utorak, 20. veljače 2018.

Frenk tavasi

Tradicionalno jelo iz Urfa regije.To je ustvari rajčica punjena mljevenom janjetinom (ili mesom po vašem izboru) i kuhana u tavi s maslinovim uljem i vodom.Izuzetno jelo koje meni jako dobro ide uz salatu od mrkve i krumpira, vi naravno spremite ono sto volite.

Sastojci:

Meso:
 250g mljevenog mesa po tradiciji janjetine (junetine i sl) 

1 češanj češnjaka 

1mali luk 

1žličica koncentrata rajčice(konšerve) 

1 mala crvena paprika ljute paprike po želji

 sol,papar


 Ostalo/umak: 

1/2dl vode 

1/2dl maslinovog ulja 

1/2žličice šećera 

nasjeckani bosiljak

Priprema:

1. Napomena: Po tradiciji ovo jelo se jede od mljevene janjetina i to daje ovom jelu stvarno ekstra aromu.Naravno da možete napraviti od mljevene janjetine , govedine, piletine i svega sto volite .Jedini je uvjet da meso ne bude premasno jer u tom slučaju bi nestalo tokom kuhanja.

 Pripremite meso: Jako sitno nasjeckate luk, češnjak i crvenu papriku.Ako pak želite rustikalniji način možete i krupnije. Dodate sve mesu.Dodate koncentrat rajčice,Promiješate sve sa solju i paprom.Komadić smjese mesa možete popeci malo na suhoj tavi da vidite da li je začinjena po vašem ukusu .Ako ste zadovoljni ostatak smjese stavite u frižider desetak minuta da se se prožme.

2. Narezite rajčice uzdužno kao na slici,pa u procjepe ugurajte meso .Stisnite rajčicu da se sve formira u kompaktnu masu.
3. U posudi za kuhanje stavite maslinovo ulje, poslažete punjene rajčice. Kad se ulje zagrije (a to će te ćuti kad počne cvrčati)podlite sve s vodom, posolite i poparite, dodate šećer. Smanjite vatru , posudu poklopite i pustite sve da se kuha,pereći se, nekih 40 min. Kad meso promijeni boju jelo je gotovo . Prije serviranja u umak dodate nasjeckanog bosiljka ili metvice. 

 

Comments system

Disqus Shortname