna u finoj marinadi sa gljivama ,pečena na naglo  sa crnim sezamom.Tamari soja umak je inače japanska inačica soja umaka , smatra se jednim od najboljih soja umaka ,pun je okusa i manje slan i bez glutena , ako ga nemate uzmite obični soja umak ili light soja uma sa manje soli.

Sastojci: 

oko 450g svježe tune

7-8 kom šampinjona


Umak/marinada:

3žlice rižinog octa

3žličice soja umaka/tamari

1žličica sezam ulja

1žlica naribanog đumbira

1žlica sjemenki crnog sezama

Ostalo:

1limeta

1žlica lišća korijandra/peršin

Priprema:

Izmiješate sve sastojke za marinadu.Tunu narežite na jednake kocke/to će omogućiti da se ravnomjerno ispeče/.Šampinjon režite na polovice ili četvrtine ovisno o veličini.Stavite komade tune u marinadu promiješate,ostavite da se marinira poklopljeni 1h.

Namočite drvene štapiće par minuta u hladnoj vodi .Osušite ih kuhinjskim papirom pa na njih na izmjenično složite tunu i šampinjone.Ako ce te peći tunu na tavi izaberite teflon tavu ili teppanyaki grill ploču ,a možete ih ispeći u pećnici tako da ih stavite na lagano namašćenu zdjelu i pečete u zagrijanoj pećnici na 200C/oko 5 min.Ja vam savjetujem ako imate svježu tunu /tuna bi morala biti roza kroz sredinu/da je što kraće pečete no naravno odabir je na vama.



Tunu servirate toplu posutu lišćem korijadra i crnim sezamom ,uz limetu i malo vasabi paste/japanski hren.

Comments system

Disqus Shortname